Första hjälpen vid en sträckning
De vanligaste idrottsskadorna är i första hand överanvändning skador. Som namnet antyder kommer en överanvändningsskada från slitage på kroppen och då särskilt på leder som utsätts för upprepade och tuffa aktiviteter.
Den överlägset vanligaste sporten som leder till skada är löpning.
Vissa typer av skador är mer vanliga bland fritidsmotionärer och idrottsmän/kvinnor. Genom att tyda tidiga tecken och veta vad man ska göra kan bidra till att förhindra dem från att bli ett större problem.
Här är lite beskrivning och praktiskt hjälp för den troligaste idrottsskadan som du är mest sannolikt att drabbas av, dvs en muskelsträckning.
En sträckning i en muskel
Förmodligen den vanligaste idrottsskadan är att få en sträckning i ryggen, vaden eller ljumsken men det kan hända med nästan alla muskler i kroppen. Oavsett hur bra du värmer upp och stretchar kan du sträcka en muskel på grund av överanvändning, trötthet eller en olycka. Det finns inte mycket du kan göra för att förhindra att en muskel blir sträckt förutom att försöka hålla dig smidig och arbeta med dina muskler regelbundet.
En sträckning sker när en plötslig, svår kraft appliceras på muskeln och muskelfibrerna sträcks bortom deras kapacitet. Om bara en del av muskelfibrerna går sönder innebär det att du fått en sträckning. Om de flesta av fibrerna går sönder innebär det att du fått en allvarlig bristning vilket är ett större problem.
Vanligtvis delas sträckningar (muskelbristningar) in i två olika kategorier:
- Sträckningar – Distensruptur
- Trauma – Kompressionsruptur
Den senare uppkommer när du får ett direkt trauma på muskeln exempelvis en hård tackling, ett slagskott eller annat direkt våld mot din muskel.
Behandling vid sträckning i ljumsken, ryggen och vaden.
Initialt de första 3 dagarna bör du inte tillämpa någon som helst behandling eller aktivitet.
Den allmänna akuta behandlingen vid en sträckning i ljumsken, vaden eller ryggen är att tillämpa is och vila tills smärtan och svullnad avtar. Isen slappnar av muskeln och lindrar blödning.
Nedkylningen bör tillämpas i ca 20 minuter för att sedan låta det vila i 20 minuter. Se till att ha en handduk eller liknande mellan skadan och det du kyler ned med för att undvika kylskador. Den molande värken som uppkommer vid sträckningar försvinner oftast inom några dagar.
När du känner att din kropp tolererar det, normalt efter 3-5 dagar, kan du börja försiktigt med att lättare promenader för att få igång cirkulationen.
Denna period bör du uppsöka en professionell behandlare som kan ge behandling i form av massage med mera. Desto längre du väntar desto större blir risken för att du ska få ärrvävnad vilket förvärrar situationen.
Efter detta påbörjas din rehabilitering. Vi på idrottsskadeexperterna hjälper dig att ta fram ett individuellt anpassat program för att du så snabbt som möjligt ska kunna börja träna normalt igen.
Ring oss idag för att boka en behandlingstid! Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har flera kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö.
Boka en tid hos oss