tel: 0770-175051

Spänningshuvudvärk – Symtom, Behandling och Orsak

spänningshuvudvärkHuvudvärk är något som vi alla råkar ut för då och då i livet. Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk vilken oftast går över av sig självt. Att man blir drabbad av spänningshuvudvärk kan bero på en mängd olika saker förstås och det kan helt enkelt vara så att man har haft mycket att tänka på under en kort period. Spänningshuvudvärk kan upplevas mycket jobbig men är oftast helt ofarlig.

Men idag lever vi människor i en stressig värld där vi ska hinna med mycket, både på jobbet och på fritiden. Vi är oftast så upptagna av våra liv att vi inte ens tänker på att vi är stressade. Stress relaterar man oftast till att man har mycket att göra men det är inte den stressen som är farlig eller jobbig för de flesta. Utan den så kallade vardagsstressen, och vad är det då?

Vardagsstressen innefattar det som vi känslomässigt upplever som jobbigt. Det kan vara relationsproblem, oro för ekonomin, prestationsångest, depression, att man känner sig mobbad eller annat som man känner ångest inför. Den stress som uppstår inombords kanske vi känner men vi är ofta helt omedvetna om att vi spänner oss. Spänningshuvudvärk drabbar oftare kvinnor än män.

De flesta människor lever sina liv så intensivt att de flesta inte hittar vare sig ork eller tid för fysisk träning. Ofta handlar det om utebliven ork både mentalt och fysiskt. Man behöver inte träna på gym för att må bra fysiskt och psykiskt, utan det kan räcka med att bara ta en promenad i naturen.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Olika typer av huvudvärk

Man delar in spänningshuvudvärken i två olika typer – episodisk och kronisk. Den episodiska spänningshuvudvärken sitter i minst en halvtimme och högst en vecka för varje period med värk. Man kallar den kronisk om man har huvudvärk i minst 15 dagar per månad under en period på mer än tre månader.

Av de som drabbas av spänningshuvudvärk är det ca 70% av fallen som är episodiska och 30% kroniska. Man kan få huvudvärk i alla åldrar, och även bland barn och ungdomar är spänningshuvudvärk vanlig. Man trodde tidigare att man fick spänningshuvudvärk av att musklerna kring skalle och käke var spända med det har visat sig att man kan få huvudvärk ändå.

Orsak till att du har spänningshuvudvärk

Anledningen till att man får spänningshuvudvärk kan vara många, men den vanligaste orsaken till att spänningar uppstår i kroppen är en inre stress av olika anledningar. Vi, precis som djuren, samlar på oss energi i kroppen under natten och det är meningen att vi ska göra oss av med den under dagen.  Förr jagade vi, vandrade för att skaffa mat eller utförde sysslor så vi blev trötta.

Vi vet att barn måste få röra på sig och leka för att de ska må bra och om barn inte får utlopp för sin energi så kan de få koncentrationssvårigheter, bli deprimerade och stökiga. Det är egentligen samma sak med vuxna människor, fast det uttrycker sig på ett annat sätt. För att må bra behöver alla levande varelser göra sig av med den energi man har i kroppen.

Du har säkert hört från folk som är aktiva och tränar mycket att de känner sig mycket friskare och mår bättre. Hela kroppen hänger ihop och om kroppen inte har gjort sig av med överflödig energi så klarar vi inte av stress på samma sätt. Man kan lindra symtomen för spänningshuvudvärk med värktabletter och övningar men om man inte gör något med grundorsaken kommer symtomen tillbaka.

Studier har visat att fysisk aktivitet är en viktig del i våra liv och för att klara av alla påfrestningar som vi utsätts för. Bättre kondition och mer muskler kring nacke och axlar kan lindra huvudvärk, visar en avhandling som gjordes i Lund. När kroppen inte får vad den behöver kan det uppstå obalans mellan olika kemiska ämnen i hjärnan och det kan förklara de olika graderna spänningshuvudvärken.

Symtom på huvudvärk

Symtomen kan variera något men vanligast är att det upplevs som en dov, molande och tryckande känsla som sitter bakom panna och tinning. Värken kommer ofta smygande och det kan kännas som att man har spänt ett band runt pannan. Smärtan kan sitta nere i skallbasen eller runt käke och upp mot öra och tinning.

Spänningshuvudvärken kan tycka på muskulära triggerpunkter som gör att man blir yr eller känna sig ostadig. Vid svårare värk eller kronisk värk på grund av spänningshuvudvärken kan man känna sig trött och värken stråla ner i nacken och i käkmusklerna.

Symtom vid spänningshuvudvärk:

  • En dov, molande eller tryckande värk i huvudet
  • Värken känns ofta på båda sidor av huvudet.
  • Känsla av ett spänt band runt huvudet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Minnessvårigheter
  • Öronsus
  • Molande värk i perioder
  • Ömmar i vissa områden i hårbotten
  • Smärtan är pressande eller tryckande
  • Värken är lätt till måttlig men blir ofta värre under dagen
  • Värken återkommer i perioder som varar från timmar till dagar.

Egenvård

De flesta av oss månar om våra barn, nära och kära, vi ställer upp och gör det som krävs för att alla ska ha det bra. Men hur är det när det kommer till oss själva? Gör vi det som krävs, ställer vi upp för oss själva? Faktum är att vi skulle kunna göra vad som helst för de vi bryr oss om, men inte när det gäller att ta hand om oss själva.

Finns det något härligare än att göra något fysiskt och vara så där skönt trött efteråt? Vi behöver alla rensa ur den energin i form av dans, promenader, gymnastik, träna på gym, yoga, qigong eller någon annan form av rörelser. Att styrketräna tre gånger i veckan är ett effektivt sätt att lindra din spänningshuvudvärk, för att bättra på muskulaturen eller någon annan form av pulshöjande aktivitet, helst dagligen.

Behandla din spänningshuvudvärk hos oss på Idrottsskadeexperten

Vi som jobbar på Idrottsskadeexperten är legitimerade kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster. Samtliga i vårt team har en gedigen utbildning inom rörelseapparaten och neurologi. Vi behandlar patienter med spänningshuvudvärk och utreder grundorsaken till att man har ont i huvudet. När du bokar tid hos oss har vi ett system som gör att du får träffa rätt behandlare direkt när du kommer till oss.

Många patienterna upplever en tydlig smärtlindring efter bara ett besök. Tillsammans planerar vi både din behandling och du får ett personligt träningsschema som du får med dig hem. Vi uppdaterar oss regelbundet med den senaste tekniken och använder oss av de nyaste metoderna när vi behandlar.

Kontakta oss för att boka en tid för undersökning!

Ring oss på telefon: 0770-17 50 51

E-post: bokning@idrottsskadeexperten.se

Du kan också boka direkt här på webbplatsen till alla städer.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, och Malmö.

Publicerad 12 februari 2020