tel: 0770-175051

Sträckning i vaden

Sträckning i vaden - löpare med sträckning i vad Därför har du fått sträckning i vaden!

Varje muskel i våra kroppar är uppbyggda av muskelfiberbuntar som i sin tur består av flera olika muskelfibrer.

Ont i vaden? När du fått en  sträckning (eller muskelbristning) i vaden innebär detta att det uppkommit en större eller mindre blödning i själva vävnaden.

Det som kallas sträckning är alltså egentligen att du fått en mindre sönderslitning av del av muskelvävnad.

Sönderslitningen beror på att kraften i själva rörelsen överstigit din vävnads hållfasthet. Detta uppkommer då vävnaden inte är förberedd på kraftens storlek eller typ.

Som mest känsligt är det när din muskels tension (utdragning) är som störst, exempelvis när du genomför spurt i slutet av en löpningen. Genom att se över din löpteknik kan ofta en sträckning undvikas.

Sönderslitningen av vävnaden i muskeln som orsakar sträckningen i din vad kan också uppkomma på grund av att vinkeln på kraften snabbt förändras.

Detta sker då dina muskler inte är fullt koordinerade för denna typ av förändring varpå idrottsskada uppkommer.

Sträckning i vaden vs Muskelbristning

Om du fått en muskelbristningen uppstår det snabbt en blödning som kan se lite otäck ut.

Denna blödning medför sedan att du får en inflammation varpå du upplever svullnad och smärta. Detta är kroppens egna läkningsmekanism och tillsammans med behandling och övningar kan du snabbt komma tillbaka. När detta sker i vadmuskeln

Genom att snabbt förhindra att blödningen fortsätter, du kan till exempel trycka med elastlinda, kan du begränsa storleken på den efterföljande inflammationen.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har flera kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Ont i vaden? Din vadmuskel behöver behandling. Boka tid idag!

sträckning-behandling patient på bänk behandlas för sträckning i vadenDet är mycket viktigt att du så snabbt som möjligt efter skadan, redan helst efter efter första dygnet, omedelbart komma igång med din rehabilitering. Detta då det annars kan uppstå en svårhanterlig ärrvävnad samt att det kan ta längre tid för dig att bli bra igen.

Om ärrvävnad uppkommer kan detta medföra att risken för att du återigen ska drabbas av sträckning i vaden ökar i framtiden.

Beroende på hur allvarlig just din sträckning är anpassar vi behandlingen till just din skada.

Initialt hjälper våra idrottsskadeexperter dig med massage, stretching, tejpning och andra smärtstillande åtgärder för att behandla den skadade muskeln. Du får också hjälp med att stärka stödjande muskulatur för att undvika att sträckningen uppkommer igen.

Välkommen att boka en behandling redan idag. Vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.