Korsbandsskada – Symtom, Behandling, Rehab och Orsak
Behandling och rehabilitering
Man kan behandla en korsbandsskada på två olika sätt, antingen med rehabilitering eller operation. Oavsett vilken åtgärd som behövs för att bli återställd så är rehabiliteringen av knät en viktig grund till att få tillbaka både styrka och stabilitet i knät. Hos oss på Idrottsskadeexperten jobbar behandlare som själva är aktiva inom idrott. Vi är utbildade och alla är erfarna kiropraktorer och naprapater. Vi har den kunskap och erfarenhet som krävs för att hjälpa dig med rehabiliteringen för att återställa ditt knä till normal rörelse och funktion.
Hos oss får du träffa rätt behandlare med rätt erfarenhet direkt. Vi gör alltid en grundlig utredning för att ta reda på vad du behöver för att återhämta dig på bästa möjliga sätt. Med rätt behandling återfår man sin styrka i knät mycket fortare, så att man kan återvända till sina normala aktiviteter igen. Idrottsskadeexperten behandlar med de allra senaste metoderna och hjälper dig med att hitta de bästa hjälpmedlen på marknaden för att avlasta ditt knä, så att du kan leva så normalt som möjligt.
Kontakta oss för att boka en tid för undersökning! Du kan också boka direkt här på webbplatsen.
Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Ring oss på: 0770-17 50 51
E-post: bokning@idrottsskadeexperten.se
Behandling själv – Korsbandsskada
Akut omhändertagande av skadan är viktig för att minska skadans omfattning. Med rätt behandling från början kan man lägga en bra grund för läkning, så att rehabiliteringstiden blir så kort som möjligt. Det innebär bland annat att man hämmar svullnaden genom att man lindar knät med en elastisk binda och eventuellt kyler ner det skadade området. Både kompressionen och kylan är något smärtstillande. Det är viktigt att man skyddar och avlastar knät så att man inte ådrar sig ytterligare skador.
Knät
Knät är den största leden i kroppen och består av skelett och leder. För att vi ska kunna utföra rörelser är knät i huvudsak utrustad med en gångjärnsled. Knäleden är sammansatt av tre olika leder och är en komplex mekanism som är uppbyggd med menisker, inre- och yttre ledband, korsband och brosk som jobbar tillsammans för att ge knät stabilitet och rörlighet.
Visserligen är knät vår starkaste led som du kan belasta hur mycket som helst om du är tränad för det. Men utsätter du knäna för rörelser som du inte är tränad för eller överanstränger genom onormala vridningar är de oerhört sköra.
Orsak
En korsbandsskada är ofta kopplad till idrott och orsakas av att det främre eller det bakre korsbandet översträcks. Knät har vid olyckan vridits kraftigt så att korsbandet helt eller delvis brister. Man delar upp de olika anledningarna till att man drabbas av korsbandsskada i inre och yttre faktorer. De yttre faktorerna kan vara marken där olyckan inträffade om underlaget är vått och halkigt på grund av regn, eller att dina skor gjorde så att knät inte klarade av trycket vid en tvärvändning.
Man tror att de inre faktorerna är orsaken till att kvinnor drabbas av korsbandsskador i större utsträckning än män. Bland annat har det påpekats att kvinnor har drabbats i högre grad strax innan menstruation. Man tror att kvinnors skelett i knät är sämre utrustade för tvära inbromsningar med riktningsförändring med knäleden lätt böjd. Det finns inga fullständiga bevis men kan vara en förklaring till att kvinnor oftare drabbas.
De som är mest utsatta för denna typ av skada är aktiva unga idrottare, främst inom lagidrotter som fotboll, handboll, innebandy och alpin skidåkning. Men en korsbandsskada kan drabba vem som helst som för ett ögonblick är oförsiktig i sina rörelser vid aktivitet. En skada kan lätt uppstå om man inte har värmt upp ordentligt innan träning eller om man otränad och musklerna kring knät inte är tillräckligt starka för att stå emot ovana rörelser.
Ett korsband som brister eller helt går av läker inte av sig självt utan måste ofta opereras. Det brukar även innebära en lång rehabiliteringstid och träning, ofta ledd av en utbildad naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast. Normalt är rehabiliteringstiden ca 6 – 8 månader. Ju mindre skadan är desto snabbare rehabiliteringstid.
Symptomen på en korsbandsskada
Vid en akut skada hör man hur det klickar eller knastrar till i knät vid skadetillfället, känslan är att något har gått sönder inne i knät. Smärtan är näst intill outhärdlig och det går oftast inte att stödja på benet. Det uppstår direkt en svullnad runt knät som normalt är ett tecken på en blödning, men det händer att dessa symtom dröjer och kommer senare.
Vid belastning känns knät instabilt och känslan kan vara att knät inte orkar hålla uppe din vikt och viker sig. Man har självklart svårt att böja och sträcka ut benet. Normalt går svullnaden ner inom några dagar eller någon vecka, och smärtan avtar allt eftersom trycket lättar. Känslan av instabilitet kvarstår, då känslan är att man inte kan lita på knät. Den känslan är mest påtaglig vid aktivitet då knät vid vissa moment kan ge vika.
Mer fakta om korsbandsskador
Det har väl inte undgått någon svensk att vår egen superstjärna Zlatan råkade ut för en svår översträckning och skadade korsbanden för några år sen. Zlatan Ibrahimovic gick upp i en luftduell mot en försvarare i Anderlecht och landade fel. Hans ben böjdes i fallet och knäet vändes åt fel håll. Det spekulerades i att han skadade både de främre och de bakre korsbanden skadades i fallet. Det framgick aldrig hur stor skadans omfattning var. Men han genomgick en operation och sen var han tillbaka på planen 7 månader senare.
En korsbandsskada är oftast en akut skada då främre eller bakre korsbandet, helt eller delvis brister eller går av. Det vanligaste är att man har vridit knät kraftigt av någon anledning. Skadorna sker oftast vid idrottsutövande som innefattar snabba stopp och vändningar som till exempel i innebandy, handboll och fotboll eller att man har fallit i en slalombacke i utförsåkning.
Vi har två korsband i knät – ett bakre och ett främre och det främre korsbandet drabbas mest, och brukar helt eller delvis slitas av vid en olycka. En korsbandsskada är en av de allvarligaste skadorna som man kan drabbas av i knät. Rehabiliteringstiden är minst 6 månader upp till ett år. Det är främst mycket unga idrottare i åldrarna 16 – 20 år som drabbas. Årligen drabbas ca 6 000 – 7 000 i Sverige och hälften genomgår en operation.