Löparknä – Symtom, Behandling, Rehab och Orsak
Vi tror att det är viktigt för dig att känna att du kan träna regelbundet. Idrottsskadeexperten är ett nätverk av erfarna och legitimerade kiropraktorer och naprapater som snabbt hjälper dig. Vi har stor erfarenhet av hur man bäst behandlar löparknä och andra idrottsskador. Du kan få hjälp i Stockholm, Göteborg & Malmö.
Vad orsakar Löparknä?
Löparknä (Iliotibialbandssyndrom), även kallat ITBS, drabbar inte bara långdistanslöpare. Skadan har fått sitt namn eftersom det är stor risk att ådra sig skadan vid just löpning. Det är även vanligt bland vid skidåkare och cyklister.
Vem drabbas av knäskadan?
De som oftast drabbas av löparknä är män mellan 20 och 40 år med träningsdistanser på över 30 km i veckan.
Risken att skada sig är särskilt hög då man springer i nedförsbacke eller i ojämn terräng (till exempel en vägren som sluttar något) som belastar benen asymmetriskt under lång tid.
Aj! Hur känns ett Löparknä?
Aj! Det gör ont! När du har Löparknä upplevs det oftast som en skärande smärta på knäts utsida.
Smärtan uppstår på grund av att senan som går längs utsidan av låret, tractus iliotibialis skapar friktion och inflammation då den glider fram och tillbaka över laterala femurkondylen.
Ofta ligger en liten bursa (slemsäck) mellan senan och benet och även den kan bli inflammerad. Smärtorna uppstår oftast under eller efter ett träningspass, efter långa stunder av sittande eller när man går i trappor eller backar.
Smärtan som uppkommer i samband med löparknä känns ofta värst när du kör intensivträning eller när du går uppför eller nedför en trappa. Knät blir ofta stelt, och du får ont i knät, om du sitter ned under långa perioder.
Du kan höra en knarrande eller klickande ljud när du böjer eller förlänger ditt ben.
Varför får man löparknä?
Det är faktiskt inte alls ditt knäs fel att du får löparknä. Du får istället skylla på dina fötter och lår, som av en eller annan anledning inte gör sitt jobb ordentligt.
Ditt knä flyttar sig uppåt och nedåt i ett smalt spår i dina lårben. Det är en mycket effektiv kroppsdesign: när dina ben och fötter arbetar effektivt, flyttas ditt knä smidigt och bekvämt med varje steg.
Men problem kan uppkomma när din knäskål flyttas ut ur detta spår. Detta problem medför smärta. Över tiden blir dämpningsbrosken runt ditt knä slitna och löparknä uppkommer.
Hur kan du få effektiv behandling av Löparknä?
Har du haft oturen och fått ett misstänkt löparknä?
Hos oss får du en effektiv behandling utförd av en specialist på löparknäskador.
Våra behandlare är legitimerade Kiropraktorer och Naprapater med lång erfarenhet av att behandla idrottsskador som exempelvis löparknä.
Undvik felbehandling och oseriösa metoder genom att välja en professionell behandling!
Vi använder de senaste vetenskapligt bevisade teknikerna för knästöd och modern utrustning för bästa möjliga resultat på kortast möjliga tid.
Tack vare att vi använder oss av den senaste tekniken och behandlare som har lång erfarenhet av att behandla löparknä, läs mer här om löparknä behandling Löparknä behandling hos oss, är du normalt färdigbehandlad snabbare jämfört med annan behandling.
Idrottsskadeexperten är ett nätverk av specialister med lång erfarenhet av att behandla idrottsskador som löparknä. Du kan få löparknä behandling på någon av våra kliniker Stockholm, Göteborg och Malmö.
Ta första steget för du att snabbt ska kunna komma ut och springa igen. Boka en tid redan idag:
Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddetBoka en tid hos oss
Flera av våra behandlare är själva aktiva löpare vilket gör att de har stor förståelse för hur din skada ska behandlas på bästa sätt.
När du träffar en av våra specialister kommer du få en hjälp som bland annat innefattar behandling av mjukdelarna runt om knät och lårets utsida. Du får vidare hjälp genom aktivering och stretching av sätesmusklerna samt justering av höft-, knä- och fotleden.
Vanliga symptom på ett löparknä
Hur känns ett löparknä?
- Du upplever en smärta bakom eller runt knäskålen, särskilt där lårben och knäskål möts.
- Du känner en stark smärta när du böjer knät – när man går, står på huk, står på knä, löper eller till och med sitter.
- Smärta som är värre när man går i en nedförsbacke.
- Svullnad i eller runt knät
- Du upplever En ”poppande” ljud/känsla i knäet.
Hur blir du av med löparknä?
För att bli av med problemen bör man minska på belastningen på knäna vilket i stort sett betyder att man måste dra ner på den aktivitet som skapar problemen. En bra startpunkt är att hoppa över vartannat träningspass och om det inte hjälper kan man vara tvungen att sluta med träningen helt under en period.
Träningsuppehållet måste också ofta kombineras med ordentlig professionell behandling.
Hos våra behandlare tänjer man tractus iliotibialis specifikt, men det är även viktigt att töja sätes- och lårmuskulaturen generellt. Om det är så att man springer utomhus är det viktigt att man anpassar sträckan man springer och att man ser till att man inte springer för mycket i nedförsbacke.
Vi hjälper dig även att ta fram ett individuellt anpassat strechingprogram om det behövs.
Det är ytterst viktigt att sträckan man springer inte lutar för mycket i sidled så att belastningen på knäna blir olika under lång tid.
Springer man på löpband kan det hjälpa att öka uppförslutningen eftersom många med löparknä upplever att smärtan minskar vid uppförslöpning. Denna ”backträning” stärker även bålmuskulaturen vilket också minskar risken för inåtvridning av knäna.
En alternativ träningsform under läkningen kan vara simning, som är mycket skonsamt, och man kan även prova cykling.
Förebygga ett löparknä
Det finns en del saker att tänka på för att du ska undvika att få ett löparknä. Här kan du läsa om en del tips Förebygga Löparknät
Förebygga LöparknäLöparknä BehandlingLöparknä Övningar
Knäskydd & Knästöd för Löparknä
Boka en tid hos oss idag för behandling.