tel: 0770-175051

Kiropraktor

Kiropraktor

Det är nog inte en alltför djärv gissning att du någon gång i livet haft ont i rygg, nacke eller i någon annan led. Just ryggvärk brukar kallas för vår nya folksjukdom och är idag mycket vanligt. En starkt bidragande orsak tros vara vår livsstil – med ensidiga arbetsställningar, stillasittande jobb, kombinerat med att vi är på tok för dåliga på att röra på oss under fritiden.

Med tanke på att kroppen innehåller mer än 200 olika ben, som ska klara av att bära upp kroppen och skydda våra inre organ, är det inte så konstigt att det ibland uppstår skador och förslitningar. Och alla våra ben i kroppen hålls ihop av olika leder. Lederna låter kroppens ben röra sig mot varandra och därför kan vi röra våra olika kroppsdelar. Lederna är av fyra olika typer:

  • Kulleder, som kan röra sig fritt i alla riktningar. Axeln och höftleden är en kulled.
  • Gångjärnsleder kan röra sig fram och tillbaka, som en pendel. Om du tar en titt på din armbåge, så hittar du en gångjärnsled.
  • Vridleder är en led där benens ändar bara kan röra sig gentemot varandra. Armbågsbenet och strålbenet är exempel på denna typ av leder, som är den ovanligaste av dem.
  • Tvåaxlade leder kan röras både uppåt/nedåt och höger/vänster. Handleden är t.ex. en sådan led.

Se filmen om kiropraktor

Vad är kiropraktik?

Att behandla smärttillstånd genom att manipulera leder är mycket gammalt. Men i slutet av 1800-talet tog utvecklingen ordentlig fart, tack vare Daniel Palmer i USA, som utvecklade ett behandlingssystem för att återställa leder till sin normala funktion.

Ordet kiropraktor kommer från grekiskans chiro (händer) och praktos (att göra), och betyder fritt översatt att behandla med händerna.

Utbildningstiden för att bli kiropraktor är fem år, den längsta tiden för medicinsk utbildning efter läkarutbildningen. Därefter följer ett års praktik innan man blir legitimerad.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

 Vad gör kiropraktorn?Kiropraktor

Kiropraktorn undersöker, behandlar, rehabiliterar och förebygger smärttillstånd och funktionsstörningar i främst rygg och nacke.

En kiropraktor tittar inte bara på dina leder och muskler. Man ser alltid till patientens hela livssituation, alltså fysisk aktivitet, arbetssituation, livsstil, om du motionerar eller tävlar – och naturligtvis på vilka dina symptom är. De kontrollerar också hur din kroppshållning ser ut, hur du rör dig, och med händerna känner kiropraktorn på leder och muskler för att identifiera problemområden.

Undersökningen är mycket noggrann, och säkerställer att kiropraktorn kan ställa rätt diagnos, och därmed ge rätt behandling. En kiropraktor är primärvårdgivare – man behöver alltså inte ha en läkarremiss för att få behandling här. Det betyder också att du kan skickas vidare till annan vårdform, om det skulle behövas.

Diagnosen ligger till grund för behandlingen. Den behandlingsform som oftast är aktuell är den så kallade HVLA-manipulationen. Det är en ledmanipulation som sker med en snabb rörelse men mycket låg kraft. Detta handgrepp syftar till att återställa rörligheten i leden, vilket i sin tur har effekt på nervsystemet och i förlängningen också på musklerna.

När handgreppet, ledmanipulationen, utför kan du höra ett svagt knäppande. Det är INTE ljudet av kotor som flyttar på sig, utan det rör sig om kavitation, ett tryckförändringsfenomen.

Andra typer av behandlingar som kan vara aktuella är t.ex. mjukdelsbehandling. Det är också mycket vanligt att en kiropraktor vidareutbildar sig, och praktiserar massage, akupunktur och andra behandlingsformer.

Vanliga problem

Det vi oftast behandlar är smärttillstånd i rygg, nacke och höftleder. Men vi behandlar också ofta andra områden som armbåge, knän och fotleder. Men det handlar inte bara om smärta. Många kommer till oss med domningar och stickningar.

Idrottsvärlden är en stor källa till skada. Muskelbristningar, knäskador och problem i fotleder är mycket vanliga åkommor bland idrottare.

Vi behandlar ofta patienter som har molvärk i ryggen, ryggskott, ischias, diskbråck, whiplashskada eller annan nacksmärta – och överhuvudtaget smärta och stelhet i kroppens leder.

Många kommer dessutom till oss, inte för att de har ont utan för att få hjälp med att förebygga skador och besvär.

Gör en behandling ont?

Nej, det är ytterst sällsynt att en behandling gör ont. En kiropraktor går fram med största försiktighet och alla rörelser är milda. Ofta brukar man tvärtom känna omedelbar lindring av värken, och att lederna känns ”friare”.

Att förebygga skador

Det finns mycket du kan tänka på i din vardag för att undvika framtida problem. Läs mer om detta i sista stycket av vår artikel om naprapater.

Hos Idrottsskadeexperten får du hjälp av kunnig personal med lång erfarenhet. Vi använder oss enbart av beprövade metoder, och samtliga behandlare är legitimerade och godkända av Socialstyrelsen. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Boka tid hos oss på Idrottsskadeexperten på följande ställen: