Knäskador – Behandling av knäskada hos knäspecialisen
Det finns många olika former av knäskador. Vilken typ du riskerar att få, eller kanske tyvärr redan fått, är väldigt mycket beroende på vilken aktivitet du utövar.
Självklart kan även du som inte tränar aktivt få olika typer av knäskador.
Hos oss på Idrottsskadeexperten träffar du någon av våra legitimerade Kiropraktorer, Naprapater och Sjukgymnaster för diagnos, behandling, rehabilitering, effektiva rehab program med mera.
Alla behandlare har lång erfarenhet och mycket bra resultat när det kommer till att behandla och rehabilitera personer med olika knäskador.
Du kan känna dig trygg att du får den bästa möjliga behandlingen hos oss.
Innan vi bokar in dig får du först berätta vilka speciella faktorer som kan ha utlöst ditt knäproblem. Baserat på dina unika knäproblem får du sedan en behandlare som har erfarenhet av din problematik.
Oavsett vilken knäskada du fått exempelvis löparknä, korsbandsskador, hopparknä, knä ur led, meniskskada, schlatterknä eller bara har ont i knät kan vi hjälpa dig.
Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddetBoka en tid hos oss
Vilka är de vanligaste knäskadorna?
Den vanligaste skadan är ledbandsskada. Den står för ungefär 40% av alla knäskador i Sverige. Det finns två ledband i ett knä, det inre ledbandet och det yttre ledbandet.
Knäskador där man skadar det inre ledbandet är mer vanligt och skadan uppstår ofta att genom att en yttre kraft påverkar ett lätt böjt knä så att en vridning uppstår, och knäet trycks inåt och sträcker på så vis ut det inre ledbandet.
Knäskador som uppstår på det yttre ledbandet är mer ovanliga eftersom att det där existerar ett mer skyddande nätverk av senor och muskler.
En skada på det yttre ledbandet involverar ofta ett stort antal senor i det yttre knäet, men även större muskler så som baksida lår och yttre vadmuskeln.
Skadan uppstår oftast om en yttre kraft påverkar ett helt utsträckt knä från insidan.
En knäskada på något av ledbanden läker inte utav sig själv!
Det måste till en omfattande uppträning igen, ofta ledd av en utbildad naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast.
Vid en skada av något av ledbanden är det ganska vanligt att även menisken tagit stryk.
Menisken kan man se som knäets stötdämpare då den tar en del av belastningen som sker vid såväl gång som jogging. Den finns där för att förhindra att benbrosken belastas för hårt. Menisken ger även stabilitet till knäet.
För att vara helt säker på att menisken är skadad måste man röntga, men det finns vissa symptom man kan kolla efter.
Om menisken är skadad kan man uppleva att knäet låser sig efter att man suttit ner, så att det inte är möjligt att sträcka ut det.
Idrottsskadeexpertens tips för att förebygga knäskador
De flesta knäskador orsakas av ledbandsstukningar som uppkommer på grund av vissa typer av rörelser som kan undvikas.
Andra knäskador är resultatet av ett konsekvent och långvarigt slitage på leden som orsakas av svaga musklerna runt knäet eller en oregelbunden gång.
I allmänhet har kvinnor en högre risk för både idrottsrelaterade och andra skador på knät. Men vem som helst, oavsett kön eller aktivitetsnivå, kan dra nytta av nedanstående tips och beteenden som främjar din knähälsa.
1 Tips för att undvika korsbandsskador
Korsbandsskador i knät är vanliga skador i många sporter. Det gäller att undvika rörelser som kan ger hög risk för att gå sönder.
- Undvik att vrida knät medan du springer eller hoppar och huka för att undvika knäskador när du svänger svängande och landning.
- Var försiktig vid skarpa riktningsförändringar medan du tränar.
- Undvik, om du kan, kontaktsporter där knät kan vara känsliga för slag, såsom fotboll och rugby.
2 Skapa enkla träningsrutiner som stärker dina knän
Utveckla en hälsosam träningsrutin för dina knän genom att ha rutiner för övningar som stärker benmusklerna, såsom att gå i trappor eller att ta uppförsbacke promenader.
Detta för att stabilisera knäet och förebygga att du placerar för mycket press på det. Knäskador är ofta relaterade till svag muskulatur.
- Värm alltid upp innan träning samt varva ner efter träningspasset med lugna aktiviteter till exempel promenader.
- Sträck dina quadriceps och hamstrings regelbundet, särskilt efter träning, för att lindra spänningen på knäet.
- Undvik träning som sätter alltför stor påfrestning på knäet. Öka effekten av din träningsrutin gradvis speciellt om du tränar snabba intervallpass vid löpning.
3 Undvik knäskador genom att ha en daglig vård för dina knän.
Använd skor som främjar dina knä. Välsittande skor bör balansera foten och förhindra att foten får rullning inåt för att minska risken för knäskador.
Kontrollera löpande dina skosulor för normalt slitage, vilket bör ske längs hälen, yttre kanten och trampdynan, och fråga en gärna en specialist om ortopediska skor.
- Undvik att ha dina knän i en statisk position. Stå aldrig med knäna låsta utan låt dem ha en svag böj hela tiden när man står eller går.
- Sätt upp en plan för träning och kost som hjälper dig att hålla dig i form. Människor som är överviktiga löper större risk för knäskador och annan ledvärk.
- Gör väl utförd stretching av benen regelbundet även om du inte har en träningsrutin. Daglig stretching hjälper till att upprätthålla sunda knän i dina vardagliga aktiviteter.
Övriga tips för att minska problem med knäskador
Om du känner knäsmärta är på väg att uppkomma undvik ytterligare skada genom att vila samt nedisning ner ditt knä. Genom att snabbt agera minskar du risken för att en knäskada ska bli allvarlig.
Om du utövar en säsongsbetonad sport som fotboll eller ishockey, se till att också ha rutiner för träning året runt. Detta för att du ska behålla ditt knästyrka och undvika knäskador när du sätter igång med träningen.
Knäskydd & Knästöd mot knäskadorOnt i knät? Få behandling av din knäskada redan idag
Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddetBoka en tid hos oss