tel: 0770-175051

Artrosskola Eskilstuna – behandla artros på nätet

Joint Academys digitala artrosskola på nätet gör att du effektivt kan behandla artros online genom en app i telefonen och på så sätt genomföra nyttiga övningar och lära dig mer om diagnosen. Legitimerade artrosexperter stödjer dig under vägens gång och hjälper dig med dina frågor och funderingar.

Resultaten har visat sig vara mycket goda, och det finns många andra fördelar med att genomföra din artrosbehandling genom skolan. Nu erbjuder vi på Idrottsskadeexperten artrosskola Eskilstuna genom ett samarbete med Joint Academy. Här tittar vi närmare på vad en artrosskola är och hur Joint Academys artrosskola på nätet fungerar.

Om du vill ha en personlig eller fysisk behandling kan du boka in dig hos oss på Idrottsskadeexperten. Varmt välkommen till våra mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö, där du kan få personlig hjälp, t ex med diagnos, individuell artrosskola, behandling och träningsprogram vid artros.

artrosskola Idrottskadeexperten

Vad är artros? Vad finns det för symtom och orsaker?

Artros är en sjukdom som orsakar smärta i leder, t ex knän och höfter. Det är en så kallad degenerativ sjukdom, som uppstår då brosket i lederna inte hinner byggas upp i samma takt som det bryts ned. Brosket är en viktig del i att få lederna att glida smidigt vid rörelse, och när vi inte har tillräckligt mycket brosk kan det leda till artros.

Några vanliga tecken på artros är:

  • Knäsmärtor när du går eller sitter
  • Stelhet när du kliver upp ur sängen
  • Minskad rörlighet i höften
  • Stelhet och smärta i tummar och fingrar
  • Greppsvårigheter

Artros är mycket vanligt, men besvärens svårighetsnivå varierar kraftigt mellan olika personer och kan förvärras över tid. Det bästa sättet att lindra symtomen är att påbörja en effektiv behandlingsform så fort som möjligt.

KOM IGÅNG MED GRATIS ARTROSSKOLA

Artrosbehandling

Artros behandlas primärt genom fysisk aktivitet och träning samt information om sjukdomen (det som en artrosskola innehåller). Det egna engagemanget är en viktig del av att behandla artros. Ju mer du som patient lär dig om diagnosen, skapar goda vanor och tränar rätt, desto mer gör du för att lindra besvären och motverka den framtida utvecklingen. 

Om rutinerna blir en del av vardagen brukar det visa sig i framstegen, och det är bl a därför en digital artrosskola är så effektiv.

Vad är en artrosskola?

Många som fått diagnosen artros uppmanas att gå i en artrosskola, vilket är ett behandlingsprogram som syftar att mildra symtomen och öka funktionen i kroppen. Det finns både fysiska och digitala artrosskolor, och de innehåller information om artros, samt individuella träningsprogram som hjälper mot besvären.

Hur fungerar en artrosskola?

När du genomgår Joint Academys artrosskola Eskilstuna har du kontakt med en artrosspecialiserad fysioterapeut eller ortoped över nätet. Artrosskolan är en app som enkelt kan laddas ned till din telefon med hjälp av en QR-kod. 

Behandlingsprogrammet är personligt och utarbetas av en fysioterapeut. Det kombinerar nyttiga fysiska aktiviteter med att du som patient interaktivt lär dig mer om artros. I takt med att dina resultat förbättras får du tillgång till nya övningar. 

Varför en digital artrosskola?

Det bästa argumentet för att välja Joint Academys artrosskola Eskilstuna är de fina resultaten vid uppföljningen. Hela 88% av patienterna upplever minskad smärta, samtidigt som 54% inte anser sig behöva en operation vid sex månaders uppföljning. 42% av patienterna som tagit någon form av medicin (exempelvis värktabletter) mot sin artros har slutat med den vid sexmånadersuppföljningen. De vetenskapliga bevisen talar för sig själv. 

Men resultaten är inte den enda orsaken att välja en digital artrosskola på nätet. En stor fördel med en digital artrosskola är att du inte behöver vara på plats – du kan t ex ta del av övningarna under semestern eller på jobbet. I och med att den digitala artrosskolan är en app i din smartphone får du påminnelser när det är dags att genomföra övningar eller andra moment. Legitimerade experter på artros följer och guidar dig under hela behandlingen, samtidigt som det saknas väntetider. 

Artrosskolan är utformad för att göra det enkelt för patienten och samtidigt skapa goda rutiner. Övningarna tar endast runt 5-10 minuter per dag att genomföra, så att det blir lätt att hinna med dem i vardagen.

För vilka typer av artros fungerar en artrosskola?

Joint Academys artrosskola på nätet hjälper vid artros i höft, knä, hand och rygg. Resultaten blir bättre ju tidigare du börjar. Övningarna som ingår i träningsprogrammen har dessutom effekt på din styrka och ditt välbefinnande, samtidigt som de minskar risken för övervikt.

Vad kostar det med artrosskola?

Joint Academys digitala artrosskola på nätet är gratis för dig som patient, då den ingår i primärvården och finansieras av landstinget.

Behövs det remiss?

Du behöver inte remiss för att börja med artrosskolan. Din ortoped eller fysioterapeut bedömer om kursen är lämplig för dig.

Hur lång är en artrosskola?

Joint Academys artrosskola är sex veckor. Efter den perioden upplever de flesta patienterna minskad smärta (88%) och ökad aktivitetsförmåga.

Joint Academy Artrosskola på nätet

Joint Academys digitala artrosskola på nätet har som sagt visat sig ha mycket god effekt. Tillgängligheten är en stor fördel. Du får instruktioner direkt i appen och kan genomföra övningarna när det passar dig. Eftersom du får uppföljning genom digitala samtal och meddelanden behöver du inte boka in och resa till möten.

Alla som bor i Sverige och har en smartphone och ett bankID kan använda Joint Academys artrosskola Eskilstuna. Över 100 000 patienter har hittills genomfört denna digitala artrosskola. 

KOM IGÅNG MED GRATIS ARTROSSKOLA

Frågor och svar – FAQ

Är det inte operation som gäller vid artros?

Nej, operation ses alltmer som en sista utväg vid behandling av artros. Grundbehandling (t ex artrosskola) är tillräckligt för så pass många som 80-90% av de som får diagnos.

Är digital artrosskola eller skola på plats bäst?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga, då det beror på livssituation, önskemål och annat. En artrosskola online gör att du slipper väntetider, möten och resor, men det kan göra att du förlorar gruppkänslan vid träning och andra aktiviteter. Båda varianterna har sina fördelar och nackdelar.

Är det verkligen bra att träna när du har artros?

Ja, rätt nivå av fysisk aktivitet är en del av grundbehandlingen för artros. Stillasittandet i vårt samhälle är en av orsakerna till att många drabbas av artros, och träning är ett viktigt sätt att motverka det. Men det är så klart viktigt att anpassa träningen efter förmåga.

Går det att bota artros på något sätt? Kanske genom artrosskola Eskilstuna?

Det går dessvärre inte att bota artros i bokstavlig mening (t ex som när du använder antibiotika för att stoppa en bakterieinfektion), men det finns goda möjligheter att bromsa sjukdomen och lindra symtomen så att du kan må bra och leva ett aktivt liv trots diagnosen. Och där är en artrosskola ett mycket bra hjälpmedel, då den innebär regelbunden fysisk aktivitet och information om sjukdomen - den behandling som rekommenderas till alla artrospatienter.