tel: 0770-175051

Knäsmärta & Knäskador? 5 enkla sätt för dig att undvika skador.

Knäskador-behandling-idrottsskadeexpertenKnäsmärta är ett mycket vanligt problem bland alla som tränar och knäskador är bland den vanligaste skadan bland aktiva personer.

Orsakerna till att du får olika typer av knäskador och knäproblem delas in mellan traumatiska skador och de där smärtan utvecklas gradvis utan tydlig anledning.

Medan den första typen är mindre påverkbara kan den andra i många fall undvikas eller i alla fall riskminimeras.

Här är vår lista över de största träningsmisstagen som bidrar till knäsmärta och knäskador.

Har Du Problem med Knäsmärtor? Kanske du misstänker Löparknä, Hopparknä eller någon annan skada?

 

5 Sätt för dig att undvika knäsmärta och knäskador

1. Knäskador pga Dåliga skor

Dåliga skor kan mycket väl vara en av de bidragande faktorerna till knäsmärta och knäskador. Innan du påbörjar din träning ska du kontrollera att skorna har bra dämpning.

De flesta sporter involverar springande och upprepat tryck som skapar stor stress på knäna. Dämpningen i dina skor eller sulor kan bidra till att minska denna stress vilket i sin tur minskar risken för att knäskador uppkommer.

Se också till att skorna gör så att du har tillräckligt med stöd för hälen. Få en gånganalys för att se till att du har lämpliga skor för dig och din sport.

knäskador-behandling-hos-idrottsskadeexperten2. Knäskador pga muskelobalanser

Knäskador är som sagt en mycket vanlig idrottsskada. En anledning till att vi får olika typer av knäskador som löparknä, korsbandsskador, hopparknä med mera är muskelobalanser.

Muskelobalanser uppstår när en muskelgrupp är stark och spänd och den motstående gruppen är svag och ”slapp”.

Detta leder till en ojämn dragning på leden vilket i sin tur kan leda till felspårning av knäskålen. Exempelvis när starka laterala musklerna drar din knäskål utåt varpå exempelvis ett löparknä kan uppkomma.

Otillräcklig stretching och ett otillräckligt styrkeprogram bidrar till denna utveckling.

3. Brist på uthållighet

Forskning har visat att trötthet i slutet av en match eller ett träningspass ökar risken för knäskador. Detta beror på en naturligt minskad kontroll på grund av trötta muskler.

Ökad konditionsträning kan hjälpa till med detta samt ökar dina chanser att undvika en knäskada.Lär känna dina egna gränser och dra ner på takten om du känner att du förlorar kontrollen.

4. För mycket hoppande och spänstträning

Sporter som basket är kända för att bidra till förhållanden såsom patella tendinit. Även om hoppning är oundvikligt under matchspel och träning bör du vara medvetna om inte övergöra saker. Detta är särskilt viktigt när du just har börjat sporten eller när du flyttar upp en nivå.

5. Springa och löpa på hårda ytor

Att alltid träna på hårda ytor, speciellt betong, kan bidra till knäskador. Det finns absolut ingen studs i dessa typer av ytor så de krafter som uppkommer via fötter och underben är mycket större än när du tränar på mjukare ytor såsom gräs.

Lycka till med din träning. Vill du ha professionell hjälp att förebygga och behandla en knäskada?

Ring Oss för att boka en behandlingstid eller för rådgivning: 

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har flera kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet