tel: 0770-175051

Ont i armbågen

Det finns många orsaker till att man har ont i armbågen, men de flesta fall är arbetsrelaterade. Ofta handlar det om att man utför monotona arbeten med ensidiga rörelser eller arbeten där tunga lyft förekommer. Då är orsaken oftast överansträngning.

Man kan naturligtvis råka ut för en olycka och få en sträckning eller skada i armbågen eller få ont på annat sätt om oturen är framme.

På den här sidan listar och förklarar vi tre vanliga orsaker till varför du har ont i armbågen. Du kan även snabbt och smidigt boka tid hos en naprapat/kiroprakor.

Professionell hjälp

På Idrottsskadeexperten rekommenderar vi alltid att man bokar en tid hos en specialist om man haft ont i armbågen under en tid. Vi ser till att du alltid får snabb hjälp och vi ser till att du får rätt behandlare för din skada. Våra behandlare är legitimerade Naprapater och Kiropraktorer med lång erfarenhet på dessa typer av skador. Vill du träffa en naprapat/kiropraktor går det jättebra att boka en tid genom Idrottsskadeexperten. Vi finns i Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Behandling själv

För att inte göra skadan värre, och påskynda läkningen, bör man minska de rörelser som har orsakat skadan – eller undvika dom helt. Skyddar man armbågen, använder armbågsskydd och inte utsätter armbågen för överansträngning blir de flesta helt återställda relativt fort. Så bästa rådet är att lyssna på kroppen. Se även sidan ”Armbågsskydd och Armbågsstöd” 

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Tre vanliga orsaker till smärta i armbågen

Man känner sig otroligt handikappad när man får ont i en kroppsdel som man använder så mycket som armbågen, och det kan vara mycket frustrerande. Det går flera senor genom armbågen som hjälper oss att utföra olika rörelser, och om vi överbelastar senor och senfästen uppstår det smärta i armbågen. Om det är senorna som sitter utvändigt i armbågen som drabbas så har du fått så kallad ”Tennisarmbåge” eller ”Tennisarm”.

Är det senorna på insidan av armbågen så heter det ”Golfarmbåge”. En annan ganska vanlig orsak till att man har ont i armbågen är när man blir drabbad av slemsäcksinflammation i armbågen. Ibland kallar man det även ”Studentarmbåge”. Här är de vanligaste orsakerna till att man har ont i armbågen.

Tennisarmbåge

När du har fått tennisarmbåge så har du ansträngt de yttre senorna på din armbåge. Det är vanligt inom hantverksyrken såsom byggarbetare, snickare, målare eller industriarbetare. Man kan även få tennisarm när man idrottar, exempelvis spelar tennis, men risken är förhållandevis liten eftersom det handlar om en nedbrytning i senorna på grund av monotona rörelser som resulterar i utmattning och överbelastning under en längre tid. Överansträngningen kan orsaka inflammation i armbågen. Av alla som får diagnosen tennisarmbåge är 95% yrkesrelaterat och 5% är tennisspelare.

Symtom

  • Smärtan och ömheten sitter på utsidan av armbågen
  • Känns ömt runt armbågen
  • Handleden känns försvagad så pass att det är jobbigt att lyfta en kopp
  • Smärta strålar i överarmen och ibland längs armens undersida
  • Svårighet att öppna dörrar och vrida ut en disktrasa på grund av smärta

 Behandling

Många gånger läker det av sig självt om man inte utsätter armen för påfrestningar gång på gång. För att hjälpa till med att påskynda läkningen kan det vara bra att ta hjälp av ett armbågsskydd i ett tidigt stadium för att både ge avlastning och lindra besvären. Om man fortsätter att överbelasta armen efter diagnosen, kan det i värsta fall leda till kronisk värk.

Golfarmbåge

Precis som Tennisarmbåge beror smärtan på att senor och senfästen har blivit överansträngda, i dessa fall är det senorna på insidan av armbågen som har blivit överansträngda. När muskelfästena i armbågen skadas eller inflammeras så påverkar det hela armen och händerna. Både rörligheten och styrkan i händerna påverkas och man har svårt att utföra de allra vanligaste göromålen.

Symtom

  • Smärtan sitter på insidan av armbågen
  • Svårt att böja fingrar och handled
  • Du känner dig stel och svag i armen och handen
  • Kan ge svullnad och rodnad i armbågen
  • Känns ömt runt armbågen
  • Värker när man belastar eller böjer handleden

Behandling hos Idrottsskadeexperten

  • Med experthjälp kan du öka blodcirkulationen i din armbåge och underarm, vilket kommer att göra stor skillnad i läkningsprocessen.
  • Problemet kan sitta i axlar, nacke och rygg och i dessa fall behöver man korrigera de felaktigheter hos någon som vet hur man gör.
  • Vi tar fram ett individuellt anpassat tränings och rehabiliteringsprogram som gör att du kan använda din arm utan att det gör alltför ont

Detta är några av de exempel på vad vi kan göra för att hjälpa dig, när du har drabbats av golfarmbåge.

Behandling själv

För att inte göra skadan värre, och påskynda läkningen, bör man minska de rörelser som har orsakat skadan – eller undvika dom helt. Skyddar man armbågen, använder armbågsskydd, och inte utsätter armbågen för överansträngning blir de flesta helt återställda relativt fort. Så bästa rådet är att lyssna på kroppen.

Slemsäcksinflammation i armbåge/Studentarmbåge

Slemsäckar har vi överallt i kroppen där det finns leder, det vill säga de delar i kroppen som är rörliga. Dessa slemsäckar består av en tunn vävnadssäck med en tunn hinna innanför, och fungerar som en stötdämpare och skyddar vårt skelett och muskler från friktion. Slemsäcken sitter utvändigt på armbågens skelett för att skydda hud från ben. Orsaken till sjukdomen är ofta att slemsäcken har blivit inflammerad på grund av långvarigt tryck, fysisk åverkan eller överansträngning. Det som har hänt med slemsäcken är att den har fått en liten spricka och blivit infekterad, eller så kan det vara en bakteriell infektion.

Slemsäcksinflammation kan man få av många olika anledningar, när man har utsatt kroppen för överansträngning. Det är relativt vanligt bland idrottsmän som håller på med tennis, skidåkning, golf och sporter där man använder händer och armar för att kasta.

Man kan få slemsäcksinflammation på fler ställen på kroppen förutom armbågen, fast det är inte lika vanligt:

  • Skuldra
  • Höft
  • Knä
  • Hälsena

Symtom

  • Det känns ömt i armbågen vid tryck
  • Svullen kring armbågspetsen
  • Smärta i armen vid rörelse
  • Armbågen känns varm och det uppstår en rodnad
  • Oftast förekommer feber i samband med infektionen

Behandling

Eftersom man inte vill att inflammationen ska bli värre måste man avlastas från arbete och ibland behöver man behandlas med inflammationsdämpande läkemedel. Många gånger läker det av sig självt inom några dygn. Det är dock viktigt att skydda armbågen med armbågsskydd och vila det skadade området för att inte göra skadan värre. Om oturen är framme kan det bli en blödning i slemsäcken eller att infektionen blir för svår så att man blir tvungen att tömma slemsäcken med en spruta. Vid fall då patienten blivit akut sjuk med feber kan det behövas en operation för att dränera slemsäcken. Ett litet dräneringsrör lämnas kvar under några dagar.

Behandling hos Idrottsskadeexperten

Om man sätter in behandlingen i tid kan man undvika både operation och kortisoninjektioner. Låt oss hjälpa dig att återgå till ditt normala liv så fort som möjligt.

  • Vi gör en grundlig utredning på vad du behöver för att återhämta dig på fortast möjliga sätt.
  • Tar fram rehabiliteringsövningar som ökar rörlighet och cirkulation i armen.
  • Vi hjälper dig att hitta de bästa hjälpmedlen som avlastar och verkligen hjälper till att läka fortare.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Klicka på din stad för att komma vidare till bokningen

 

Publicerad 11 Juni 2018