Ischias – en smärtsam historia

ischias

Smärtan som uppstår hos någon som drabbas av Ischias är svår att föreställa sig för någon som inte själv har haft det. Den håller dig vaken på nätterna, tröttar ut dig på dagarna och är det riktigt illa kan du till och med få svårt att gå, eller ens stå riktigt.

Ischias är inte farligt – det gör bara fruktansvärt ont. För att föreställa dig vilken typ av smärta man känner, så tänk dig att du suttit hela dagen på en stol vid skrivbordet med en tjock plånbok i bakfickan. Trycket som uppstår kan ge smärtor som liknar Ischiassmärtor.

Vad är då Ischias – egentligen?

Roten till det onda hittar vi i kroppens allra längsta nerv, Ischiasnerven, som egentligen består av en samling av många nervtrådar. Den är ungefär lika tjock som ditt pekfinger, och tar sin början längst ner i ryggen och löper ner genom bäckenet och lårets baksida, och fortsätter sedan ända ner i tårna.

Ischias uppstår när Ischiasnerven av någon anledning blir inflammerad eller på annat sätt irriterad. Det kan också bero på att nerven kommer i kläm.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Rekommendation från Reco.se

Symptom

Smärtan kan yttra sig på lite olika sätt. Det här är några av de vanligaste symptomen:

 • Smärta som börjar i ländryggen och som strålar ner över rumpan och ner under knät. Ibland har man ont ända ner i foten
 • Domningar och krampkänslor i benet
 • Svårt och smärtsamt att sträcka ut foten eller stå på tårna
 • Försämrad muskelkraft
 • Sämre reflexer
 • Nedsatt eller förlorad känsel

Ischias kan bestå av enbart smärta, men även i kombination med känselbortfall, muskelsvaghet och sämre reflexer. Du kan också ha ischias utan att känna smärta i ryggen.

Vanliga orsaker till att du drabbas av Ischias

Det finns många möjliga orsaker till att du drabbas av Ischias. Det kan bland annat vara:

 • Diskbråck. En disk är som en liten ”kudde” och fungerar som en dämpning mellan ryggkotorna. Ett diskbråck uppstår när vätskan i disken läcker ut i ryggmärgskanalen och kan då orsaka en inflammation runt en nervrot.
 • Buktande disk. Om en disk blir skadad på så sätt att den buktar ut mellan kotorna kan den komma åt en spinalnerv, och på så sätt orsaka ischias.
 • Slitage och/eller förkalkningar som gör att nerven sitter trångt.
 • Kvinnor som är med barn löper större risk att få ischias, på grund av den ökade belastningen på bäcken och ländrygg. Kan ibland förväxlas med foglossning.

Ischias

Vad är falsk ischias?

Det är mycket vanligare med falsk ischias än ”riktig” ischias. Smärtan är i regel inte lika intensiv och det har inte med ischiasnerven att göra och beror aldrig på diskbråck. Smärtorna når ytterst sällan nedanför knät. Falsk ischias kan dessutom oftast behandlas med stor framgång av en naprapat eller kiropraktor.

Då falsk ischias inte härrör från diskbråck och ischiasnerven, hittar vi istället orsakerna i ryggraden eller i bäckenlederna. Några exempel:

 • Felbelastning eller överansträngning i ryggen
 • Skillnader i längd på benen
 • Felkonstruerade eller dåliga skor
 • Gamla knä- eller fotskador
 • Skador på hålfoten
 • Ovana rörelser, som t.ex. att skotta snö eller gräva

Besvären av falsk ischias kommer ofta i perioder. Det kan vara helt försvunnet länge, för att sedan återkomma helt utan förvarning. Många inser med tiden vad det är som utlöser smärtorna och lär sig att undvika det. Det kan handla om helt vardagliga aktiviteter som att sopa garageuppfarten, jobba i trädgården – eller sitta på plånboken hela dagen.

Smärtan är olidlig. Vad gör jag?

Bli inte liggande i sängen eller stillasittande. Försök att hålla dig i rörelse så mycket du kan. Därmed inte sagt att du ska ge dig ut och jogga som vanligt, men försök att ta en kortare promenad – om det så bara är runt kvarteret.

För att ta udden av de värsta topparna hjälper det med receptfria värktabletter.

Känner du ändå att du behöver hjälp, så kan det kännas tryggt att veta att våra legitimerade naprapater och kiropraktorer endast arbetar med effektiva metoder och som är godkända av Socialstyrelsen. Du är välkommen att kontakta oss för att boka tid för en undersökning.

Att förebygga ischias – går det?

Du kan minska riskerna för att drabbas av ischias eller falsk ischias. Med risk för att tjata om något du hört tusen gånger:

Rör på dig! Fysisk aktivitet, som promenader, träning, simning etc., stimulerar ryggens smörjsystem och ser till att du upprätthåller en bra cirkulation i kroppen. Samtidigt stärker du kroppens, och särskilt viktigt i detta fall, ryggens muskulatur så att du har mycket större förutsättningar att undvika ischias och andra problem med ryggen.

Ett annat viktigt område med tanke på att undvika ryggproblem är din kroppshållning i olika sammanhang. Hur sitter du t.ex. när du jobbar med datorn? Utan att vi tänker på det, blir vår kroppshållning ihopsjunken i stolen, och vi sitter med hukad nacke och stirrar på en datorskärm. En sådan liten detalj som att höja upp skärmen så att du har den i ögonhöjd kan göra stor skillnad.

Överhuvudtaget så är det bra om du kan hålla i minnet att sträcka på dig, håll ryggen rak och huvudet högt.

Och hur ser egentligen dina skor ut? På senare tid har forskning visat att alla dessa dämpningar i sulorna och inlägg som stöttar hålfoten snarare skadar foten än hjälper den. En människas fot är ju byggd för att svikta under hålfoten, och med inlägg i skorna tar man bort den möjligheten.

Idag pratar man mer och mer om nyttan med så kallade barfotaskor, det vill säga minimalistiska skor med ”zero drop”. Med det uttrycket menar man nivåskillnaden mellan häl och framfot och zero betyder här att det inte är någon skillnad alls i höjd. Detta har betydelse främst för löpare, men har absolut sitt berättigande även i vardagen.

Behandling mot Ischias

Det går att bli kvitt ischiasproblem. Det är absolut inget som du ska behöva dras med i åratal framöver, utan många gånger kan man med rätt behandling bli fri från smärtorna inom några månader.

Känner du att du inte klarar av din vardag? Våra naprapater och kiropraktorer har hjälpt många att komma tillbaka till ett normalt liv. Hos oss får du en grundlig undersökning, för att vi ska kunna bedöma källan till smärtan och ge dig lämplig behandling. Och i de fall vi ser att våra behandlingar inte är de rätta, remitterar vi vidare till rätt vårdinstans. Det kan i sällsynta fall vara aktuellt med en operation – men det händer bara i cirka 5 av hundra fall.

Idrottsskadeexperten hjälper dig med din ischias

När du besöker oss för att få hjälp får du kontakt med en person som är expert på just dina problem. Alla våra behandlare är legitimerade kiropraktorer eller naprapater med ett gediget kunnande och stor erfarenhet.

Ta med dig dina ryggsmärtor till oss – vi ser till att du slipper ta med dig dem hem igen!

Ryggstöd & Ryggbälte mot Ischias →

Falsk ischias →

Enkla övningar mot ischiassmärtor → Behandling →

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet