Falsk ischias
Det finns många anledningar till att man får ont i ländryggen. Ett par vanliga orsaker är akut ryggskott och diskbråck. Det senare kan även leda till att du får besvär med ischias. Sedan finns det också det som brukar kallas för falsk ischias. Men vad är då skillnaden mellan falsk och ”vanlig” ischias?
I båda fallen ger det en påtaglig smärta i ryggslutet, eller ländryggen som det heter. Och båda har det sin upprinnelse i att ischiasnerven är irriterad. Riktigt ilsken, faktiskt. Men där upphör likheterna, för orsakerna bakom de båda skiljer sig åt.
Äkta ischias är den tuffare varianten, och också svårare att behandla. Det har oftast sin orsak i att du har fått ett diskbråck, det vill säga en skadad disk. Detta är inte fallet om du har drabbats av falsk ischias, som snarare har funktionella orsaker.
Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddetBoka en tid hos oss
Så vad är då falsk ischias?
Falsk ischias uppstår alltså på grund av en irriterad ischiasnerv, men här handlar det inte om att ryggraden skulle vara skadad på något vis. Därför är det också lättare att behandla. Orsaken ligger istället i att ryggen kan vara felbelastad, eller att du har du har en dålig kroppshållning – kanske på grund av ett stillasittande arbete framför ett tangentbord. En annan tänkbar anledning är att du dras med en gammal skada på en fot eller ett ben. Besvären kan periodvis vara svåra för att sedan nästan upphöra, tills du börjar känna av smärtorna återigen.
Vissa gånger vet man exakt vad som triggat besvären. Du kanske har suttit bakom ratten i 100 mil, lyft något tungt utan att tänka dig för – eller skottat snö på garageuppfarten.
Vanliga symptom
Precis som vid äkta ischias känner du skarpa smärtor i ländryggen, värk som strålar ner över skinkan och ner längs baksidan av låret. Men till skillnad från äkta ischias går smärtan inte längre ner än till knät. Smärtan är i regel något diffus, även om det visst kan göra lika ont som vid vanlig ischias. Det kan också vara ganska svårt att exakt bestämma var smärtan sitter.
Behandling
Du kan få bort mycket av smärtan på egen hand, genom att helt enkelt hålla dig i rörelse. Försök att ”leva som vanligt”, det vill säga göra det du brukar göra på dagarna. Även om det gör ont att promenera eller cykla, så förvärrar du inte skadan – tvärtom underlättar du för kroppen att återhämta sig. Undvik dock de moment som orsakat besvären som t.ex. stillasittande under långa perioder, tunga lyft eller vridningar av ryggen under belastning.
Här på Idrottsskadeexperten kan du få professionell hjälp, om du upplever att smärtan inte ger med sig. Efter en noggrann undersökning inleder vi behandlingen, om det visar sig att du kan bli hjälpt av våra naprapater eller kiropraktorer. Dessa behandlare har lång erfarenhet av olika typer av ryggproblem, och samtliga är legitimerade av Socialstyrelsen och är anslutna till LKR – Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation – respektive Naprapatförbundet.
Välkommen att boka en tid på någon av våra kliniker!