tel: 0770-175051

Ischias – Symtom, Behandling och Orsak

Ischias symptom behandling värk

Ischias är en smärta som strålar från höften, via ischiasnerven, ut i benets baksida. Smärtan kan innebära att personen inte klarar av att röra sig obehindrat.

Med värktabletter, vila och övningar kan smärtan minskas. I vissa fall behöver däremot besök ske hos naprapat eller kiropraktor.

Symtom på ischias

  • Smärta i ländryggen
  • Strålande smärta på baksida av benet
  • Smärta ökar vid spänningar
  • Svårigheter att stå på tå
  • Nedsatt känsel

Ofta är det diskbråck i ländryggen som är orsaken till ischias. Därmed är det vanligt att det uppstår smärta i denna del av ryggen. Eftersom det är ischiasnerven som är påverkad strålar smärtan ner mot ben och fötter. Det är just denna strålande och distinkta smärta som främst förknippas med ischias.

Smärtan ökar även generellt om nerven sträcks ut. Testa exempelvis med att föra ner hakan sakta mot bröstet eller stå på tå. Ökar smärtan är det ett symtom på detta problem.

Det kan även förekomma nedsatt känsel, muskelsvaghet och sämre reflexer utan att personen samtidigt haft ont i ländryggen

ischiasnerven - Strålning ner i benetFalsk ischias

En falsk ischias är när strålande smärta uppstår från höften och ner i benet men där orsaken inte kommer från problem i ryggraden. Eftersom det är samma symtom, men annan orsak, kallas det för falsk ischias.

Orsaken kan i detta fall vara muskulärt och generellt är smärtan mindre intensiv. Men då nerven har påverkats och skapat strålande smärta kan det vara svårt att skilja dem åt utan undersökning.

Smärtan från falsk ischias när sällan nedanför knät

 

Behandling av ischias

Om det räcker med att behandla ischias på egen hand eller om du bör uppsöka naprapat eller kiropraktor beror helt på omfattningen och smärtnivån. Generellt går det över efter ett par dagar upp till någon månad. Men är det kraftig ischiassmärta bör hjälp sökas.

Boka tid för undersökning och behandling? – Kontakta oss här

Behandla och avlasta på egen hand

  • Hitta lägen som avlastar – Prova dig fram till lägen som avlastar och minimerar smärtan. Men bli inte liggande! Hitta rörelser där du kan hantera smärtan.
  • Kyla – Lägg kyla på de delar av ryggen som smärtar.
  • Värktabletter – Värktabletter tar bort udden av smärtan vilket kan möjliggöra övningar och lite mer rörelse.
  • Övningar – Den vanligaste övningen är McKenzie.

McKenzie-övning

Lägg dig på magen och lägg händerna i höjd med öronen ( ”upp med händerna”-position). Pressa, med händerna, upp bröstet och försök samtidigt att slappna av så mycket som möjligt  i höften. Sänk ner till golvet.

mckenzie övningar mot ischias

Få behandling av naprapat eller kiropraktor

Vid behandling av ischias är alltid första steget en grundlig undersökning för att se vad orsaken är till smärtan. Utifrån orsak kan sedan olika slags behandlingar väljas samt träningsprogram ges.

Bland annat kommer du få frågor kring när ischiassmärtan började, hur den förvärras, hur den strålar ut i benen och hur ischiassmärtan lindras.

Våra naprapater och kiropraktorer arbetar endast med metoder som är godkända av Socialstyrelsen. Välkommen att boka tid via länkarna nedan.

Skulle vi anse att problemet är så stort att vi inte kan hjälpa kan vi remittera till rätt vårdinstans. Detta så som ortoped eller reumatolog. Det sker däremot bara vid ca 5 % av fallen.

Boka tid för undersökning och behandling? – Kontakta oss här

Orsak och förlopp

Orsaken till smärtan är irritation, inflammation eller annan påverkan på ischiasnerven. Det är en samling nervtrådar som tillsammans är lika tjocka som ett pekfinger. Nerven börjar i ländryggen och sträcker sig ner via bäckenet och lårets baksida till tårna.

Skapas irritation i nerven i ländryggen kan alltså smärtan stråla ut, via denna nerv, ända till tårna. Främst är det däremot på lårets baksida som smärtan brukar uppfattas. Orsaken till att nerven blir irriterad kan exempelvis vara:

Diskbråck

Mellan ryggkotorna sitter små ”kuddar” (diskar) och om vätskan från en av dessa diskar läcker ut i ryggmärgskanalen kan inflammation uppstå vid en nervrot. Det är denna inflammation som kan vara en bidragande orsak till ischiassmärtan.

Buktande disk

Blir en av diskarna skadad och på grund av detta buktar ut mellan kotorna kan detta resultera i att den når en spinalnerv och orsaka smärtan.

Slitage / Förkalkningar

Genom slitage eller förkalkningar kan nerven sitta trångt och därmed ”trigga” igång irritation och smärta.

Ökad belastning på bäckenet

För gravida kvinnor ökar risken att få ischias. Det beror på en kraftigt ökad belastning på bäckenet.

 

Orsaker till falsk ischias

Falsk ischias kommer aldrig från diskbråck eller andra problem i ryggraden och dess diskar. Istället kan det bero på:

Felbelastning eller överbelastning

Olika långa ben

Dåliga skor

Ovana och repetitiva rörelser

Smärta kan exempelvis uppstå efter ett hårt pass med snöskottning eller ett jobb som innebär timmar ståendes på ett betonggolv (med dåliga skor). Brukar du få falsk ischias är det bäst att försöka undvika de triggande aktiviteterna. Genom undersökning kan vanligtvis en sjukgymnast eller kiropraktor avgöra orsaken och även ge konkreta råd för hur problemet ska undvikas.

 

Förebyggande åtgärder

Som med de flesta nack- och ryggproblem kan ischias förebyggas med rörelse, träning, kroppshållning och ergonomi.

Den bästa fysiska aktiviteten – är den som blir av.

Fysisk aktivitet är grunden för ett gott välmående. Allt från promenader och cykling till tennis och gympa. Den bästa fysiska aktiviteten – är den som blir av. Stärk musklerna, stimulera ryggens ”smörjsystem” och behåll god blodcirkulation.

Vill du ha tips på träning som är anpassad utifrån smärtor som du ofta får? Prata med en sjukgymnast.

Kroppshållningen är även tydligt avgörande för om nack- och ryggproblem ska uppstå. Det gäller inte minst för de som jobbar statiskt, exempelvis med datorjobb. Små justeringar i höjd av skärmen kan exempelvis göra stor skillnad.

Skorna är för vissa den starkt bidragande orsaken till ryggproblem och ischias. Låt ett proffs se över dina skor, göra analys över ditt steg och föreslå skor som passar ditt behov.

Läs mer om ischiasbehandling här och ischiasövningar här.

Inslag från TV4 om ischias

Frågor och svar – FAQ

Är ischias farligt?

Nej, ischias är inte farligt. Det kan göra oerhört ont och vid besvär bör man söka vård. Vid långvariga besvär är risken även att andra delar av kroppen blir överbelastade vilket därmed kan skapa ytterligare fysiska besvär.

Är det ärftligt?

Diskbråck, som är en vanlig orsak till smärtan, anses ha viss ärftlig betydelse. Personer som ofta har problem med ländryggen bör därmed träna och göra övningar som stärker muskulaturen

Är Ischias och diskbråck samma sak?

Nej, diskbråck kan uppstå på hela ryggraden även om det är vanligast i ländryggen. Om det i detta fall påverkar nerverna kan en ilande och distinkt smärta uppstå ända ner till fötterna. Det är detta som kallas för ischias. Diskbråck är orsaken – ischias namnet på smärtan.

Vad är skillnaden på äkta och falsk ischias?

”Äkta” innebär att smärtan beror på diskbråck eller liknande problem i ryggraden. En ”falsk” ischias har andra orsaker men kan innebära liknande smärta.

När behöver jag söka vård?

Det vanligaste är att smärtan bara håller i sig några dagar eller veckor. Det går alltså generellt över. Men är smärtan så kraftig att den i stor utsträckning påverkar din vardag bör vård sökas. Detsamma om smärtan blir långvarig. Kontakta vården direkt vid ryggont och du samtidigt har svårt att kontrollera urin/avföring eller nedsatt känsel kring ändtarm/könsorgan.

Boka behandling på någon av våra kliniker

Idrottsskadeexperten i samarbete med Joint Academy

ryggsmärta idrottsskadeexperten joint academy

 

KOM I GÅNG IDAG

Digital fysioterapibehandling online. Kom igång idag till en kostnad av 0 kr.

Behandla ryggsmärta direkt i mobilen

  • 5-10 minuter om dagen
  • Inga väntetider
  • Personlig fysioterapeut för hjälp och stöd
  • Verktyg för att följa din förbättring
  • Patientavgift 0 kr

Behandlare-frode-bakken

 

 

 

 

 

Frode Bakken Leg. Kiropraktor

Publicerad 1 februari 2017,  senast uppdaterad 12 nov 2022