tel: 0770-175051

Vanliga idrottsskador

vanliga idrottsskador

Vanliga idrottsskador  

Varje gång du tränar finns det alltid en risk för skada, oavsett vilken typ av idrott eller motion du utövar. Ett upprepande slitage på dina muskler och leder kan leda till skador, därför är det viktigt att du tränar på rätt sätt. Ge dig själv den kunskap du behöver innan du börjar sporta eller motionera. Det bästa rådet är att lyssna på din kropp och att du alltid värmer upp innan du startar. Vanligaste orsaken till skador är att man går ut alldeles för hårt utan uppvärmning. Du måste mjuka upp leder och muskler grundligt.

Här en lista över tre vanliga idrottsskador som du helst vill undvika:

Hälsporre (Plantarfaciit)

Orsaker:

Hälsporre uppstår efter en kontinuerlig belastning på foten, oftast på grund av yrken som kräver att du går och står ofta. Vanligaste symtomen kommer när du har suttit stilla en stund och sedan ställer dig upp. Smärta när du går i trappor eller i början och i slutet av ett träningspass. En ouppvärmd kropp gör mer ont än tvärtom. Var noga med att använda dig av fotriktiga skor. De bör vara stadiga och sulan ska vara mjuk, speciellt vid hälen. Om smärtan uppkommer på grund av motion bör du vänta med sådant tills att det känns bättre. Simning och cykling är relativt skonsamma motionstyper.

Rehab Tips

Problem med hälsporre kommer inte att försvinna över en natt. Det är en gradvis process, det krävs tålamod med både behandling och rehabilitering.

Här hittar du några bra stretchövningar för hälsporre du kan använda dig av – Stretchövning hälsporre. Behandling kan även ges med stötvågsbehandling och massage. Kontakta gärna en av våra specialister för rådgivning.

 

Fotledsstukning

Orsaker:

En överdriven rörelse av fotleden kan skada muskelsenan, ligamenten eller leden som finns i foten. Ibland kan det hända att foten svullnar på grund av en inre blödning. Risken är att du kommer stuka fotleden om och om igen såvida du inte stärker upp dem områden i foten du har skadat.

En fotledsstukning sker oftast i samband med motion och idrott av olika slag.

Rehab Tips:

En typ av behandlingsmetod är RICE metoden – Rest (Vila), Ice (Is), Compression (kompression) och Elevating (högläge).

Vila gör du för att minska blodflödet till själva skadan. Is för smärtlindring och även för att minska blodströmningen. Kompression är viktigt, linda fotleden hårt även om det gör lite ont och skapar obehag. Högläge är ytterligare ett sätt att minska blodflödet på.

Första veckan kan du fokusera på cirkulationsövningar tillsammans med motionscykel. Viktigt är att bygga upp dina muskler runt skadan.

 

Hamstringsskada

Orsaker:

En vanlig skada inom fotboll sker i den långa muskeln på baksidan av låret som kallas hamstrings. Muskeln (egentligen är det fler muskler) är vanlig att skada bland idrottare som utövar idrotter med snabba rörelser. Exempelvis i fotboll och Friidrott är sträckskador av hamstringsmuskeln inte ovanligt direkt.

RICE metoden är bra att använda vid en hamstringsskada. Antiinflammatorisk medicin kan vara bra de första dagarna.

Rehab Tips:

Stretcha försiktigt, inte så att det gör ont. Simma eller cykla är bra aktiviteter att börja med. Öka träningsintensiteten långsamt, rehabiliteringen kan ta lång tid om du har haft otur vid skadetillfället. Lyssna på din kropp och ta kontakt med en fysioterapeut om du behöver hjälp. Däremot vid Proximal hamstringsruptur behöver du få en operation, ju förr desto bättre. Hur snabbt du får din operation desto ljusare blir prognoserna att du ska bli helt återställd

Vill du ha professionell behandling av en idrottsskadeexpert? Ring oss idag för att boka en behandlingstid!

Texten uppdaterad 2019-11-25

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har flera kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet