tel: 0770-175051

Ont i höften – behandling av smärta i höften

ont i höften idrottsskadeexperten kiropraktor naprapatVår kropp består av ungefär 200 ben som hålls ihop av olika typer av leder. Lederna i höften hör till de största av dem, och bidrar i hög grad till att kroppen kan hållas såväl stabil som rörlig. Höftleden är också en av de leder som arbetar hårdast – dess läge i kroppen är utsatt, och många av de olika rörelser och aktiviteter vi håller på med involverar höftlederna. Som en följd av detta är det också tyvärr ganska vanligt att vi får problem i höften.

Vad beror smärta i höften på?

Man kan få ont i höften av en mängd olika anledningar, och många gånger bottnar problemet inte ens i själva höften, utan kan bero på problem i andra delar av kroppen, som knän och fötter, bäcken eller rygg.

Orsakerna kan vara felställningar i fötter eller överansträngning av ljumskar och lår eller egentligen vad som helst. Smärtan kan komma från lederna, slemsäckar, ledkapslar, muskler och muskelfästen.

Höftledsartros

En av de vanligaste ledsjukdomarna är höftledsartros, som i sig kan ha olika orsaker, både kända och okända. En del teorier går ut på att du har fötts med asymmetri i leden, alltså att delarna i leden inte riktigt passar ihop med varandra. Du som under lång tid överbelastar dina leder kan också drabbas av artros i de olika lederna.

Symptomen på höftledsartros brukar komma smygande, och drabbar ofta i perioder, eller så kallade skov. Det brukar i allmänhet börja med stelhet på morgonen och att man har svårt att ”få igång” kroppen. Andra symptom är stelhet i höften, smärtor från ljumskarna eller lårens utsida. Ibland uppträder smärtor i ryggen, och till och med långt ner i underbenen.

Om artrosen utvecklas gör det allt mer ont i höften ju längre tid som går. Stelheten ökar och du får allt svårare att gå på ett naturligt sätt. Om du känner att det är stelt i höften eller det gör ont, bör du söka vård hos vårdcentralen eller direkt hos en sjukgymnast.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Artrit handlar om en inflammation i höftledskapseln, och är en åkomma som inte alltid avslöjas vid en röntgenundersökning. Men du vet definitivt att något är på tok, då artrit kan ge ganska svåra smärtor. Symptom på artrit kan vara att du känner en smärta som strålar från ljumskar ner mot knäna. Ibland kan du också få ont i skinkorna.

Inflammationen kan ha sin grund i överansträngning eller annat våld mot höftleden, men ledkapselinflammationen kan också uppstå utan någon identifierbar orsak alls.

Lösa broskbitar

Om du plötsligt känner en huggande smärta i höften, som kommer från ”ingenstans” kan det vara för att en liten broskbit har lossnat och hamnat galet inne i leden. Det här kan göra riktigt ont, och det bästa du kan göra i situationen (om du t.ex. är ute på promenad) är att stanna upp och stödja på det andra benet, medan du försiktigt vrider och rör på benet där smärtan finns. Med lite tur flyttar du lite på broskbiten så att smärtan upphör.

Om du har en lös broskbit som gör ont i höften, kan en kiropraktor eller naprapat försiktigt prova med manipulation av höftleden för att få broskbiten att lägga sig i en bättre position, och därmed få tillbaka ledens normala funktioner.

Trochanterit

Vi har alla en stor knöl på utsidan av höften. Denna knöl kallas trochanter, och vid denna är flera av skinkans muskler fästa. Trochanterit innebär alltså att du har fått en inflammation i dessa muskelfästen.

Orsakerna till trochanterit är överbelastning, monotont rörelsemönster eller någon form av trauma, som leder till att området blir inflammerat. Tillståndet drabbar oftast kvinnor i övre medelåldern, men det är också relativt vanligt att både män och yngre personer drabbas.

Ofta behandlar man initialt med stretching, i kombination med övningar hos en sjukgymnast. Vid långvariga problem sätter man ofta in kortisoninjektioner.

Bursit

I höften finns ett antal slemsäckar, så kallade bursor. Några av slemsäckarna är mer benägna än andra att drabbas av inflammationer. Beroende på vilken av slemsäckarna som drabbas kan inflammationen ge olika symptom. Slemsäckarna i skinkan kan t.ex. ge smärtor ner i benet och är en relativt vanlig orsak till det vi kallar för falsk ischias. Inflammationer i slemsäckarna behandlas ofta med kortison.

Behandling – ont i höften

Eftersom du kan få ont i höften av så många skiftande orsaker är det naturligtvis omöjligt att säga vad som hjälper just din specifika åkomma. Många problem läker av sig självt medan andra kan bli mycket långvariga.

Innan behandling kan komma ifråga gör vi först en grundlig undersökning för att kunna ställa rätt diagnos. När orsaken är identifierad tar vi beslut om vilka åtgärder som är lämpliga för just dig. Många gånger kan det handla om stretch-övningar och annan träning för att stärka både kondition och muskler. Här kan en sjukgymnast göra underverk mot dina smärtor.

I de fall problemen bottnar i felställningar kan du få god hjälp att lindra smärtorna av våra naprapater och kiropraktorer. Genom manipulativa åtgärder kan vi många gånger hjälpa lederna att få tillbaka sin normala funktion.

Förebygg smärtor i höften

Men den bästa ”behandlingen” är alltid den förebyggande vården. Att hålla sig aktiv och träna eller åtminstone röra på sig regelbundet har stor effekt på kroppens förmåga att skydda sig mot skador och andra problem. Det hjälper också kroppen att behålla sin normalvikt, något som kan ha stor betydelse när det gäller höftleden och egentligen alla leder i kroppen.

Kosten har också betydelse. Om du äter en varierad kost får du i dig de mineraler och vitaminer som behövs för att kroppen ska kunna bygga upp ett bra försvar mot allehanda besvär.

Hur ser dina skor ut? Detta är särskilt viktigt om du har ett arbete där du står eller går mycket. Om du har långvariga besvär kanske det också är dags att göra förändringar på din arbetsplats eller i värsta fall söka dig ett annat arbete.

Ont i höften? Boka en tid idag!

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Publicerad 16 oktober 2017