tel: 0770-175051

Hälseneinflammation övningar

hälseneinflammation övningar stretching

Hälseneinflammation (Akilles tendinopati) är ett tillstånd som orsakar smärta, svullnad, stelhet och svaghet i hälsenan som ansluter ditt hälben till vadmusklerna. Här kan du som fått problem med hälen ta del av viktig information, få råd och läsa om övningar som kan hjälpa.

Vad är det som orsakar denna hälskada?

Denna typ av idrottsskada tros vara orsakad av upprepade små skador på hälsenan. De vi möter kan ha fått dessa skador av flera olika anledningar.

Bland annat kan just din hälseneinflammation bero på överanvändning av senan – till exempel för aktiva löpare.

Behandling vid hälseneinflammation inkluderar is förpackningar, särskilda övningar, vila, smärtstillande och hjälp att sträcka och stärka hälsenan.

Här nedan får du effektiva övningar som du själv kan göra om du fått hälseneinflammation.

Därför är det viktigt att inte ignorera Hälseneinflammation

”Att inte behandla och få ett anpassat träningsprogram vid hälseneinflammation är att ”gambla” om sina möjligheter att träna i framtiden”

Anders, Kiropraktor hos Idrottsskadexperten

För att undvika framtida problem och lång rehabilitering är det viktigt att sätta in tidig behandling av din hälseneinflammation.

Några problem som kan uppkomma om du väntar för länge med behandling är svårbehandlade kroniska akillestendiniter.

Detta tillstånd kan i värsta fall leda till en operation med lång rehailiteringstid. Ett scenario vi alla så klart vill undvika.

Att hälseneinflammation är något du bör ta på allvar framgår också av att din akillessena är en mycket tjock sena som har låg naturlig cirkulation.

Det gör att den relativt lätt kan drabbas av inflammation.

Tyvärr är det så att när väl inflammationen uppstått så blir din träning plågsam eller till och med omöjlig.

Den första åtgärden för dig som fått en hälseneinflammation är att minska din mängd träning samt undvika belastning.

Framför allt gäller detta i samband med din träning.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Därför fungerar INTE mediciner vid Hälseneinflammation!

Egentligen finns det inget som heter hälseneinflammation.

Den senaste forskningen har vid flera olika tillfällen visat att det inte finns några inflammatoriska förändringar i själva senan vilket namnet ”hälseneinflammation” missleder oss att tro.

Vad som gör att du känner smärta är fortfarande okänt det som är säkert är att avsaknaden av inflammation förklarar varför inflammationshämmande mediciner inte kan läka ut tillståndet.

Vilka effektiva behandlingsmetoder finns vid Hälseneinflammation?

Vid träff med en av våra idrottsskadespecialister får du först hjälp att identifiera varför du fått en hälseneinflammation. Det gör att du kan undvika framtida problem och inflammationer i din häl.

Vi hjälper dig sedan genom att behandla och förändra källan (orsaken) till din hälseneinflammation.

Stötvågsbehandling är en behandlingsform som har mycket bra effekt vid behandling av hälseneinflammation.

Du som fått problemen på grund av överdriven pronation får hjälp att korrigera denna felställning av foten. Korrigering sker ofta via specialgjorda inlägg i skorna av något slag.

OBS! Undvik ”Förgjorda inlägg” från stora kedjor då dessa kan skada din häl ännu mer.

Du kan även få andra behandlingar såsom massage för att lindra symtomen och främja läkning av din hälsena så du slipper värk och problem.

Hos oss på Idrottsskadeexperten möter du alltid en legitimerad kiropraktor eller naprapat med stor erfarenhet av att behandla hälseneinflammation. Vi har flera kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Undvik operation – 80% Blir Nöjda

Med rätt utförd excentrisk vadmuskelträning under minst 3 månaders tid är mer än 80 % av patienterna nöjda med det resultat de fått. Tidigare var operation av hälsenesmärta vanligt, men behovet av operation har efter införandet av den excentriska träningen minskat betydligt.

Excentriska tåhävningar vid Hälseneinflammtion

Övningen ska helst utförs i en trappa med räcken. Detta så att du kan ta stöd.

Från början står du lätt tåstående med främre halvan av fötterna på ett av trappans steg.

Sedan ska du lyfta upp den friska foten från trappsteget och sänker sakta ned hälen nedanför kanten på trappsteget. Nästa steg är att du går tillbaka till din utgångsposition genom att du tar dig upp med ditt friska ben och eventuellt med hjälp av armarna.

 Hälseneinflammation – Andra övningar

Några speciella övningar för att hjälpa till att sträcka ut och stärka din hälsena kan vara till hjälp.  Du bör sträva efter att göra dessa hälseneövningar varje dag (så länge du inte känner smärta).

Övningarna nedan kan hjälpa dig att få smärtlindring och minskad stelhet. Det är inte ovanligt att man blir osäker på om man gör rätt eller fel när man gör övningar hemma.

Följande övningar kan användas för att behandla Achilles tendinopati:

Hälseneinflammation övning 1

Stå ca 40 cm från en vägg och sätt båda händerna på väggen i axelhöjd, håll fötterna lätt isär med ena foten framför den andra.

Böj främre knät men håll ryggen knä rak och luta dig in mot väggen för att känna en sträckning.
Du bör känna att din vadmuskel sträcks ut. Håll denna position i flera sekunder och sedan slappna av.

Gör detta ungefär 10 gånger och växla sedan till det andra benet. Upprepa samma övning för båda benen men den här gången flytta fram den bakre foten fram något så att det bakre knät är lätt böjt.

Luta dig mot väggen som tidigare, håll positionen, slappna av och upprepa 10 gånger innan du växlar till det andra benet. Upprepa denna rutin två gånger dagligen.

Hälseneinflammation övning 2

Stå på båda fötterna. Använd ditt opåverkade ben för att höja dig upp på tå. Överför din vikt över till din drabbade benet och sänk dig sakta ner. Upprepa och sikta på att utföra 3 set med 15 repetitioner två gånger varje dag.

Hälseneinflammation övning 3

Stå på nedersta trappsteget i en trappa (vända mot övervåningen) med benen lätt isär och med hälarna precis utanför slutet på trappsteget.

Håll i något för att få stöd. Sänk hälarna och samtidigt håll knäna rakt. Återigen bör du känner en stretch i vaderna. Håll positionen i 20 till 60 sekunder och slappna sedan av. Upprepa sex gånger. Försök att göra denna övning två gånger dagligen.

Konsultera alltid en specialist om du känner dig osäker innan du utför dessa övningar.

En av våra idrottsskadeexperter i Stockholm, Göteborg eller Malmö, hjälper dig gärna med att ta fram en diagnos och ge dig rätt behandling så att du slipper ha ont i hälsenan.

Video som visar lite olika övningar för att stärka Achilles Tendon (hälsenan)

Hälseneinflammation

Välkommen att ringa oss för gratis rådgivning eller boka en behandling av din hälseneinflammation direkt via vår onlinebokning.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet