tel: 0770-175051

Nackspärr – Symtom, Behandling och Orsak

Att ha nackspärr innebär en massa problem och svårighet att utföra normala aktiviteter. Du som har nackspärr vet hur oerhört begränsad du blir och hur du snabbt skulle vilja bli fri från problemet och smärtan. Våra behandlare är alla legitimerade kiropraktorer och naprapater med lång erfarenhet av att behandla nackspärr och andra nackproblem.

Träna med nackspärr 

Oavsett om du fått skadan i samband med träning eller något annat kan du snabbt få behandling och hjälp hos oss. Det hjälper oftast inte bara med att du tar smärtstillande medel för att du ska bli bra igen. Därför bör du söka professionell hjälp för att korrigera nacken och slippa din nackspärr.

Det är också viktigt eftersom nackspärr dels kan bli värre om den felbehandlas men den kan också bli värre om man inte gör något åt besvären. Då kan du börja få en hel del problem i fritid och arbete. För att man ska försöka förhindra att det blir värre så måste man få professionell hjälp för sina problem. Genom oss kan du få optimal behandling för just dina besvär så att du kan känna dig säker i att bli frisk och slippa smärtan i framtiden.

Vad kan man göra åt nackspärr?

Det finns många olika sätt att behandla nackspärr på beroende på hur allvarliga ens besvär är och hur länge man har haft dem. Det viktigaste man kan göra är egentligen att förebygga nackspärr vilket man kan göra på flera olika sätt. På så vis behöver du inte få skadan eller kan förhindra att du får den igen.

Men ifall man redan fått skadan så finns det en hel del saker man kan göra själv som är enkla och som inte är komplicerade. Beroende på hur allvarliga besvären är så kan vissa metoder fungera bättre än andra. Ett tips är att alltid söka vård ifall du har allvarliga problem som till exempel ställer till det i arbetet eller i din vardag. Då är det bättre att få professionell hjälp än att försöka lösa problemen själv.

Hur blir man av med nackspärr ?

Men vad man kan tänka på själv är till exempel att applicera värme runt nacken. Man kan linda in den med en halsduk eller liknande om man vill. Men det funkar också väldigt bra med varmt vatten genom ett bad eller en dusch. Det är också viktigt att man inte endast vilar nacken när man har nackspärr. Det är ett vanligt misstag som många gör. Det är faktiskt så att man ska hålla igång blodcirkulationen vilket gör att läkningen av skadan går snabbare. Men däremot bör du undvika rörelser som gör ont, men du ska alltså inte bara ligga stilla hela tiden för då kommer skadan inte att läka.

Vill man lindra smärtan vid nackspärr så behövs inte några starka receptbelagda mediciner. Utan det funkar oftast med Alvedon, Panodil eller liknande. De kan hjälpa dig under dagen då du till exempel arbetar och behöver kunna röra på nacken lite mer. Så du behöver inte ta några onödigt starka mediciner utan i de flesta fallen kommer the receptfria att hjälpa. Skulle de nu inte hjälpa så har du troligen allvarligare besvär och borde ändå söka vård för din skada så att du kan få professionell hjälp av någon som är mera insatt.

Därför tjänar du på att boka nackspärr behandling

nackspärr behandlingHos oss får du snabbt en tid för att behandla och bli fri från din nackspärr. Det är viktigt eftersom nackspärr kan orsaka en hel del bekymmer i både din vardag och i arbetet. Man kan dels få problem med fysisk aktivitet men också med enklare saker som till exempel att sitta framför en dator på arbetet. Det är onödigt att sitta med besvären eftersom vi kan hjälpa dig med såväl smärtlindring som hjälp med läkning av skadan.

Hur botar man nackspärr ?

Vi har tillgång till modern teknik, nya forskningsresultat samt lång erfarenhet. Därför kan du vara säker på att du får bra behandling som hjälper.

Din behandling börjar alltid med en grundlig diagnos för att se vad som orsakar nackspärren. Det gör att du ökar chanserna att slippa nackspärr i framtiden. Man vill trots allt försöka förebygga framtida besvär också samtidigt som man försöker behandla problemen som du har just nu.

Med olika massagetekniker, akupressur, dry needling, stötvågsbehandling, manipulation med mera genomförs din behandling.

Exakt val av metod beror på hur just din skada ser ut och varför den uppkommit. Det är därför det är viktigt att vi undersöker dig eftersom olika personer kan behöva olika former av vård för att deras smärta och problem ska lindras. Genom att undersöka varje person kan man erbjuda en mer optimal behandling.

Du får också hjälp att ta fram individuellt anpassat rehabiliteringsprogram med övningar som snabbar på din läkeprocess. Eftersom den anpassas individuellt just efter dina besvär och din skada så blir behandlingen också optimal just för dig. På så sätt kan du känna dig säker på att du läker så snabbt och effektivt som det går.

Vad orsakar nackspärr?

När du fått ett nackspärr är det vanligtvis på grund av att lederna mellan kotorna i nacken fastnat. Detta medför att det blir en kramp i dina muskler runt omkring det drabbade området. Det aktuella problemområdet blir sedan ofta irriterat och svullet. Eftersom det ofta handlar om leder som fastnat så kan man bli väldigt stel när man försöker röra på nacken. Oftast blir det svårt att röra huvudet åt det ena eller andra hållet. Det andra hållet som inte är lika drabbat brukar fungera bättre.

Du upplever kanske en smärta som strålar ut från nacken till andra kroppsdelar i samband med att du drabbats av nackspärr, strålningen går ofta ned till axeln och armen.

Alla som har fått nackspärr vet hur ont det gör ta hur mycket det tar emot när man försöker vrida på huvudet.

Därför ska du förebygga Nackspärr

nackvärk nackspärr övningarDet finns några viktiga saker du kan se över för att slippa få nackspärr i framtiden. Det gör att du också minskar risken för att få utslitningsskador eller annat som ger kroniska problem & smärtor. Det är viktigt att man förebygger denna typen av skador, inte bara för att dem kan göra ont och orsaka besvär utan de kan också orsaka en hel del problem i din vardag.

Rent allmänt är motion alltid en bra idé. Det hjälper inte bara att förebygga skador som nackspärr utan rent allmänt hjälper det till att hålla kroppen frisk och rörlig. Mindre krävande motion som till exempel promenader kan göra underverk för din hälsa och kan hjälpa till att förebygga framtida skador av olika slag, så det är ingen dum idé att hålla sig igång genom promenader, löpning eller liknande.

Följande är att tänka på:

  1. Se över hur du sitter och står när du arbetar
  2. Tänk på att din sovplats är viktig och ha en riktig kudde som passar dig
  3. Träna och rör på dig. Att träna med olika övningar, vi hjälper dig att ta fram dessa, hjälper dig att slippa nackspärr
  4. Undvik att bli nedkyld – nedkylningen i sig gör att dina muskler i nacken bli nedkylda och då kan låsa sig
  5. Undvik ensidiga ställningar under längre tid – Ex sitta framför datorn i samma ställning alltför länge

Idrottsskadeexperten är ett nätverk av legitimerade och erfarna kiropraktorer och naprapater.

Du får rätt behandling och diagnos vid nackspärr och kan snabbt återfå rörlighet.

Publicerad 17 november 2014