tel: 0770-175051

Benhinneinflammation – Behandling & Symptom för dig som har ont i benhinnorna

benhinneinflammation

Ingen kropp är exakt likt den andra vilket gör att det som fungerar för 90% kanske inte fungerar för dig. Det finns alltid en lösning oavsett hur lång tid du haft problem med dina benhinnor. Hos oss får du träffa behandlare med mycket lång erfarenhet av att behandla benhinneinflammation.

Under 2020 hjälpte våra behandlare patienter med benhinneinflammation vid över 300 tillfällen. Det i kombination med att vi är ett nätverk av noga utvalda, legitimerade & mycket erfarna Kiropraktorer & Naprapater i Sverige gör att vi är säkra på att du kan få hjälp av oss.

Som aktiva idrottare vet vi hur frustrerande det känns att vara skadad. Vi har full förståelse för att du så snabbt som möjligt vill bli bra igen men allt måste ske i rätt takt för att inte orsaka mer skada. En av våra grundvärderingar är ”ingen ska behöva ha ont längre än nödvändigt”. Din behandling sker alltid så att du snabbt får den hjälp som behövs.

Finns det en behandling som snabbt fixar det hela?

Tyvärr finns det ingen ”quick fix” för att bota benhinneinflammation. Risken med ”quick fix” behandlingar som smärtstillande med mera, är att det bara lindrar symptomen. Det kan göra att du orsakar mer skada då orsaken till din inflammation i benhinnorna kvarstår.

Däremot kan du bli återställd mycket snabbare genom att du direkt får rätt behandling av rätt behandlare. Därför sätter vi alltid ihop just dig och en av våra behandlare som har erfarenhet och kunskap om din skada.

Vem ska behandla mig?

Hos oss får du tillgång till ett unikt nätverk av legitimerade, kiropraktorer och naprapater som alla är specialister på olika idrottsskador. Du får behandlare med lång erfarenhet som alla:

  • Har olika specialistkunskaper
  • Förstår vikten av att ge dig den tid som behövs vid behandling
  • Har ett mänskligt synsätt
  • Har tillgång till den senaste tekniken och kunskaperna.

Hos oss får du en djupgående behandling och ett individuellt träningsprogram som

a) lindrar smärtan

b) ger kraft tillbaka

c) fokuserar på att åtgärda grundorsaken till benhinneinflammationen.

Vilka är symptomen på benhinneinflammation?

  • Smärta i ut/insida av underbenet när du går?
  • Känns benen stela när du suttit?
  • Smärtar det även under träning?
  • Då kan du ha fått benhinneinflammation!
  • Vi hjälper dig att fort bli smärtfri!

Ont i benhinnorna är smärtsamt och tillståndet uppkommer på grund av att du överbelastat musklerna i underbenet och är en vanlig belastningsskada bland idrottsutövare.

Smärta från benhinnorna brukar sitta på framsidan eller baksidan av underbenet.

Främre benhinneinflammation:

Om du har råkat ut för en främre benhinneinflammation kommer du uppleva att själva smärtan sitter längs med främre kanten på skenbenet. Detta kallas också stress syndrom med mera.

Bakre benhinneinflammation:

Om du råkat ut för en bakre benhinneinflammation kommer du uppleva att själva smärtan sitter på insidan av skenbenet. Benhinneinflammation i det här området kallas även medial tibial stress syndrom med mera.

Orsaken till att du fått en benhinneinflammation kan bland annat bero på:

  • Alltför intensiv träning
  • För snabbt ökad träningsdos
  • Byte av underlag eller träning på hårt underlag.

Studier visar att upp till 20% av löpare drabbas av benhinneinflammation någon gång i sin ”karriär” och inflammation i benhinnorna har visat sig vara vanligare bland kvinnor vilket har fysiologiska och naturliga förklaringar.

 3 viktiga skäl för att du ska boka behandling

  • Du blir snabbare fri från smärta & obehag
  • Du får veta vad den bakomliggande orsaken är så du kan slippa problem i framtiden
  • Du riskerar inte att få större och tom kroniska problem
  • Du får ett personligt utformat träningsprogram som passar just dig.

Din behandling utförs av person med stor erfarenhet av att behandla, är lyhörd och som ger dig ett personligt behandlings- & rehabiliteringsprogram så att du snabbast möjligt blir bra igen.

Vi har alla stor erfarenhet av att behandla benhinneinflammation och är alla eldsjälar som brinner för det vi gör. Läs mer här Behandling av benhinneinflammation

Vi tror att du är intresserad av att snabbt få smärtlindring men också få en helhetslösning så du slipper benhinneinflammation framöver.

Steg 1 är att du får behandling för att lindra den akuta smärtan.

Steg 2 är att vi hittar och åtgärdar den bakomliggande orsaken till att just du fått benhinneinflammation.

Steg 3 som sker parallellt, är att arbeta med förebyggande åtgärder så att du ska slippa denna idrottsskada i framtiden.

Vår erfarenhet + kunskap + modern teknik + engagemang = Din hjälp att snabbt bli Bra och ej ha ont i smalbenet

Vi kan ge både direkt och indirekt behandling av din benhinneinflammation.

Direkt behandling innebär olika behandlingstekniker på det smärtande området. Dessa tekniker inkluderar massage, stretching, laser, stötvågsbehandling mm.

En indirekt behandling innebär att du får justering av olika störningar i leder och muskler som påverkar.

Hos oss får du också råd och tips om du exempelvis behöver skoinlägg mot överpronation.

Just överpronation är en mycket vanlig orsak till hälsporre, knä- (ex löparknä) och i ben som exempelvis benhinneinflammation.

 Självhjälp vid benhinneinflammation

Du kan bland annat använda stötdämpande skor, stödförband och se till att stretcha musklerna på framsidan av smalbenet.

Fler symptom för dig som har ont i benhinnorna

benhinneinflammation symptom & smärtaDet finns ett antal olika symptom på att du fått en benhinneinflammation, där det första och mest tydliga symptomet är att du känner dig väldigt öm på framsidan eller på insidan av ditt skenben.

Ofta dyker symptomen på benhinneinflammation upp efter att du avslutat ett träningspass eller en lång promenad.

Det är inte ovanligt att du upplever smärta direkt eller efter ett kort tag efter att du börjar gå och röra på dig men att detta också minskar i smärta alltefter du rör på dig.

För dig som löptränar mycket kan smärta i benhinnorna upplevas som en molande värk i själva smalbenet efter ett löppass.

Den som inte behandlar detta kommer att troligen uppleva att smärtan även uppkommer under träningspasset varpå du kan ha utvecklat en benhinneinflammation.

Andra symptom på att du fått en benhinneinflammation är att nedre smalbenet svullnar upp och att du upplever en större smärta när du böjer din fot neråt.

 Vanligaste orsakerna till att man får ont i benhinnorna och ont i smalbenen

De allra flesta som får en benhinneinflammation får detta på grund av överansträngning (överanvändning) vilket gör att det är viktigt att du som tränar inte börjar på en alltför intensiv nivå efter exempelvis ett träningsuppehåll.muskelbristning-ben

Tänk på att öka träningsdosen i en långsam takt och hela tiden lyssna på din kropp innan du ökar träningsdosen.

Det finns teorier om att skoval samt en snabb övergång från att träna på mjukt underlag till hårt underlag kan påverka och föranleda att benhinneinflammation uppkommer.

De flesta som drabbas av en benhinneinflammation tränar sporter som löpning, tennis, badminton eller träning som innefattar mycket hopp.

En annan vanlig orsak till att du kan få värk i benhinnorna är om dina muskler på framsidan av smalbenet är svagare än vadmusklerna.

 Så kan du undvika att få benhinneinflammation

  • Se till att ha stabila och bra skor för att få stöd åt foten. Skorna ska ha en stötabsorberande förmåga.
  • Skoinlägg kan vara bra för dig som har höga fotvalv eller ”överpronerar”.
  • Se till att undvika att springa på hårt underlag som asfalt och betong.
  • Om musklerna på underbenets framsida är för svaga i förhållande till vadmuskeln kan det möjligen bidra till benhinneinflammation. För att stärka musklerna kan du jobba med olika övningar som stärker framsidans muskler. En övning är att gå på hälarna.
  • Se till att stretcha vaderna för att undvika inflammation i benhinnorna.

Vi på Idrottsskadeexperten är ett nätverk av erfarna Naprapater, Kiropraktorer och Sjukgymnaster som är ytterst kompetenta när det gäller att diagnostisera och behandla benhinnor

Vi har flera kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö där vi behandlar idrottsskador som benhinneinflammation. Ring Oss för att boka en behandlingstid: 

Publicerad 21 maj 2012, senast uppdaterad 23 augusti 2016