Karpaltunnelsyndrom – orsak, symptom, behandling

Är du en karpaltunnelsyndrom lidande? Söker behandling som inte innebär kortisoninjektion eller invasiv kirurgi? Om du är, du är inte ensam!

Karpaltunnelsyndrom orsakKarpaltunnelsyndrom är en vanlig åkomma hos en stor del av Sveriges befolkning. Det vanligaste är att det uppstår hos kvinnor mellan 40-60 år men gravida kvinnor kan också får det, då går oftast symptomen över efter förlossningen. Män hör till den mindre gruppen drabbade av karpaltunnelsyndrom då är det främst  efter hårt fysiskt arbete eller träning. Det finns naturligtvis sjukdomar som ibland kan leda till karpaltunnel, däribland sköldkörtelsjukdom, diabetes och reumatisk sjukdom.

Om du lider av syndromet är det alltid klokt att försöka naturliga och alternativa behandlingar innan man överväger traditionella medicinska procedurer. Vi har behandlare med lång erfarenhet av smärtlindring.

 

Behöver du hjälp med din smärta och domningar?

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har flera kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Vad orsakar karpaltunnelsyndrom?

Vad är orsaken till karpaltunnelsyndrom som drar ner på välbefinnandet för så många människor? Det är medianusnerven som kommer i kläm vilken försörjer tummen, pek-, lång- och halva ringfingret med känsel. Motoriskt påverkas främst tummen.

KarpaltunnelsyndromDet är när nerven passerar handleden som problemet uppstår eftersom den då går igenom en trång tunnel. Tunnelns väggar består åt ena hållet av handlovsbenen och åt det andra ett tvärgående ligament. Att tunneln är trång beror på att den även är passage för nio böjsenor till handens alla fingrar. När vävnaden i området ökar i volym, vilket kan bero på flera olika saker, kommer nerven i kläm eller mer korrekt kanske, den utsätts för tryck.

Hur känns karpaltunnelsyndrom?

Det främsta och jobbigaste symptomen är värk som kan vara alltifrån lätt till kraftigt och skapa ett stort lidande. I början uppstår symptom nattetid med domningar i fingrarna, nästa steg är mer konstanta domningar och stickningar även dagtid och sedan kommer svaghet och fumlighet i handen. Efter det ökar smärtan gradvis som huvudsakligen sitter i handen men kan också sprida sig upp i armen.

 

Varför får man problem med karpaltunneln?

Vävnaden i området runt karpaltunneln svullnar och nerven kommer i kläm på grund av ökat tryck. Karpaltunnelsyndrom är något som kan utvecklas ifrån en sjukdom, hårt fysiskt arbete, träning, graviditet, monotona handrörelser. Det blir en irritation eller kompression på nerven som sedan blir Karpaltunnelsyndrom undersökning av en patientinflammerad,  svullnar upp och leder till smärta. I många fall kan ingen känd orsak påvisas utan i stället är det en kombination av riskfaktorer som under längre tid utvecklar tillståndet.

Hur kan du få effektiv behandling?

De vanligaste behandlingsformerna är användning av en ortos (handskena) vid lättare besvär eller vid svår smärta så kan operation behövas. Det finns dock alternativ och det är där våra