Muskelinflammation. När krävs behandling?
Har du värk i musklerna och misstänker att du fått muskelinflammation? Många som får ont i en muskel, eller en muskelgrupp får diagnosen muskelinflammation.
Det är vanligt att vi får muskelinflammation i de större muskelgrupperna, som i ryggens, nackens, axlarnas eller höftens muskler. På läkarspråk heter muskelinflammation myosit, och i denna benämning ingår alla typer av muskelinflammation, oavsett vad inflammationen orsakats av.
Det finns flera olika myositsjukdomar, varav några är kroniska inflammationssjukdomar. De flesta som får diagnosen muskelinflammation lider inte av någon av dessa specifika sjukdomar. Om du för övrigt är frisk är det troligaste att det är en överansträngning i en muskel som orsakar inflammationen. En muskelinflammation bör behandlas i de flesta fallen för att undvika att få större problem i framtiden.
Vad orsakar muskelinflammation?
När det gäller den typ av muskelinflammation vi oftast talar om, beror problemen i de flesta fall på en lågintensiv överansträngning i en muskel.
Desto mer utmattad muskeln blir, ju mer ont gör det.
Överansträngningen brukar ha sin orsak i exempelvis obalans i lederna, dålig hållning eller skada i en annan muskel.
Det är detta som gör att muskelinflammation är en rätt vanlig idrottsskada som bör behandlas.
Det finns alltid en orsak till att en muskel blir inflammerad och du bör behandla orsaken för att bli av med problemen och undvika framtida mer allvarliga problem.
Den vanligaste åtgärden när doktorn har ställt din diagnos, är att du blir ordinerad antiinflammatoriska läkemedel mot din muskelinflammation. Vi rekommenderar dig att tänka på att om den bakomliggande orsaken inte behandlas är det inte säkert att du får önskad effekt av medicinen. Ensidiga rörelser är ofta orsaken till en muskelinflammation.
När muskeln blir överansträngd bildas mjölksyra, och om belastningen inte avtar kommer så småningom en inflammatorisk process att sätta igång. Inflammationen gör att du får ont, vilket i sin tur medför ökad spänning i muskeln, och en ond cirkel har uppstått, som det är viktigt att bryta.
Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har flera kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö.Boka en tid hos oss
Kan alla få muskelinflammation behandling?
Vem som helst som överanstränger en muskel, kan drabbas av en muskelinflammation.
Man kan inte peka ut en speciell åldersgrupp, eller annan grupp som skulle vara mer utsatt än andra.
Det är dock lättare att drabbas om man inte arbetar på ett ergonomiskt riktigt sätt, eller om man ofta utför ensidiga rörelser, i jobbet eller kanske som idrottare.
I princip alla kan behandlas för muskelinflammation.
Symptom – hur känns det?
Det främsta symptomet vid muskelinflammation är att du får ont i den inflammerade muskeln.
Det gör ont när du använder muskeln, och ofta har man smärta även i vila.
Om du, till exempel, har muskelinflammation i en axel gör det ont när du försöker lyfta armen utåt från kroppen.
Det gör ont och du kan också känna en försvagning av muskeln, så att det nästan blir omöjligt att lyfta armen.
Hur behandlas muskelinflammation?
Det är, som sagt, mycket vanligt att läkarna direkt skriver ut antiinflammatoriska läkemedel.
Men, eftersom det inte ens alltid handlar om en riktig inflammation, får man ofta inte den önskade effekten av läkemedlet.
När en muskelinflammation orsakas av en överansträngning behöver du få hjälp med orsaken, för att kunna behandla själva inflammationen.
Du måste helt enkelt få hjälp att bryta den onda cirkeln som gör att smärtan ökar, istället för att minska.
Din kiropraktor eller naprapat hos oss letar alltid upp orsaken till det onda och behandlar denna i första hand.
När orsaken till muskelinflammationen är borta kommer muskeln automatiskt att slappna av och inflammationen kommer att avta.
Hos en av våra kiropraktorer eller naprpater får du den hjälp du behöver för att få full funktion i den onda muskeln.
Ofta handlar det om ett samspel mellan muskel och led, och då behandlar man också leden. Leden går snabbt att behandla, oftast med en så kallad manipulationsbehandling.
Därefter behandlas muskeln med övningar för att den ska få full längd och funktion.
För att få bort gammal mjölksyra, som gör muskeln stum och smärtkänslig, kan man, till exempel, använda behandlingar som laser, ultraljud, massage och/eller triggerpunktsbehandling.
Vad kan du göra själv
Om du drabbats av en muskelinflammation finns det en del du kan göra för att behandla dig själv.
I det akuta skedet behöver du kanske värktabletter för att minska smärtan.
Även om det är svårt, är det bra att röra på sig, och eftersom inflammationen ibland kan bero på att en muskel är för kort, är det bra att lära sig olika övningar för att råda bot på detta.
Du kan också utföra rörelser och övningar som får muskeln att slappna av, vilket ju är det grundläggande målet för att bli av med inflammationen.
Hur undviker du muskelinflammation?
Det kan vara svårt att undvika muskelinflammation rent generellt, men om du har ett jobb som innebär monotona rörelser är det viktigt att se över din arbetsställning.
Var noga med att göra små pauser då du gör andra rörelser för att avlasta de berörda musklerna.
Allmän träning för att stärka musklerna är bra i förebyggande syfte.
Med starka och friska muskler är risken för inflammation och andra muskelbesvär betydligt mindre.
Men, framför allt kan din kiropraktor eller naprapat hos Idrottsskadeexperten, efter att ha sett orsaken till din inflammation, ge dig tips och råd om vad du kan göra för att i framtiden undvika nya muskelinflammationer.