tel: 0770-175051

Ont i insidan av knät

artros knäsartros idrottsskadeexperten kiropraktorBland idrottare är det vanligast med knäskador, skadorna drabbar utövare inom många olika typer sporter och orsakar brustna ledband, korsband och meniskskador i knät. Skadorna beror främst på att vi överbelastar leden och utsätter knäna för belastningar som de inte är utrustade för. Men de som drabbas mest av knäskador är faktiskt äldre personer som inte är aktiva. Frågan vi bland annat kommer bena ut i denna text är: Varför får man ont i insidan av knät?

Det kan låta lite konstigt men när man tittar lite närmare så är det helt logiskt. Varför uppstår överbelastningsskador? Muskler måste tränas för att bli starka, det vet alla och när en muskel inte används så blir den allt svagare med tiden. Muskler måste ständigt tränas för att upprätthålla sin styrka. Men de flesta av oss glömmer av det.

Ett scenario kan vara så här: Vi kanske var mycket aktiva och starka i ungdomen, men tiden går och livet förändras, rätt som det är så tillhör man den äldre generationen. Plötsligt får vi för oss att vi ska börja träna igen eller börja med en aktivitet som vi inte har utövat på 20 eller 30 år. Man tror att man fortfarande har den styrkan kvar i kroppen – eftersom det känns så. Problemet är att kroppen inte brukar ha samma åsikt. Vid sådana tillfällen är det lätt att man får överansträngningsskador och främst i knät om man otränad.

Boka tid för undersökning och behandling? – Kontakta oss här

Knät – menisker, ledband, korsband, brosk och slemsäckar.

Knäleden har en fantastisk mekanism som är uppbyggd av ben, menisker, ledband, korsband, brosk och slemsäckar. Leden får sin styrka och kraft av en mängd muskler som skyddar, stödjer och ger stabilitet åt knät när vi går, står och springer. Även om knäleden är vår största och starkaste led behöver vi ständigt bygga upp musklerna för att både rörlighet och för de påfrestningar man utsätter leden för. Skador i knät sker när musklerna inte kan ta emot smällarna vid ansträngning, då andra delar i knät få ta den smällen.

Orsaker – Ont i insidan av knät

Det finns förstås en mängd olika vävnadsskador och andra orsaker till att man kan få ont i insidan av knät. En vanlig orsak kan vara att man inte har värmt upp tillräckligt innan träning. Men oftast handlar det om att man har utsatt knät för påfrestningar som musklerna i knät inte klarar eller är vana vid. Både aktiva idrottare och äldre personer löper störst risk att bli drabbad av knäskador just på grund av överansträngning, fast av olika anledningar.

Ont i knät insidan när du blivit äldre

Äldre personer är den största gruppen som drabbas och det beror främst på att man är för mycket stillasittande. När man blir äldre har man en tendens att trappa ner sitt liv och inte vara lika aktiv som när man var yngre. Det innebär också att musklerna inte får jobba på samma sätt och därmed riskerar man att råka ut för överbelastningsskador.

Ont i knävecket

Man kan få ont i insidan av knät i en liten muskel som finns i knävecket som heter Popliteus. Muskeln har en särskilt viktig funktion vid knäböjningar och vridningar av knät. Vid överansträngning av knät jobbar den extra mycket för att ge knät stabilitet. Ju mer instabilt ditt knä blir desto mer jobbar Popliteus för att kompensera och stabilisera ditt knä.

Ont i insidan av knät kan vara artros

Artros är en ledsjukdom som drabbar var fjärde svensk över 45 år men kan även drabba yngre personer. Orsaken till att man utvecklar av sjukdomen kan vara att knäleder har fått utstå tung och monoton belastning under en längre tid. Även de idrottare som har drabbats av menisk- och korsbandsskador i knäna, riskerar artrosutveckling senare i livet.

Ont i insidan av knätSymtom – ont i insidan av knät

Vid skadetillfället är ofta smärtan påtaglig skarp och knät svullnar upp. Smärtan kan komma och gå i vågor men känns särskilt när man sitter på huk, går i trappor, böjer knät, går omkring eller springer, men det kan göra ont även när man sitter stilla. Det kan räcka med den minsta vridning av knät för att det ska hugga till av smärta, och man kan känna sig öm länge efteråt.

Vi människor upplever smärta i knät väldigt olika. Det finns de som inte upplever någon särskild smärta alls fast skadan kan vara stor och omfattande medan andra kan ha en våldsam smärta trots att skadan kan tyckas vara relativt liten. Det är vanligt att knät känns stelt och stramt efter en skada och man har svårt att sträcka ut benet helt. Många upplever att knät låser sig och att det klickar i knät när man böjer och sträcker på benet.

Behandling – Ont i insidan av knät

Vid en akut skada är det viktigt att försöka få ner svullnaden så fort som möjligt. Ju fortare man tar hand om skadan desto kortare rehabiliteringstid, så brukar det vara. Man ska så fort som möjligt ge det skadade knät kompression för att reducera svullnaden. Man kan linda knät med ett kompressionsbandage och eventuellt lägga ett kylomslag. Kyla och kompression dämpar smärtan men kyla bör inte läggas direkt på huden. Vila benet i högläge under de första tre dygnen.

För att inte förvärra skadan är det viktigt att lyssna på kroppen och undvika vridningar på knät under läkningstiden. Börja så fort som möjligt att bygga upp knäts muskler och använd gärna knäskydd som stödjer och stabiliserar knät. Välj ett knäskydd som ger både kompression och håller knät i rätt position, det är viktigt under rehabiliteringen.

Kiropraktor och naprapat behandling hos Idrottsskadeexperten

Eftersom vissa knäskador inte läker av sig självt behöver man ibland någon typ av behandling för att knät ska bli bra. Oftast rekommenderar man rehabiliteringsträning i första hand, men oavsett vilken behandling som kommer vara bäst för just dig är rörelseträning och styrketräning avgörande för att du ska återhämta dig helt i ditt knä.

Vi på Idrottsskadeexperten jobbar dagligen med olika typer av knäskador och när du kontaktar oss ställer vi några frågor. De frågorna ligger sedan till grund för att du ska få träffa rätt behandlare direkt. Vi gör alltid en grundlig utredning och undersökning för att kartlägga vilka åtgärder som måste till för att du ska återhämta dig på bästa möjliga sätt.

De flesta av våra kiropraktorer och naprapater är själva aktiva inom idrott, därför också en lång erfarenhet inom idrottsskador och behandling av skador. Vi hjälper dig att ta fram en personlig rehabiliteringsplan för ditt knä och hjälper dig att hitta de bästa hjälpmedlen och övningar för just dig.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Du kan också boka direkt här på webbplatsen till alla städer.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

 

Boka tid hos oss på Idrottsskadeexperten på följande ställen:

Idrottsskadeexperten i samarbete med Join Academy

artrosskola Idrottsskadeexperten

KOM I GÅNG IDAG

Digital fysioterapibehandling online. Kom igång idag till en kostnad av 0 kr.

Behandla knäsmärta direkt i mobilen

  • 5-10 minuter om dagen
  • Inga väntetider
  • Personlig fysioterapeut för hjälp och stöd
  • Verktyg för att följa din förbättring
  • Patientavgift 0 kr
Publicerad 10 december 2019