tel: 0770-175051

Ont i vaden

ont i vadenAtt få ont i vaden är en ganska vanlig åkomma och för det mesta helt ofarligt. Vadsmärta kan uppstå vid många olika tillfällen, men vanligast är det i samband med någon form av aktivitet som hopp eller löpning. Du kan få kramp i vaden av att du har ätit och druckit dåligt, men sen finns det lite allvarligare orsaker – som muskelbristning/sträckning i vaden, blodpropp eller gubbvad, som är ett samlingsbegrepp av att ha ont i vaden. Vi tittar lite närmare på dessa 3 orsaker:

Muskelbristning i vaden

En muskelbristning uppstår ofta vid idrottsutövande som till exempel när man från att springa i ett lugnt tempo börjar rusa i ett explosivt tempo. Det händer ofta i bollsporter att spelare får en sträckning i vaden vid träning eller under en match. När en muskel överbelastas kan muskeln slitas sönder, och det leder till en muskelbristning eller en sträckning.

Det händer ibland att muskelbristning uppstår på grund av ensidiga och upprepade rörelser. Det som händer är att några av musklerna som är uppbyggda av många små muskelfibrer brister eller går av. Det gör att det blir en blödning i själva vävnaden, vilket medför att det uppstår en inflammation i vaden.

Symtom

  • Huggande kraftig smärta i vadmuskeln
  • Ömhet på insidan av vaden
  • Muskelsvaghet i vaden
  • Värk och ont i vaden när man stödjer på benet

Behandling – Ont i vaden

Behandla själv

Det är viktigt att ta det lugnt och slutar med aktiviteten när detta händer. Det är bra om man lindar ett tryckförband så fort som möjligt runt vaden för att minska blödningen i vävnaden och att man har benet i högläge.

Hur vi hjälper dig på Idrottsskadeexperten med värk i vaden

Efter en muskelbristning kan det uppstå en svårhanterlig ärrvävnad om man inte åtgärdar det direkt. Det är för att undvika att gammal ärrvävnad orsakar nya muskelbristningar i framtiden. Det bästa är att söka hjälp inom ett dygn för att komma till rätta med problemen. Våra idrottsskadeexperter hjälper dig med att stärka stödjande muskulaturer och för att undvika att sträckningen uppkommer igen. Vi behandlar den skadade muskeln med massage, stretching, tejpning och smärtstillande åtgärder.

Blodpropp i benet

När en blodpropp uppstår beror det på att blodet har levrat sig och täpper igen blodkärlet helt eller delvis. Blodproppar kan uppstå var som helst där det finns blodkärl i kroppen men vanligast är att det börjar i ena vaden. Det är så vanligt att få en blodpropp, att varje timme dygnet runt är det någon som drabbas.

Att få en blodpropp i venen som behandlas i tid är inte farlig, det blir inga bestående skador eller problem. Men om blodproppen inte behandlas kan den växa sig så stor att den kan bli flera decimeter långt. Om blodcirkulationen hindras i vaden kan proppen krypa upp mot lår och bäckenvenerna och det kan bli ännu allvarligare konsekvenser, och om hela eller delar av proppen lossnar och följer med upp till lungorna kan tillståndet bli mycket farligt.

Orsakerna kan vara många och vissa människor löper större risk än andra:

  • Äldre människor
  • Om du har en infektion i kroppen
  • Gravida löper större risk
  • Kraftigt överviktiga
  • Rökare
  • Om du använder P-piller
  • Du har onormalt många blodkroppar
  • Vid cancer, särskilt vid operationer
  • Ärftlighet
  • Om du behandlas med läkemedlet Cytostaika

Symtom

De vanligaste symtomen vid blodpropp är att man känner svullnad och ömhet i vaden. Smärtan kan finnas där både vid vila och belastning, man kan även känna en rodnad och värme i vaden.

Vid allvarligare fall när proppen har lossnat och fastnat i lungan är symtomen plötslig andnöd, torrhosta, bröstsmärta, kräkningar, sprängande huvudvärk, håll i sidan av bröstet, oro och ångestkänslor. Då är det viktigt att söka hjälp.

Behandling

För att förebygga blodproppar är det viktigt att inte bli stillasittande för mycket och för länge. Håll dig i rörelse så att vadmusklerna får jobba. Det spelar ingen roll om du ligger, sitter eller står, om vadmusklerna inte får jobba finns det alltid en risk. Blir du sängliggande eller inte har möjlighet att gå eller promenera, trampa med fötterna, vifta med foten och tårna flera gånger under dagen. Se till att vadmuskeln får jobba lite.

För att förebygga blodproppar kan man bära stödstrumpor. Dom finns att köpa i affärer som säljer hjälpmedel och i apotek.

Gubbvad

Det finns olika teorier om varför man får gubbvad. Man menar att problemet sitter högre upp i kroppen och att man inte kommer till rätta med problemet helt om man bara behandlar lokalt. I vilket fall som helst så blir resultatet små bristningar i vadmuskulaturen.

Man tror att de som drabbas av gubbvad inte har problemet lokalt i vaden utan att det börjar högre upp i kroppen. När rörligheten i bröstryggen blir sämre så påverkar det nerver som styr cirkulationen ner i underkroppen och det visar sig i dina vader. Vaden får då dålig cirkulation vilket leder till att yttre vadmuskeln fungerar sämre och har större risk att drabbas av bristningar.

Det finns en annan grundorsak som kan påverka. Det är om man har problem med ländryggen eller bäckenet och om ischiasnerven blir irriterad. Då kan man få problem i låren, vaden och foten. Ischiasnerven är tjock som ett lillfinger och styr den största nervförbindelsen ner i benet och när rörligheten blir inskränkt i ländryggen eller bäckenet påverkar det nervförbindelsen till benet negativt. Detta leder till att muskeln får en förhöjd grundspänning för att skydda nerven, det uppstår då en känsla av stelhet och det stramar i muskeln. När man överanstränger muskeln i detta tillstånd kan det uppstå bristningar i muskeln.

Symtom

Ofta känner man av att vaderna spänner och känns tajta och att det är nåt fel i vaden långt innan. Man kanske inte tänker så mycket på det eller så man ignorerar det på grund av att det inte gör så ont och att känningarna försvinner när cirkulationen kommit igång.

  • Akut smärta
  • Huggande känsla i vaden
  • Kramp och ont i vaden

Behandling

För att förebygga gubbvad kan du se till att stretcha och mjuka upp dina vader innan träning. Tåhävningar är bra för vaderna, det finns massor av bra, förebyggande övningar på nätet.

Behandling av ont i vaden hos Idrottsskadeexperten

Har du redan drabbats och behöver hjälp? När du besöker oss för din åkomma hjälper vi dig att utreda grundorsaken till din skada, därefter gör vi en handlingsplan med vad du kan göra själv och vad vi kan göra för dig. Vi hjälper dig att ta fram hjälpmedel om du behöver det, och du får ett träningsprogram som hjälper dig att återhämta dig så fort som möjlig.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Publicerad 14 december 2018