tel: 0770-175051

Ont i ljumsken

Ont i ljumskenDet kan vara fruktansvärt jobbigt att ha ont i ljumskarna, men det är sällan eller nästan aldrig någon underliggande sjukdom som ligger bakom smärtan. Det är vanligt förekommande bland löpare, att man har överbelastat ljumskarna vid fysisk aktivitet. Du kan få ont i ljumsken om du suttit i samma ställning väldigt länge eller kanske om du är van att sova i fosterställning. Då är det så att musklerna på framsidan av låret förkortas tillfälligt och det blir jobbigt att sträcka ut sig och man känner sig stel. De flesta har nog råkat ut för det och känner säkert igen sig.

Ibland kan man råka ut för andra saker som ger upphov till att man får ont i ljumskarna, och besvären kan vara svåra att diagnostisera i vissa fall. Smärtan kan komma av många olika anledningar, det kan vara slemsäcksinflammation, ryggens kotor kan låsa sig, ljumskbråck, höftledsartros och idrottsbråck eller något annat.

I den här artikeln ska vi ta upp några av de vanligaste orsakerna till att man kan ha ont i ljumsken, och som man behöver behandla på något sätt.  Vi tittar lite närmare på:

  • Akut ljumsksmärta
  • Ljumskbrock
  • Problem i höftleden

Akut ljumsksmärta – Ont i ljumsken

Många löpare som upplever smärta i ljumskarna när de tränar och smärtan beror oftast på att han eller hon inte har värmt upp riktigt. Därför är det viktigt att stretcha och värma upp ordentligt innan träning. Det gäller alla sporter som man utövar där man belastar kroppen på något sätt.

Liknande smärta kan uppstå när man ramlar eller halkar till och sträcker sig. Det som har skett då är att en eller flera muskelsenor har helt eller delvis gått sönder.

Symtom

  • Intensiv smärta i ljumsken
  • Smärta sitter ovanför knäets insida
  • Smärtan förvärras när du bär något tyngre
  • Smärta i höftleden
  • Ömhet på insidan av låret
  • Ömt ner mot skenbenet

Behandling av ljumsken 

För att lindra smärtan gör du bäst i att lyssna på kroppen. Till exempel kan du prova att lägga en kudde mellan knäna, känns smärtan mindre så är det en bra avlastning för dig.

Hur vi på Idrottsskadeexperten kan hjälpa dig

När du besöker oss för din skada gör vi en noggrann undersökning och utreder källan till din smärta. Sedan gör vi en behandlingsplan och träningsplan för att du ska återhämta dig så fort som möjligt. Vi hjälper dig att hitta hjälpmedel om du behöver det för att underlätta din vardag. Är det så att vi inte kan hjälpa dig fullt ut, ser vi till att du får rätt vård genom att remittera dig dit du kan få rätt behandling.

Boka tid för undersökning och behandling? – Kontakta oss här

Ljumskbrock

När ljumskbrock uppkommer så ser man en utbuktning i ljumsken. Det som har hänt är att bukväggen har blivit försvagad och bukinnehåll pressas ut i den försvagade bukväggen och bildar en bråcksäck utanför kroppen. Bråcksäcken innehåller oftast tarminnehåll som fett och tarmar.

Ljumskbrock är ingenting som läker av sig självt, utan man måste operera bort bråcket om man inte vill ha det. I värsta fall kan bråcksäcken komma i kläm och det kan leda till att blodcirkulationen hämmas eller stoppas helt, och då är en akut operation nödvändig. Hos män kan ljumskbråcket krypa ner i pungen, då kallas det för pungbråck.

Symtom

Hur ont man har i ljumsken när man har fått ljumskbråck är väldigt olika. En del har väldiga besvär och andra känner knappt av det. Oftast har man ont och känner av ljumskbråcket i början när det uppkommer, oftast då vid aktiva rörelser som när man springer, går och cyklar. När trycket ökar i buken till exempel när man reser sig eller om man ska lyfta upp något tungt, då kan bråcket ge sig till känna. Senare när ljumskbråcket blivit större försvinner den värsta smärtan för många och man känner knappt av att man har ett ljumskbråck, förutom att det kanske är i vägen beroende på hur stort det är och var det sitter.

Behandling – Ont i ljumsken

Man kan inte göra någonting för att det ska läka men man kan vara försiktig med att öka trycket i buken. Annars är en operation att rekommendera för att få bort besvären helt.

Om du vill ha hjälp att bli frisk fortare, kontakta Idrottsskadeexperten. Vi kan hjälpa dig att återhämta dig, vi har behandlingar, metoder och hjälpmedel för att underlätta din vardag.

Problem i höftleden

I höften har du en av kroppens största leder. Höftleden belastas vad du än gör och en stor del av din kroppstyngd belastas på höftlederna. Dessutom ger höftlederna din kropp stabilitet, rörlighet och styrka när du utför olika aktiviteter.

Det finns många orsaker till att man har problem i höftleden som gör att man får ont i ljumsken.

Idrottsbråck

Idrottsbråck är vanligt i sporter där man utför snabba riktningsförändringar och rotationer. Det finns 2 huvudteorier om varför idrottsbrock uppstår.

  • 1: Man tror att det beror på överbelastning i muskulaturen i höften. Detta leder till att magmuskulaturen som är relativ tunn skadas. Vilket leder till ett bråck, enkelt förklarat.
  • 2: Teorin går ut på att nervtrådar kommer i kläm i idrottsutövandet. Särskilt vanligt i sporter som kräver upprepande rotationer och snabba riktningsförändringar i fart.

Symtom

  • Smärtan kommer smygande i ljumsken vid aktivitet
  • Smärtan stålar från låret till könsorganet
  • Det provoceras vid snabba rörelser och till exempel vid hostning
  • Skärande smärta i ljumsken

Höftfraktur

När man blir äldre får vissa äldre människor svagare skelett och drabbas av höftfraktur om olyckan är framme. Det sker ofta vid fallolyckor. De som lider av benskörhet har större risk att drabbas av höftfraktur.

Höftledsartros

En frisk höftled har ett ledbrosk som är fast och elastiskt. Ledbrosket fungerar också som en stötdämpare och glidyta för leden. Med tiden när man blir äldre kan brosket gradvis tunnas ut. Besvären kommer i perioder och smärtan blir allt svårare för varje gång. De flesta patienter drabbas i ena höften men det finns de som drabbas i båda höfterna. När man drabbas kan röntgenbilderna visa tydliga tecken. Symtomen kan variera vid höftledsartros – det finns patienter som har drabbas som inte känner av symtomen och andra har det väldigt jobbigt. Oftast när artrosen blir värre ökar smärtan vid belastning, löpning, promenader och det kan kännas besvärligt när man stiger upp på morgonen.

Symtom

  • Smärta i ljumsken
  • Ibland värk i knät
  • Värk i höften
  • Stelhet i höftleden
  • Begränsad rörlighet i leden
  • Smärta vid aktivitet
  • Ont i ljumsken

Behandling hos Idrottsskadeexperten – Ont i ljumsken

När du besöker oss för första gången ser vi till att du får rätt behandlare. Vi ser till att du får en grundlig utredning för din skada och tittar på källan till dina problem. Sedan gör vi tillsammans en handlingsplan för att du ska återhämta dig så fort som möjligt. Vi hjälper dig att ta fram hjälpmedel som avlastar och underlättar din vardag.

Hos oss får du snabb hjälp av våra handplockade behandlare som är legitimerade kiropraktorer och naprapater med många års erfarenhet av dessa typer av skador.

Boka tid hos oss

Vi har flera kliniker i dessa städer i Sverige.

Stockholm, Göteborg och Malmö

Ring: 0770 – 17 50 51

E-post: bokning@idrottsskadeexperten.se

Ont i ljumsken - Idrottsskadeexperten

 

Publicerad 5 februari 2019