tel: 0770-175051

Tennisarmbåge – Symtom, Behandling och Övningar

Tennisarmbåge

Har du drabbats av tennisarmbåge, även kallat tennisarm och lateral epikondylit, eller har du andra smärtor i armbågen? Vill du få hjälp med att bli av med problemen snabbt och effektivt? Då ska du söka hjälp hos oss!

Idrottsskadeexperten har flera legitimerade naprapater och kiropraktorer som är specialiserade på att behandla olika idrottsskador såsom tennisarmbåge, löparknä, muskelbristningar och knäskador. Du kan välja mellan flera kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vad är tennisarmbåge?

Begreppet tennisarmbåge (även kallat tennisarm och lateral epikondylit) innebär smärta och besvär i armen eller armbågens utsida. Som namnet beskriver är skadan vanlig i tennis, padel och annan racketsport. Tennisarmbåge är en skada som leder till att du får ont i armbågens muskelfästen. En anledning till att skadan skett kan involvera monotona jobb utan reguljär förändring, men det kan också innebära att du har arbetat med för tunga föremål och därför sträckt handleden.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Skillnaden mellan tennisarmbåge och golfarmbåge

Tennisarmbåge kan uppstå av skador i musklerna som uppkommer plötsligt eller gradvist blir värre. Detta tillstånd heter med ett finare namn lateral epikondylit. ”Golfarmbåge”, som det ofta kallas, är ett inte så olikartat skede som förekommer på insidan av armbågen. Detta kallas med ett finare namn medial epikondylit. Den bakre delen av armbågen kan också påverkas av överansträngning. I den här texten ska jag informera om varför man får tennisarmbåge samt tala om de olika tennisarmbåge symptom som uppstår vid den här skadan.

Vanliga symptom på tennisarmbåge

Det finns flera olika symptom på tennisarmbåge:

  • Smärta på utsidan av armbågen och underarmens ovansida, framför allt när du försöker räta ut fingrarna
  • Svaghet i handleden och svårighet att greppa hårt om saker
  • Stelhet i armbågsleden

Orsaker till tennisarmbåge/tennisarm

Besvären uppkommer ofta på grund av överbelastning av musklerna och orsakas genom upprepade, ensidiga rörelser i handleden som sedan leder till en felaktig belastning.  Det som händer är att en inflammation uppstår i muskelfästet på armbågens utsida och denna orsakar smärta och obehag. Ibland kan du dock få tennisarmbåge utan någon tydlig orsak, efter ett slag eller fall eller i samband med reumatiska sjukdomar.

Behandling av tennisarmbåge

Det finns olika typer av bra och effektiva behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärtan om du har tennisarmbåge:

Akupunktur

En behandling där man sätter tunna nålar på särskilda ställen i huden. Behandlingen frisätter bland annat hormonet endorfin som ofta kopplas till smärtlindring och välmående.

Stötvågsbehandling

Att behandla med stötvågor innebär att en apparat med ljudvågor överför tryck till området där det gör ont. Syftet med stötvågsbehandling är att läkningen ska gå snabbare och effekter som man kan se är:

  • Ett ökat genomflöde av celler
  • Ökad cellmetabolisk aktivitet
  • Reducering av fibrös vävnad
  • Ökad produktion av proteiner, kväveoxid samt specifika tillväxtfaktorer

Stretching

Att stretcha har både smärtlindrande effekt och kan hjälpa till att minska spänning och inflammation i muskulaturen i underarmen. Vid ärrvävnad/tendinos i senan används excentrisk träning för att stretcha ut ärrvävnaden i senan.

Rekommendation är att stretcha både ovansidan och undersidan av underarmen i 30 sekunder, två gånger om dagen.

Sportskydd

För att stärka musklerna kan du använda sportskydd avsedda för tennisarmbåge/tennisarm. Dessa skydd är avsedda för att verka avlastande och ge smärtlindring.

Vila

Vila framställs ofta som en bra och effektiv behandlingsmetod. Om man inte använder armen eller handleden så påfrestas inte vävnaden och ingen smärta uppstår. Då tennisarmbåge är ett degenerativt tillstånd i bindväv eller sena så kommer vila inte göra att skadan läker ut, utan endast leda till smärtfrihet då armbågen eller andra muskler inte belastas.

Operation

Det är ovanligt att tennisarmbåge opereras. Ca 80-95 % blir bra utan operation. Men då krävs att du söker vård direkt när du upplever symptom eller känner att smärtan fortsätter att besvära dig annars kommer problemet med tennisarmbåge att bestå.

Slipp värk i armbågen och få hjälp idag!

Våra erfarna behandlare hjälper dig att snabbt bli fri från värken i samband med smärta i armbågen. Med rätt behandling kan du bli fri från alla besvär och göra normala aktiviteter igen utan att ha ont. Hos oss får du hjälp att hitta och korrigera eventuella orsaker eller problem till att du fått ont i armbågen.

Första gången du kommer till oss gör du och en specialist en individuell och genomgående analys av just din situation och din skada. Tillsammans tittar ni på vad som gör ont, vilken behandling som behövs och exempel på övningar som kan hjälpa din rehabilitering.  Alla våra specialister är legitimerade kiropraktorer och naprapater med lång erfarenhet av att behandla armbågsbesvär.

Vi behandlar tennisarmbåge genom att:

  • Korrigera felaktigheter i axlar, nacke eller rygg, vilka kan vara grundorsaken till att du fått ont på utsidan av armbågen
  • Öka blodcirkulationen till armbågen och underarmen vilket är en mycket viktig del i läkeprocessen
  • Ta fram ett individuellt anpassat rehabiliterings- och/eller träningsprogram med exempel på övningar som du ska använda för att du slippa smärta

Läkning

Läkningstiden för tennisarmbåge varierar. I vissa fall tar det veckor eller någon månad att bli symptomfri men i andra fall år. Läkningsprocessen tar längre tid ju längre du väntar med att söka vård. Därför är det viktigt att kontakta våra behandlare direkt vid symptom.

Fem övningar för dig med tennisarmbåge som du kan utföra hemma

Du kan alltid träna upp dina muskler i handen, armen och armbågen genom att ofta göra olika övningar med rörelser som kommer att stärka dina muskler och därmed lindra smärtan och hålla de andra besvären borta. Här är fem stycken som du enkelt kan göra hemma. De enda hjälpmedel du behöver är en handduk och en hantel (1kg). Alla dessa ska utför sittandes.

Tennisarmbåge övning ett

Tennisarmbåge övninf med handduk ont i armbågen

 

  1. Håll en handduk med båda händerna samtidigt som dina axlarna är helt avslappnade
  2. Vrid handduken med båda händerna i motsatt riktning
  3. Upprepa 10 gånger i vardera riktning

 

Tennisarmbåge övning Två

Tennisarmbåge övning med hantel värk i armbågen

 

  1. Håll en hantel i handen med handflatan uppåt och låt armbågen vila på knäet
  2. Böj handleden upp och ner mot kroppen 10 gångerFörsök att isolera rörelsen mot handleden och håll resten av armen stilla

 

Tennisarmbåge övning tre

Tennisarmbåge övning med hantel padelarmbåge

 

  1. Greppa en hantel med handflatan nedåt och låt armbågen vila på knäet
  2. Lyft sedan hanteln upp och ner med handleden 10 gångerFörsök att isolera rörelsen mot handleden och håll resten av armen stilla

 

Tennisarmbåge övning fyra

Tennisarmbåge övning med hantel på armbågen

 

  1. Greppa en hantel vertikalt i handen och låt armbågen vila på knäet
  2. Låt hantelns vikt rotera armen utåt och vrid handflatan uppåt
  3. Vrid sedan handen åt andra hållet tills din handflata är vänd nedåt
  4. Upprepa 20 gångerFörsök att isolera rörelsen till din nedre arm och håll överarmen och armbågen stilla

 

Tennisarmbåge övning fem

Tennisarmbåge övning med handduk tennisarm

 

  1. Låt din underarm vila på plant underlag
  2. Rulla ihop en handduk och lägg i handen
  3. Pressa handduken i handen och håll i 10 sekunder
  4. Släpp och upprepa tio gånger

Orsaker och åtgärder som ger resultat

Även om du har symptom som stämmer in på tennisarm kan det vara andra besvär som gör att du känner smärta. Du kan därför behöva behandlas upprepade gånger för att dina muskler ska få rätt avlastning. Behandling hos oss sker alltid av legitimerad kiropraktor eller naprapat. Boka din tid redan idag!

FAQ – Frågor och svar om Tennisarmbåge

När behöver jag söka vård??

Vid överdriven smärta som ej avtar rekommenderar vi att du söker vård. Ju tidigare man kan hitta orsaken desto snabbare kommer läkningsprocessen att gå. Kontakta Idrottsskadeexperten för tidsbokning.

Varför får man tennisarmbåge?

Tennisarmbåge uppstår genom upprepade rörelser som felaktigt belastar armen eller armbågens utsida.

Vilka personer får Tennisarmbåge?

Tennisarmbåge drabbar ungefär två procent av befolkningen och så mycket som hälften av tennisspelare under sin karriär. Mindre än fem procent av alla diagnoser av tennisarmbåge kan kopplas till faktiskt tennisspelande. Tennisarmbåge drabbar män mer än kvinnor, och oftast personer som är i medelåldern, även om människor i alla åldrar kan utsättas för det.

Trots att det är mer vanligt att tennisspelare blir påverkade av tennisarmbåge finns det även andra personer som skadas lika illa. Om man exempelvis deltar i sporter eller arbeten som kräver monotona armrörelser kan man ha oturen att få tennisarmbåge. Exempel på detta är golfare, padelspelare, basebollspelare, bowlare, trädgårdsmästare, kontorsstädare (på grund av dammsugning, sopning, padel och skurande), snickare, mekaniker och löpande bandet arbetare.

Hur kan du undvika Tennisarmbåge?

För att bidra till att minska den fortsatta stressen och skadan av tennisarmbåge bör du följa dessa steg:

• Se till så att du använder rätt utrustning när du tar del i sport eller endast är på jobbet.

• Ta hjälp av ett elastiskt band som du sveper runt underarmen. Detta kan hjälpa till att lindra smärtan hos vissa personer.

• Undvik hårda tag och överanvändning av handleden.

• Var uppmärksam på de rörelser som orsakar smärtan.

Hur farligt är Tennisarmbåge?

Totalt sett kommer ungefär nio av tio med tennisarmbåge att förbättras och återhämta sig med rätt behandlingsplan. Dock finns det fortfarande de fem till tio procent av befolkningen som inte blir bättre med reguljär behandling. Dessa människor kommer därför att behöva en operation för att reparera den skadade enheten av muskelsenor runt armbågen. Lite mer än åtta av tio personer som undergår en operation påstår att det resulterade i smärtlindring och återhämtning vad gäller styrka.

Publicerad 21 maj 2012, senast uppdaterad 8 juni 2022