tel: 0770-175051

Ont i ryggen – vi behandlar din ryggvärk

Olika ryggproblem

Det kan finnas flera olika orsaker till att du har fått ont i ryggen och  ryggvärk.

Ryggskott, ländryggssmärta, diskbråck, låsning, skolios, ischias är exempel på orsaker vi hör mest om. Dem flesta får uppleva ryggvärk på ett eller annat sätt under deras liv och det är ganska vanligt att den drabbade går med smärta längre än nödvändigt då inte rätt behandling sätts in i tid. När du får ont i ryggen försök att vara aktiv och i rörelse, men ta det försiktigt.

Ont i ryggen – En vanlig åkomma

Det bästa du kan göra om du har fått ont i ryggen är att ta det lugnt men fortsätta vara aktiv, stillasittande förvärrar.  Försök att vara i upprätt position under dagen och undvik att sitta ner för mycket. Vila ska du endast göra om det är nödvändigt. Det kan vara jobbigt att sova om man har väldigt ont, speciellt vid läggning och när du stiger upp.

Man vet idag att ryggont ofta leder till mer ryggvärk. Det vill säga att om du tidigare har haft ont i ryggen är sannolikheten större att du kommer bli drabbad igen.

Idrottsskador, ryggvärk och ont i ryggen

Att ha ont i ryggen är en vanlig åkomma bland idrottsutövare. Akuta problem kan exempelvis uppkomma av att du blir tacklad, att du lyfter något snabbt eller gör en hastig rörelse.

Andra vanliga orsaker till att du som idrottar drabbas av smärta i ryggen är när vissa muskler blir överansträngda medan andra muskler glöms bort att aktiveras under träning. Detta skapar en obalans mellan dina muskelgrupper. Du som får rätt professionell behandling blir ofta bra igen efter två till fyra veckor.

Ischias

Efter akut lumbago så är ischias den vanligaste formen av ryggvärk och den uppstår i ländryggen. Den kan hålla i sig länge och skapa en skarp smärta som strålar ned i benet. Det finns två olika typer av ischias, Falsk ischias och Äkta ischias. Den falska varianten är den mest vanliga. En falsk ischias beror oftast på överbelastning eller felbelastning av ryggen. Orsaken till smärta kan härröra från en eller flera nervrötter som via korsryggen och bäckenbenet bildar den så kallade ischiasnerven. Här kan du få behandling av ischias: Ischiasbehandling

Diskbråck

Om du har diskbråck så har en disk som ligger mellan ryggradens kotor brustit. Ryggraden är uppbyggd av 24 benstycken som kallas för ryggkotor. Mellan var och en av kotorna sitter en disk, den gör så att ryggraden kan röra sig. Det finns 23 diskar och de utgör cirka en fjärdedel av ryggradens totala längd. Diskarna består av en inre kärna fylld med en trögflytande substans som omges av en hårdare fiberrik ring. Diskens hårdare yttre försvagas eller spricker helt vilket leder till att den flytande substansen inne i disken tar sig ut i ryggmärgskanalen. Det är vanligt och gör oftast inte ont. Men om disken trycker mot ryggmärgen eller nervrötterna, kan det hända att du får ont i ryggen eller ischias. Oftast går smärtan över av sig självt, men ibland kan du behöva en operation.

Vanligaste orsaken till diskbråck är när du är otränad och lägger för mycket tyngd på ryggraden i lyft. Andra orsaker kan vara:

  • Rökning
  • Tungt kroppsarbete
  • Upprepade onaturliga böjningar och lyft
  • Stillasittande arbete under lång tid

Lumbago

Lumbago är en hastigt uppkommen ryggsmärta, i regel i ländryggen. Ryggsmärtor, ryggvärk, ryggskott eller smärta i ryggen är vanligt. Speciellt med tanke på att vi blir mer och mer stillasittande. Ryggskott (akut lumbago) är ett väldigt smärtsamt, men i regel ofarligt, tillstånd.

När det kommer till prognosen för akut lumbago, då är över 60 % besvärsfria inom 2 veckor och 80–90 % inom 3 månader

Ryggskott

Ryggskott är en plötslig och vanligtvis kraftig smärta i ländryggen som ofta resulterar i svårigheter att röra sig. Ryggskott är vanligt och förekommer i alla åldrar. Ungefär åtta av tio personer får någon gång i livet smärtor i ländryggen. Hos barn har ryggskott ofta sin grund i att de bär tunga skolväskor till och från skolan eller att de suttit vid datorn mycket. Ryggskott kan ibland bero på diskbråck, kotförskjutning, hoptryckta/slitna , en överbelastning av ländryggen eller korsryggen. mer info om ryggproblem här.

Orsaker till ryggskott är bland annat

  • Stress och en ökad anspänning skapar en spänd rygg som i sin tur ger smärta.
  • Minskad motion vilket medför att kroppen blir stelare och stelare.
  • För mycket stillasittande, detta skapar stelhet i kroppen.

Allt ovan är delfaktorer till spända, stela muskler. Slutligen kan inte ryggen kompensera mer och då leder det så småningom till ryggskott.

Motion är väldigt bra både fysiskt och psykiskt, det stärker dessutom dina rygg- och benmuskler. Välj den typ av motion som passar dig bäst, det viktigaste är att du rör på dig regelbundet. Vill du träna specifika muskelgrupper för att undvika att få ryggont bör du prioritera: Mage och sätesmuskler. För att slippa eventuellt ryggskott i framtiden är det viktigt lära känna din kropp och lyssna noga på vad den kan och inte kan.

Långvarig vila gör i det här fallet mer skada än nytta. Det kan leda till att du blir stel i leder, muskler förtvinar och skelettet urkalkas. Försök att röra på dig så mycket som du kan. Undvik att sitta still och var försiktig med att vrida kroppen samtidigt som du lyfter något. Stretchövningar är viktigt vid akut lumbago.

4 bra ryggont övningar

 1 Gunga benen – övning för dig som har ont i ryggen

Rörlighetsövning som framförallt är bra för ländryggen och dessutom är skön att utföra när du har ont eller känner dig stel.

Utgångsposition: Ryggliggande med böjda knän, sätt fötterna nära sätet och håll armarna längs sidorna.

Gör så här: Fäll benen långsamt åt ena sidan, så långt du kan och som känns bra. Stanna en minut innan du återgår till utgångspositionen och upprepa sedan töjningen åt motsatt sida. Gunga benen från sida till sida, mjukt och långsamt. Upprepa fem gånger åt varje håll och öka successivt töjningen om du kan. Känns det bra kan du göra övningen tio gånger per sida.

Bra för: Ökar rörlighet i ländrygg och höfter, stärker bålen.

2 rulla rygg – övning för dig som har ont i ryggen

Utgångsposition: Börja genom att ställa dig på alla fyra. Placera händerna i axelbredd och knäna i höftbredd. Håll ryggen parallell med golvet och nacken i linje med ryggraden.

Gör så här: På varje inandning svankar du och för blicken upp mot taket. På varje utandning skjuter du rygg som en katt och för hakan inåt mot bröstet. Utför rörelsen lugnt och kontrollerat, repetera 5–10 gånger.

Bra för: Övningen ger bra rörelseträning för hela ryggen och axelpartiet.

3 Benen mot väggen – övning för dig som har ont i ryggen

Ligg på rygg med benen upp mot väggen. Ligg så nära väggen som du kan, med raka ben.

Bra för: Öppnar i ländryggen och töjer baksidan, bra för säte och baksida lår

 4 häng ut smärtan – övning för dig som har ont i ryggen

Häng ut rygg och axlar på gym eller en dörrkarm hemma. Häng kvar runt 1 min och upprepa flera gånger per dag. Ta djupa andetag.

Bra för: Öppnar i ryggrad, axlar och skuldror. Ökar rörligheten i bröstkorgen och underlättar din andning.

Uppdaterad text 2019-11-25

Ryggstöd & Ryggbälte mot ryggbesvär

Publicerad 1 augusti 2014, senaste uppdaterad 19 april 2017