Schlatterknä – Fakta, Myter & Behandling
Schlatterknä, eller Schlatters sjukdom, är en sjukdom som förekommer mest hos idrottande ungdomar. Besvären uppkommer hos den som växer fort, och samtidigt överbelastar sina knän. Det finns en knöl strax under knäet, där lårmuskelns senfäste sitter, och just där uppstår en inflammation så att det gör ont och kan svullna. Den som drabbas av Schlatterknä får ont i knäna och upplever att de känns inflammerade.
Därför får du Schlatterknä
Schlatterknä beror på att lårmuskelns senfäste har blivit inflammerat.
Ditt senfäste sitter några centimeter nedanför knäet, på en knöl som på läkarspråk kallas tuberositas tibia.
Schlatterknä innebär att denna knöl blir irriterad och gör ont. Knölen svullnar då upp och kan fortsätta att vara förstorad även sen själva inflammationen och smärtan försvunnit.
Schlatterknä är ett tillstånd som drabbar barn och ungdomar som växer fort samtidigt som de överbelastat knät. Den som tränar hårt och länge kan få denna idrottsskada. Man ser sjukdomen mestadels hos ungdomar som idrottar.
Att det är just barn och unga som drabbas av Schlatterknä, beror på att deras senor är starka, men benvävnaden där senorna fäster har inte hunnit bli riktigt lika hållfasta under tiden man växer.
När du springer, hoppar eller tränar på annat sätt, aktiveras muskeln och den drar då i senans fäste.
Om du då ökar din träning ännu mer kan det uppstå små sprickor eller bristningar som orsakar en inflammation. Du har då fått Schlatterknä.
Boka tid för undersökning och behandling? – Kontakta oss här
Vem drabbas av Schlatterknä
Detta är en sjukdom som drabbar barn och ungdomar, och vanligast är att knäproblemen kommer någon gång mellan åtta och femton år.
Även om vem som helst kan drabbas är det absolut vanligast bland barn som idrottar.
Schlatterknä är vanligare bland pojkar än bland flickor, och hos pojkarna uppstår sjukdomen oftast något senare än hos de flickor som drabbas.
Detta är en relativt vanlig diagnos hos idrottande barn. Det vill säga barn som inte växt färdigt.
Vilka är symptomen?
Vid Schlatters sjukdom uppstår som sagt en inflammation i lårmuskelns senfäste vilket leder till en uppsvullnad.
Du som har tillståndet vet att det gör ont när du idrottar, i synnerhet om du gör hopp. Det kan dock göra lika ofta ont när du springer.
Ibland kan man också ha ont vid vanliga, vardagliga aktiviteter, som till exempel när man går i trappor.
Ömhet vid beröring är också ett typiskt symptom på Schlatterknä.
Oftast kommer symptomen gradvis, och det kan börja med att man känner smärta i eller runt knäskålen, och den kan också kännas öm.
De typiska symptomen på Schlatterknä är:
- Svullnad och förtjockning av knölen vid senfästet
- Smärta på framsidan av knäet där knäskålens sena fäster vid underbenet
- Ömhet eller smärta vid tryck mot senfästet
- Ökad smärta vid aktivitet som belastar lårmuskel och knäskålssena.
Schlatterknä är en helt ofarlig sjukdom som läker ut av sig själv, så någon speciell medicinsk behandling görs inte.
Så snart skelettet vuxit klart försvinner besvären hos de allra flesta. Men, för det barn eller den ungdom som drabbas kan sjukdomen vara mycket besvärlig, och läketiden kan bli lång.
Det bästa är att undvika aktiviteter som gör allt för ont, och för en del kan det innebära att man kanske byter till en annan sport, som inte belastar knä och lårmuskel lika hårt.
För att behandla symptomen kan du exempelvis använda speciella knäskydd som avlastar det smärtande området.
Speciella övningar för fram och baksidan av låret, samt för vaden, stärker benet och gör det lättare att fortsätta vara aktiv trots sina knäproblem.
Du får även behandling hos oss. Låt en av våra erfarna & legitimerade behandlare göra dig smärtfri. Din behandling kan bestå av olika metoder för att minska smärtan & andra besvärande symptom.
Du får hjälp genom:
- Stretching av stela muskler
- Justering av låsta leder i fötter, knä och bäcken
- Effektiv mjukdelsbehandling
- med mera…
Det finns också effektiva rehab-övningar där du får lära sig rätt rörelsemönster, och till exempel använda höften istället för framsidan låret.
Vad kan du göra själv?
Att förebygga själva sjukdomen är svårt, men det finns förebyggande behandling för att minska symptomen.
För det första ska man bara träna så mycket det går utan att det gör ont.
Det är visserligen inte farligt att fortsätta träna även vid smärta, men för att undvika att man får ont efter träningen är det klokt att avbryta vid smärta, eller att lägga om sin träning så att man inte belastar framsidan av låret på samma sätt.
Du kan också tejpa knäet innan man tränar, vi rekommenderar dig att först fått instruktioner hur du ska tejpa knät av en expert.
Att tejpa knät hjälper dig att sträcka ut patellasenan och minska draget som kan orsaka inflammation.
Det går också bra använda speciella knäskydd mot schlatter för att avlasta det smärtande området.
Stretching av stela muskler, då i främsta hand höftböjarmusklerna och musklerna på framsidan av låret, har oftast en god effekt på det onda knäet.
Genom att kyla ned området som gör ont, i tio till femton minuter, efter träning kan du oftast minska eller undvika smärtan.
Om du vidtar dessa förebyggande åtgärder blir det möjligt för många ungdomar att fortsätta träna även efter att de fått diagnosen Schlatterknä.
Knäskydd & Knästöd mot Schlatterknä
Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddetBoka en tid hos oss