tel: 0770-175051

Stukad fot – Behandling, Symptom, Övningar

smärta i fotenVår passiva livsstil som sprider sig som en löpeld, inte bara i Sverige utan över hela världen, gör att var och varannan svensk är överviktig. Och i takt med vårt stillasittande nya livsstil under de senaste decennierna så har många människor också insett att det är nödvändigt att man är fysiskt aktiv och att man mår mycket bättre av det. Därför är det en trend i många grupper i hela samhället, bland både unga som gamla, att man utövar någon form av fysisk aktivitet.

Även om det är en positiv trend i samhället så finns det också en baksida. Det är lätt att dra på sig skador till en början när man är otränad. Du kan få en stukad fot om du exempelvis trampar snett eller faller när du går på ojämn terräng eller vid idrotter som kräver snabba vändningar, start och stopp. Det är mycket vanligt att man åker på en stukad fot vid träning och idrottande. Av alla idrottsskador så är det en fjärdedel som söker för stukad fot och fotled, hälften av alla stukningar sker vid idrottande.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Vad händer i foten vid stukning?

Fotleden stabiliseras av kraftiga ledband som sitter runt om i fotleden. Ledbanden har många funktioner för foten, bland annat förbinder de foten med underbenet och håller foten på plats. Ledbanden ger foten stabilitet och hjälper till att hålla balansen när vi går, står och springer.

När en stukning sker så viker sig foten inåt i det flesta fall, men ibland utåt och under belastning. Det som händer då är att vävnader på fotens utsida runt fotknölen eller på fotens insida skadas, beroende på hur stukningen har skett. En blödning uppstår i vävnaden och därmed svullnar foten upp. Vilket leder till fotsmärta vid rörelse och belastning.

De flesta skador är av lindrigare art och de flesta återhämtar sig helt efter en stukning men ca 30% har besvär efter stukningen i många månader, upp till ett halvår. När man väl har stukat foten en gång är det mycket högre risk att stuka foten igen under det första året efter skadan. Om det sker en eller flera stukningar tätt efter varandra är det mycket högre risk att drabbas av kroniska besvär i foten.

Vem drabbas

Vem som helst kan drabbas av en stukad fot och det i alla åldrar, det beror bara på hur starka ankelmuskler du har i förhållande till vad du utsätter din fot för. Det är lätt hänt att stuka foten om oturen är framme och det beror inte alltid på att du är otränad. Det är ganska vanligt bland de som tränar regelbundet och även bland elitidrottare.

Men det är lättare att trampa snett och stuka foten när tröttheten sätter in i slutet av ett träningspass då koncentrationen inte är på topp. Du som precis har börjat träna efter många år av inaktivitet kan löpa större risk att dra på dig en stukning, eftersom dina fot- och ankelmuskler inte är vana att belastas. Om musklerna runt ankeln är starka stabiliserar det upp hela fotleden och det minskar risken för stukningar och vrickningar.

Symtom vid stukad fot

Du kan stuka foten utan att du märker av det, är det en lätt stukning kan symtomen ger sig till känna flera timmar efter skadetillfället. Vid lindrigare skada avtar smärtan relativt fort och man kan återgå till att belasta foten inom en vecka. Är det en kraftig stukning är smärtan påtaglig och kommer direkt. Värst är smärtan om du försöker stödja på foten. Hur fort man tar hand om den akuta skadan kan vara avgörande för återhämtningen.

Man delar in stukningsskador i tre olika grader I, II och III-skador

  • ·        Grad I – Stukad fot: Patienten har en lätt svullnad och ömhet i foten. Det har skett mikroskopiska bristningar och en lätt sträckning i ledbanden. Patenten upplever ingen instabilitet, har en mild smärta och har inga problem att gå och stå.
  • ·        Grad II – Stukad fot: Är en lite allvarligare skada med en del mindre bristningar och en lätt blödning i ledbanden. Foten är öm, svullen och vid belastning så gör det riktigt ont. Foten har en måttlig instabilitet och rörelsefriheten är begränsad.
  • ·        Grad III – Stukad fot: Detta innebär en kraftigare bristning i ledbanden som leder till en inre blödning, stark smärta och stor svullnad. Man kan inte stödja på foten och rörelseförmågan är mycket begränsad. Vid belastning känns foten mycket svag och instabil.

Stukad fot – Behandla själv

De första dagarna efter stukning av foten en bör man ta det lugnt och vila. Låt foten vila i högläge och dämpa svullnaden i foten. Det kan du göra med en elastisk binda som du drar åt maximalt i ca 15 minuter men släpp på bindan direkt om du känner domningar. Det kan kännas skönt att kyla ned en stukad fot med ett kylomslag som dämpar smärtan.

Från dag tre kan man långsamt börja träna foten med lätta övningar som cirkelrörelser, vrida foten från sida till sida och bara röra den fram och tillbaka några gånger om dagen. Undvik att gå för mycket under första veckan. Det är viktigt att träna upp balansen efter en stukning och därefter styrketräna foten för att stärka musklerna och ledbanden i foten. Det kan man göra genom att man går i ojämn terräng och ta en kortare joggingtur i ett lugnt tempo.

Stukad fot? Vi på idrottskadeexperten hjälper dig. Boka tid idag.

Hos Idrottsskadeexperten jobbar legitimerade naprapater och kiropraktorer som är experter på idrottsskador. Vi är ett nätverk som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. När du kommer till oss utreder vi vad som har orsakat skadan och utför alltid en grundlig undersökning där vi tittar på kärnan till problemet.

Vi schemalägger din behandling med stärkande övningar och förebyggande åtgärder. Det är av största vikt att komma igång med träningen så fort som möjligt så att foten får tillbaka sin styrka igen, så att man inte drar på sig fler skador.

Kontakta oss för att boka en tid för undersökning! 

Ring oss på telefon: 0770-17 50 51

E-post: bokning@idrottsskadeexperten.se

Du kan också boka direkt här på webbplatsen till alla städer.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, och Malmö.

Publicerad 13 april 2020