tel: 0770-175051

Ischiasbehandling – det finns hjälp att få

De smärtor som plågar oss när vi drabbats av Ischias kan bli mycket långvariga och göra att vi får svårt att ens klara av de enklaste vardagssysslorna. Och om vi inte gör förändringar kan vi heller inte förvänta oss att bli bättre i ryggen.

Det är lätt att man blir (bokstavligen) sittande overksam när det gör ont i ryggen. Men det bästa är att försöka röra på sig – ta promenader, cykla i lugn takt eller simma. Det finns också övningar du kan göra själv för att lindra besvären.

Men om det inte hjälper och det drar ut på tiden utan att du blir bättre kan det vara dags att prata med oss på Idrottsskadeexperten och boka en ischiasbehandling.

Effektiv behandling av Ischias och andra ryggproblem

Det finns ingen anledning att gå omkring och ”lida och tiga” när det gäller Ischiasproblem. Det går faktiskt att åtgärda, även om man får räkna med att det tar lite tid. Men med rätt Ischiasbehandling blir minst 80% av de drabbade fria, eller nästintill fria, från besvär inom ca tre månader.

Generellt sett brukar man behandla ischias med rehabiliterande träning i kombination med avlastande åtgärder. Det senare innebär att man genom olika ställningar och övningar strävar efter att minska trycket på ischiasnerven genom att stretcha ryggen.

När du kommer till oss på någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund, börjar vi alltid med en grundlig undersökning. Först vill vi vara helt säkra på om det verkligen rör sig om ischias eller om du dras med en annan form av ryggbesvär. Vi behöver också få bekräftelse på om dina besvär går att behandla hos en kiropraktor eller naprapat. Gör det inte det, så remitterar vi vidare till lämplig vårdform på annat håll.

Visar det sig att vi kan hjälpa dig vidtar behandlingen, som har till syfte att ge dig tillbaka normalfunktion i ryggen, lindra de svåraste smärtorna och hjälpa till att förebygga liknande problem i framtiden.

Ischiasnerven Ischiasbehandling

Olika typer av ischiasbehandlingar

Vi har flera val, när det kommer till själva behandlingen. Alla syftar de till att ryggraden ska få tillbaka sin vanliga rörlighet, vilket medför att smärtan minskar eller försvinner helt. Det är några av de behandlingsmetoder som finns att tillgå:

  • Manipulation, eller justering av ryggkotor som har hamnat i fel läge. Metoden gör inte alls ont, men kan kännas lite ”läskig” till att börja med.
  • Professionellt utförd akupunktur.
  • Ischiasbehandling med stötvågor.
  • Rehabiliteringsprogram. Vi tar fram ett program med övningar och rörelser som är helt anpassat efter just dig.

Kom ihåg: All behandling är i det närmaste verkningslös på lång sikt, om du inte samtidigt förändrar det som orsakade ischiasen från början. Och då menar vi allt från din hållning – särskilt om du har ett stillasittande arbete –  till att undvika tunga lyft (på fel sätt) och till att börja träna upp ben- och ryggmuskler. Ju mer du stärker muskulaturen desto troligare är det att du håller besvären stången i framtiden.

Försök att ta dig ut och motionera någon gång varje dag – promenader, cykelturer och simning är bra metoder. Styrketräning kan göras i hemmet med din egen kroppsvikt som tyngd, eller på ett gym där du kan få kunnig vägledning.

Läs även om ischiasövningar här.

Välkommen till oss på Idrottsskadeexperten!