tel: 0770-175051

Kostguiden – Ät varierad kost!

När man talar om mat och om att variera sina måltider så tenderar man ändå att äta likadana måltider flera gånger och att man även använder samma mat varje dag. Visserligen så kan man använda sig utav nyttig mat så upprepas att man använder.

En varierad kost brukar nämnas som det ideala, men varför? När allt kommer omkring så är möjligheten att välja bland ett brett utbud av olika livsmedel, oavsett var man bor eller vilken tid på året det råkar vara så är det, i viss mån, en modern lyx. Många utav våra primitiva förfäder frodades på extremt begränsade dieter där det enbart har ingått några få proteinkällor, till exempel en enda typ av spannmål, kanske även ett mindre urval av lokala, säsongsbetonade frukter och grönsaker. I själva verket är dessa inhemska dieter ofta hållna som vida överlägsna den moderna kosten.

Så varför lägga all vikt på en varierad kost? För de som föredrar att hålla det enkelt, skulle man inte kunna äta en hälsosam maträtt det varje dag? Även om det är uppenbarligen inte kanske är nödvändigt, så kan en varierad kost erbjuda i alla fall två fördelar.

1. Att äta en varierad kost bidrar till att man täcker sitt basbehov näringsmässigt. Grön paprika, till exempel är en fantastisk källa med vitamin C men inte så mycket utav vitamin A. Morötter i detta fallet är tvärtom, mycket vitamin A men inte vitamin C. De olika livsmedelsgrupperna representerar olika näringsprofiler. Frukt och grönsaker innehåller massor av antioxidanter, nötter och frön  innehåller fettlösliga näringsämnen, spannmål och baljväxter innehåller mineraler och så vidare. Det kan vara bättre att istället för att försöka memorera vilka livsmedel som innehåller vilka näringsämnen så är det lättare att man strävar efter en rimlig mängd av de olika.

2. Den andra fördelen är att man på ett enkelt sätt kan undvika att bli överexponerad av ett möjligt skadligt innehåll.

Maten och drickan ger oss den energi som vi har behov utav för att utföra våra dagliga sysslor. En hälsosam och varierad kost bör ge oss den rätta mängden energi, kalorier och proteiner, från olika livsmedel för att upprätthålla en bra energibalans.

För att få den rätta balansen i sina måltider så är det viktigt att man håller sig till den så kallade tallriksmodellen som är indelad i tre olika grupper: Frukt och grönsaker. Bröd, potatis, pasta och ris. Kött, fisk, ägg och bönor. Genom att variera måltiderna med dessa grupper så får man en variationsrik kost. Eftersom olika livsmedel innehåller olika näringsämnen så är det bästa att man varierar kosten för att man ska kunna tillgodo se sig alla de näringsämnen som man har ett behov utav.

Håller man sig samtidigt till enbart att äta efter tallriksmodellen så kommer det också att genera att man kan hålla vikten bättre samt att det hela även kan kompletteras med motion som ett komplement för en bra hälsa i det längre perspektivet.

Boka tid hos oss på Idrottsskadeexperten på följande ställen:

Idrottsskadeexperten