tel: 0770-175051

Idrottsskador – Ett växande problem!

Idrottsskador ökar varje årVisste du att varje år söker sig över 110 000 människor till akuten på grund av att de drabbats av någon slags idrottsskada?
Dessutom beräknar socialstyrelsen att cirka 60 000 ungdomar årligen drabbas av idrottsskador.

De här skadorna skapar inte bara massa kostnader för samhället utan även självklart smärta och spolierade träningsmål för den som drabbas. Det tråkiga är att många av dessa skador lätt skulle kunna undvikas!

Vi på idrottsskadeexperten har under många år behandlat alla olika typer av idrottsskador som kan tänkas och i många fall har vi insett att många av dessa skador kunde ha undvikits med rätt typ av förebyggande åtgärder.

Vi startar därför en serie med tips och råd på hur du själv kan undvika att få vanliga idrottsskador som muskelbristningar, stukningar, löparknä, hälsporre med mera.

Länka gärna till denna och de kommande artiklarna för att sprida budskapet vidare.

Varför ökar antalet idrottsskador dramatiskt i Sverige?

Att idrottsskadorna ökar i vårt samhälle är delvis förklarat av att vi tränar och sköter om våra kroppar i allt större utsträckning. En annan förklaring är att vi satsar hårdare och mer seriöst idag jämfört med för säg 20 år sedan vilket ökar antalet belastningsskador.

En ökad träningsvilja är självklart positivt då vi alla förbättrar vår hälsa men baksidan på myntet är att just idrottsskadorna samtidigt ökar vilket orsakar lidande och smärta samt kostnader.

Vad finns det för åtgärder som vi själva kan vidta för att undvika att drabbas av olika typer av idrottsskador? Det finns idag en hel del forskning som analyserat olika typer av idrottsskador samt hur vi bäst förbereder oss för att undvika att få dem.

Vi har här samlat råd och tips baserat på denna forskning samt våra egna erfarenheter och expertis.

Detta är en serie som vi löpande kommer att uppdatera och du som är intresserad kommer kunna läsa om hur du förebygger specifika skador. Denna första del i serien är mer generella råd.

Lycka till med din träning!

Konsten att förebygga idrottsskador – allmänna råd!

Flera tips och råd hos Idrottsskadeexperten för att förebygga idrottsskadorHär följer några generella regler för att undvika idrottsskador oavsett vilken sport du spelar. Även om det är omöjligt att förhindra alla skador visar forskning att skadefrekvensen skulle kunna minskas med 25% om idrottsmän tog lämpliga förebyggande åtgärder såsom att:

Vara i god fysisk form för att spela din sport eller din valda träningsform.

Tänk på att ”helgsportare” har en högre frekvens av skador jämfört med de som tränar regelbundet. Om du ska spela en sport eller utföra en intensiv träning bör du ha adekvat grundträning för att utföra idrottsaktiviteten. Många skador kan förebyggas genom att följa ett regelbundet träningsprogram.

Vi säger inte att du ska avstå att träna om du inte är i form utan endast att du ska tänka på att lägga dig på den nivå som passar just din nuvarande fysiska form.

Bär lämplig skyddsutrustning och utrustning.

Hjälmar, handskar, munskydd och annan utrustning finns där av en anledning. Skyddsutrustning kan rädda dina knän, händer, tänder, ögon och huvud.

Tänk på att vila är en viktig del av din träning!

Idrottare som tränar många dagar i rad har markant ökad risk för att få en idrottsskada. Många tror att ju mer man tränar desto bättre kommer de att prestera det är en missuppfattning. Vila är en kritisk komponent för alla typer av träning.

Vila gör din muskler med mera starkare och förebygger olika typer av idrottsskador.

Värm alltid upp innan du spelar/tränar.

Varma muskler är mindre känsliga för skador. Ordentlig uppvärmning är viktigt för att förebygga skador. Se till att din uppvärmning är anpassad efter din träning och din sport.

Undvik att spela/träna när du är mycket trött eller har ont.

Trötthet och smärta är en ”set-up” som ökar risken för att du ska få en vårdslös idrottsskada. Smärta indikerar ett problem. Du måste lyssna på din kropp och vara uppmärksam på de varningssignaler kroppen ger.

Forskningen ger oss hjälp ledtrådar om orsaken till idrottsskador. Det finns två faktorer som är större när det gäller att förutsäga en idrottsskada. De är:

  • Att ha en historia av skada. Tidigare skador på en muskel eller leder har en tendens att utvecklas till kroniska problemområden för många idrottare. Det är oerhört viktigt att värma upp och stretcha tidigare skadade delar.
  • Ett stort antal dagar i följd av träning. Vilodagar minskar skadefrekvens genom att ge muskler och bindväv möjlighet att reparera mellan träningspass.

Lycka till med din träning – Idrottsskadeexpertens Naprapater och Kiropraktorer.

Råkat ut för en idrottsskada? Ring oss idag för att få snabb och effektiv behandling!

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har flera kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet