Skillnaden mellan Naprapat och Kiropraktor
Har man hört om naprapati och kiropraktik så har man nog förstått att de är rätt lika. Båda är behandlingsformer som syftar på att behandla leder, muskler och senor. Det finns en hel del likheter mellan de två och det är inte konstigt att vissa inte förstår skillnaden.
Men det finns en del skillnader mellan de två. Sammanfattat skulle man säga att en kiropraktor jobbar med att justera ryggen och en naprapat jobbar med att behandla muskler. Men man kan såklart gå in djupare på ämnet.
Många kiropraktorer och naprapater har en hel del gemensamt eftersom man ofta väljer att expandera på sin utbildning. För att förstå skillnaden mellan en naprapat och en kiropraktor så måste man förstå skillnaden i deras utbildningar.
Naprapati
Naprapatin hade sitt fokus på mjukdelar när den dök upp. Under den tiden, 1900-talet, så var kiropraktiken strikt fokuserad på ryggen och lederna. Så naprapatin utvecklades som en del av kiropraktiken. Det förklarar också en del av likheterna mellan de två behandlingsmetoderna.
En naprapat jobbade då strikt med att hantera bindväv, ligament, fascia och muskulatur. Detta görs genom olika typer av behandlingsalternativ. Man arbetar främst med händerna och det handlar ofta om massage och töjningar. Syftet är att mjuka upp mjukdelarna runt lederna vilket gör att man återfår sin fulla funktion. Det låter en också lindra smärtan som kan begränsa en i ens vardag. Men i vissa fall kan man använda tens, alltså elektriska impulser, eller ultraljudsvågor för att behandla smärtan. Det finns också naprapater som är utbildade inom akupunktur. Detta ger en bredare typ av behandling.
Kiropraktik
Kiropraktiken kom före naprapatin och har sitt ursprung från USA. Syftet var att på olika sätt justera patientens rygg. Även om man fokuserar på ryggen och kotorna så kan en kiropraktor behandla en stor mängd med olika bekymmer. Ryggen är trotsallt kopplad till större delen av kroppen och det är inte otroligt att ens besvär har sitt ursprung där. Har man till exempel en strålande smärta och domningar i benen kan det handla om ischias. Ischias är något man får vid diskbråck som sitter i ryggen.
En kiropraktor kan också ge rådgivning och övningar för att hjälpa patienten. Dessa övningar syftar oftast till att mjuka upp muskler så att man själv kan lindra smärtan och återfå funktionen i ens leder. Detta låter en behandla ens problem hemifrån. Även en naprapat kan erbjuda rådgivning och olika typer av träningsprogram.
Med tiden så har kiropraktiken utvecklats en hel del och idag är det inte bara ledmanipulation. Man kan också hantera mjukdelar genom till exempel massage eller töjningar. Detta låter en behandla delarna runt en led istället för direkt på leden om det anses olämpligt vid skadan.
Med tiden har kiropraktiken expanderat en hel del och det har också lett till att en kiropraktor kan ge liknande behandlingar som en naprapat kan. Det är återigen inte konstigt att kiropraktik och naprapati är så pass lika varandra.
Boka tid hos oss på Idrottsskadeexperten på följande ställen:
Inte konstigt med likheter
Eftersom naprapatin ursprungligen kom som en del av kiropraktiken är det inte konstigt att de har sina likheter. Med tiden har också kiropraktiken tagit sig an mer av mjukdelarna i kroppen vilket ökade likheterna mellan de två. Idag så använder de olika terapeuterna i dessa fält sig av de olika behandlingarna för att kunna erbjuda sina patienter optimal behandling. Det är såklart positivt.
Det blir då mer att de använder sig av sin utbildning som en grund i sin behandling. Ett exempel är att naprapater ofta utbildar sig till att kunna utföra akupunktur. Det är inte en del av naprapatin men kan komplettera utbildningen ytterligare. Då är det inte heller konstigt att en kiropraktor till exempel tar sig an delar av fysioterapin för att kunna erbjuda bättre vård.
Dessa likheter är dock positiva för patienterna. Eftersom en naprapat eller en kiropraktor har mer utbildning och en större bredd i den kan man också erbjuda mer typer av vård. Det innebär att man inte behöver riskera att slussas omkring lika mycket. Till exempel om man går till en kiropraktor och har problem i mjukdelarna så kan man ändå få behandling utan att behöva få en remiss till en naprapat.
Det gör det hela mycket enklare för patienterna och förbättrar också kvalitén på vården du kan få. Men det kan såklart bli svårt att bestämma sig när man ska söka hjälp eftersom det finns så pass många likheter. Ifall man är osäker kan man alltid ringa och fråga. En naprapat eller en kiropraktor kan svara på om de kan behandla din skada och var du ska gå om de inte kan det.
Men man kan också gå genom en läkare. Då kan man få rådgivning kring ens symtom och få en remiss genom läkaren. Då kan man också fråga denne om vilket de skulle rekommendera för ens symtom och besvär. Men man kan alltså gå direkt till en naprapat eller kiropraktor utan en remiss.