tel: 0770-175051

Ont i handleden

Får du ofta ont i handleden? Du är inte ensam.
Finns det någon kroppsdel som vi använder konstant hela dagarna, så är det våra händer – och därmed även våra handleder. Händer och handleder är en komplex mekanism, där 27 ben, 19 muskler och senor går genom handleden och ut i handen. Vid onormala påfrestningar genom arbete och aktiviteter är det vanligt att man får ont i handleden.

Om man inte har möjlighet till regelbunden vila eller avlastning ökar risken för inflammation och andra orsaker till smärta i handleden.

ont i handleden

Vill du ha hjälp av en expert i området?

Idrottsskadeexperten hjälper dig som har ont i handleden, med de allra senaste metoderna och att hitta de allra bästa hjälpmedlen för att avlasta din smärta. Det finns en mängd olika handledsskydd och tumskydd på marknaden men vill du ha kortare rehabtid så finns det riktigt effektiva hjälpmedel. På Idrottsskadeexperten ser vi till att du alltid får snabb hjälp och vi ser till att du får rätt behandlare för din skada. Våra behandlare är legitimerade Naprapater och Kiropraktorer med lång erfarenhet på dessa typer av skador.
Vill du träffa en naprapat/kiropraktor går det jättebra att boka en tid genom Idrottsskadeexperten. Vi finns i Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Här är några av de vanligaste orsakerna:

  • Om man bär något tungt eller utför någon typ av fysisk aktivitet som man inte är van vid kan man överanstränga hand och handled och få en sträckning eller vrickning som kan leda till en inflammation.
  • Det kan handla om att ha utövat någon sport som badminton, bowling eller handboll. Ibland kan det räcka med att man har hållit på lite för länge med att sy, skrivit eller kanske bara har målat.
  • Många arbeten är monotona idag, och en vanlig orsak till att ha ont i handleden är musarm.
  • Karpaltunnelsyndrom är när nerver kommer i kläm av olika anledningar.
  • Tumartros som är en förslitning i tummens basled, och är vanligt bland kvinnor över 55 år.
  • Vissa personer är mer känsliga än andra: gravida kvinnor, folk som är i klimakteriet, överviktiga, har diabetes, har premenstruella symtom, eller har en låg sköldkörtelfunktion.

Vanliga skador och sjukdomar

De flesta som har ont i handleden påverkas ganska starkt i sin vardag. Att känna sig försvagad och att det smärtar när man ska utföra de allra enklaste göromålen kan vara väldigt frustrerande. Smärtan i handleden kan upplevas på många olika sätt och även orsakerna kan vara många:

Överansträngning

Förutom de orsakerna som vi listar här ovan kan det ofta börja med en obetydlig händelse som att man tog i lite för mycket och kanske hade handen i fel vinkel när man lyfte. Du fortsätter att jobba som vanligt men känner av att det gör lite ont, men kanske inte så farligt att det känns jobbigt. Känner du igen det? Det är vid dessa tillfällen man borde ha tagit det lugnt och avlastat eller vilat sina händer. Men ofta kör vi bara på tills det verkligen tar stopp och kroppen protesterar och vägrar att samarbeta. Om man inte tar det lugnt då kan det leda till inflammation och svullnad i handleden.

Symtom

  • Stickande och molande värk
  • Huggande värk när du rör handen i vissa vinklar
  • Ont i sidan av handleden eller i handloven
  • En odefinierbar värk och känsla som inte går att peka ut

Behandling

Bästa behandlingen är vila och avlastning för handleden. Det känns ju givet men hur gör man det praktiskt? Man måste ju leva och man kanske inte har någon som kan göra saker åt en. Man får göra det som går att göra genom att till exempel undvika tunga lyft, att tänka på att ha handen i rätt vinkel när man utför saker och ting. Det kan kännas skönt att skaffa ett handledsbandage som stöd för handleden. Den hjälper till att inte röra handleden för mycket, vilket avlastar på ett effektivt sätt. Smärtstillande tablett eller salva kan vara skönt att ta om värken tilltar och man inte orkar ha ont i handleden.

Tumartros

Man vet inte riktigt varför tumartros uppkommer men det är när brosket bryts ner snabbare än det byggs upp i tumbasen. De flesta som drabbas är äldre än 50 år men det uppkommer ofta i samband med andra skador. Ledsvikt är ett annat namn för Artros i tummen.

Symtom

  • Stelhet och smärta i tumbasen
  • Nedsatt styrka och smärta i tummen
  • Inflammation och svullnad i tumbasen

Behandling

Att undvika aktiviteter vid smärta är ett generellt råd fast det kan kännas skönt att ha ett tumstöd som är speciellt tillverkat för Tumartros. Den ger ett stabilt och skönt stöd i alla lägen. Man har inte kommit fram till om någon form av träning gör någon nytta. Däremot kan antiinflammatoriska läkemedel lindra smärtorna. Tyvärr så försämras sjukdomstillståndet långsamt men man kan bromsa upp det med aktiv behandling.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnel kallas den passage där nerver och senor passerar genom i handleden. Den vanligaste orsaken till Karpaltunnelsyndrom är när nerverna som passerar genom handleden kläms åt av olika anledningar.

Orsakerna kan vara variera och det kan drabba båda könen men mest vanligt är det bland kvinnor mellan 40 och 60 årsåldern.

  • Det kan uppkomma av oförklarliga skäl genom att handleden svullnar upp, vätska samlas i vävnaderna och vätskan trycker på nerverna i handleden.
  • En fraktur eller en stukning i handleden gör att det skapar ett tryck på och klämmer åt medianusnerven som går igenom handleden. Frakturen eller stukningen gör att det ansamlas vätska genom blödning eller svullnad vilket även kan ge upphov till en infektion. Det trånga utrymmet ger upphov till Karpaltunnelsyndrom.
  • Andra sjukdomar kan vara upphov till att det blir en svullnad i handleden som Diabetes, Reumatism eller efter en operation kan det uppstå en svullnad.
  • Arbetsrelaterade skador kan uppstå, vid långvarigt användande av vibrerande verktyg till exempel.

Symtom

De flesta som drabbas beskriver ofta domningar och stickningar i handen särskilt i nattetid. Det är vanligt att man får nedsatt känsel i fingertopparna och det är inte ovanligt att man har svårt med finmotoriken. Det kan vara otroligt jobbigt när finmotoriken är försämrad viket kan upplevas som att man är fumlig när man har svårighet att greppa saker och ting.

  • Domningar och stickningar i fingrarna
  • Nedsatt finmotorik och greppstyrka
  • Smärta i händer, fingrar och även ibland i arm och axel
  • Värre smärta och domningar nattetid i händer och fingrar
  • Smärtan kan beskrivas som brännande stickande och i vissa fall konstant

Behandling och vad kan jag göra själv?

  • Använd handledstöd, särskilt nattetid. Se sidan ”Handledsskydd & Handledsstöd
  • Ta pauser och vila handen ofta så du inte överanstränger handen.
  • Träna att använda den handen du inte har ont i.

Känner du att du behöver specialisthjälp, boka snabbt och enkelt en tid hos en av våra naprapater/kiropraktorer.

Publicerad 30 maj 2018