Ont i ländryggen

ont i ländryggen

Den allra vanligaste typen av ryggont är att ha ont i ländryggen. Det kan vara ett kortvarigt problem, men det kan även fortsätta i månader eller till och med år. Oftast är det ofarligt men ibland kan värken bero på ett allvarligare underliggande problem exempelvis ischias.

När det är en allvarligare orsak som ligger bakom ens skada eller om ryggontet är långvarigt så kan det orsaka en hel del problem i både ens vardag och ens arbete. Ont i ländryggen kan leda till att man får problem med att sitta, fysisk aktivitet och liknande vilket ställer till det för en och kan också bli värre om det går obehandlat eller om ens smärta blir felbehandlad. Det är därför det är viktigt att du får professionell hjälp av utbildade naprapater eller kiropraktorer som vet vad dem gör. Det är också viktigt att man får en individuellt anpassade behandling efter just din smärtbild.

Våra naprapater och kiropraktorer har stor erfarenhet när det gäller att fastställa orsaken till att du har ont i ryggen samt sätta in lämplig behandling så att du blir av med din smärta så fort som möjligt.

Vad är “ont i ländryggen”?

Att ha ont i ländryggen är en riktig folksjukdom. De flesta får ont i ryggen någon gång under sin livstid. Värken kan slå till när som helst men är vanligast bland människor över 35 år. Det är ofta svårt att slå fast exakt vad som har orsakat smärtan i ländryggen.

Vanligen rör det sig emellertid om en sträckning i de sammanlänkade delar som ryggen är uppbyggd av och det går utmärkt att behandla. Att ha värk i ländryggen beror lyckligtvis sällan på något allvarligare underliggande problem.

Om du har ont i ländryggen så har du ofta en spänning, värk eller stelhet i nedre delen av ryggen. Det kan du till exempel känna om du har stått upp eller promenerat en hel dag. Denna typ av ländryggsproblem försvinner oftast av sig själv inom ett par dagar.

Om smärtan inte avtar inom några dagar uppmanar vi dig dock att ta kontakt med oss. Det är viktigt att man i sådana fall hittar orsaken och sätter in rätt behandling. Annars kan besvären bli värre och beroende på orsaken till varför du har smärta i ländryggen kan skadan också bli värre om den går obehandlad. Så sitt inte och vänta onödigt länge med dina besvär utan sök hjälp hos oss så att du kan få hjälp med både smärtlindring, behandling och läkning av din skada. Hjälp finns trots allt att få så det finns ingen anledning till att sitta hemma med en massa smärta och problem.

 

Orsaker till att du får smärta i ländryggen

De flesta riskfaktorerna och orsakerna till att du kan få ont i ländryggen, är vanliga hos gemene man. Det förklarar varför ländryggssmärta är så vanligt. Några exempel:

 • Det mest klassiska exemplet är att du har stått, gått eller suttit under en lång tidsperiod.
 • Du har dålig hållning.
 • Du är överviktig.
 • Du känner dig stressad eller orolig av någon anledning.
 • Du har lyft något tungt eller använt fel lyftteknik.
 • Du kan även ha ramlat och slagit dig.

Det finns även mer allvarliga och ovanliga orsaker till att du får ont i ländryggen. Det kan exempelvis röra sig om en fraktur, infektion eller benskörhet. I sådana fall får man ofta väldigt ont och man märker oftast om det är en allvarligare orsak till ens besvär. Men det är också därför det är viktigt att du blir undersökt tidigt så att man snabbt kan påbörja behandling ifall man har någon allvarligare skada som till exempel en fraktur eller liknande.

Det är också viktigt att man hittar orsaken till varför du har ont i ländryggen. Genom att hitta orsaken kan man lättare arbeta med skadan så att du kan dels få en mer effektiv behandling men man kan då också arbeta mer effektivt kring orsaken till skadan så att du inte löper en lika stor risk i framtiden att drabbas av smärta i ländryggen på nytt, vilket är minst lika viktigt så att du inte går med ryggont i resten av ditt liv.

Rekommendation från Reco.se

rekommendation ont i ländryggen behandling

Behandling när du har ont i ländryggen

Om du har den lindriga varianten av ländryggssmärta, där du exempelvis vet att du var ute under hela gårdagen och krattade löv och din värk är uthärdlig . Då är de bästa råden att ta hand om dig själv genom att:

 • Fortsätta vara aktiv och utför dina vanliga vardagliga sysslor i så stor utsträckning du kan. Om du lägger dig på sofflocket och vilar hela dan så kan det faktiskt förvärra ditt tillstånd.
 • Kyla ner den del där du har ont i ländryggen med is, frysta grönsaker eller liknande. Tänk dock på att inte trycka isen direkt mot huden för det kan skada ditt skinn. Ett tips är att linda in det i en handduk och sedan trycka handduken mot ryggen.
 • Ta en receptfri värktablett vid behov.

Om du har haft ont i ländryggen mer än några dagar bör du istället ta kontakt med oss på Idrottsskadeexperten. Våra naprapater och kiropraktorer är experter på att konstatera varför du har ryggont och vad du kan göra åt det. Behandlingen kan bland annat bestå av att:

 • Rörelseövningar för att få upp rörligheten i ländryggen.
 • Hållningstips så att du inte får ont i ländryggen snart igen.
 • Professionella massageliknande tekniker och så kallad spinal manipulation.

Prognosen för att bli av med din smärta i ländryggen är mycket god men om du har haft värk i ländryggen under längre tid så tar det vanligtvis några behandlingstillfällen att bli av med smärtan. Exakt hur många tillfällen som kommer att behövas är svårt att säga utan att du blivit undersökt eftersom man först då vet exakt hur allvarlig din skada är.

Förebyggande

Men det är också viktigt att man arbeta preventivt så att man förebygger risken att drabbas av ont i ländryggen. Det kan man göra på flera olika sätt och det är ett väldigt effektivt sätt att behandla smärtan på eftersom du inte drabbas av den från första början.

Ett bra sätt att förebygga ont i ryggen på är att man håller sig frisk och aktiv. Ett bra råd är att man motionerar och håller igång kroppen. Det kan du göra på flera olika sätt men åtminstone ett par promenader då och då eller gympa är att rekommendera för att förebygga risken att drabbas i framtiden. Genom att hålla igång kroppen så håller man också igång blodcirkulationen vilket hjälper till att hålla lederna friska. Det är också därför man gör rörelseövningar vid behandling av ryggont eftersom kroppen läker snabbare då.

Ett annat bra sätt att förebygga ont i ländryggen på är att man rör sig ergonomiskt. Det vill säga att man rör sig rätt när man till exempel lyfter något tungt eller andra krävande rörelser. Dessa rörelser kan enkelt orsaka problem för din kropp och framförallt din rygg ifall de inte görs rätt. Är du osäker på hur du bör röra dig så fråga någon med utbildning så att du inte löper risk att skada kroppen genom till exempel ditt arbete. Sådana småsaker som att röra sig rätt i arbetet och att ha en bra arbetsmiljö är otroligt viktiga för att du ska hålla dig frisk och inte skada ryggen i onödan.

Ryggstöd & Ryggbälte för ländryggen →

Boka behandling – slipp ha värk i ländryggen

Publicerad 25 januari 2013, senast uppdaterad 7 november 2016