tel: 0770-175051

Meniskskada – Symtom, Behandling, Rehab och Orsak

Meniskskada Knät är vår mest utsatta och skadedrabbade led och varje dag utsätter vi våra knän för påfrestningar. Knäleden bildar länken mellan lårbenet, skenbenet och vadbenet, det belastas och bär upp hela vår kroppsvikt när vi går, står och springer. Mitt i knäleden sitter menisken som fungerar som en stötdämpare, och de två halvmåneformade broskkuddarna förhindrar att benen blir överbelastade och samtidigt ger den knät stabilitet. Meniskskada är mycket vanliga vid idrottsaktivitet.

I Sverige utförs fler än 30 000 meniskoperationer per år så det är en mycket vanlig skada. Risken för att skada menisken ökar ju äldre vi blir, då menisken blir skörare. När en akut meniskskada uppstår innebär det oftast att en bit av menisken har lossnat eller att man har fått en spricka i den. I de flesta fall sker det i den inre menisken på insidan av knät. Det är 5 – 8 gånger vanligare än att den yttre menisken drabbas. När meniskskador uppstår hos en person som är äldre än 40 år brukar det vara en del av knäartrossjukdom.

Knät

Knät är en gångjärnsled och är kroppens största led. I knäleden möts tre ben – lårbenet, vadbenet och skenbenet. Menisken sitter där lår och underben möts, och dess huvuduppgift är att fungera som en stötdämpare under aktivitet och bidra till att ge benet stabilitet. Knäleden är en komplex mekanism som tillsammans med menisker, inre- och yttre ledband, korsband och brosk ger knät stabilitet och rörlighet.

Boka tid för undersökning och behandling? – Kontakta oss här

Orsak

Meniskskador är en av de vanligaste skadorna som drabbar knät och det drabbar främst yngre idrottare. Den inre menisken drabbas ca 4 – 5 gånger oftare än den yttre. En meniskskada sker oftast i samband med en vridning av ett viktbärande knä, som är lätt böjt under en idrottsaktivitet. Det kan uppstå till exempel vid en snabb vändning då foten trycker ifrån marken med ett lätt böjt knä. Den kraften som blir mellan lårbenet och underbenet vid vändningen kan göra att menisken brister. De kan till exempel vara vid tacklingar i fotboll, handboll och innebandy eller en annan liknade sport då man utför tvära kraftfulla vändningar.

När äldre personer drabbas av meniskskador kallas det för degenerativ meniskskada, vilket betyder att det är åldersrelaterat. Menisken blir allt skörare ju äldre vi blir och skadorna kan uppstå över tid. Degenerativa meniskskador kan uppstå av relativt små rörelser och vridningar. Det anses inte alltid som ett trauma vid dessa skadetillfällen. Skadan kan uppstå som en enskild skada men ofta sker det i samband med andra ligamentskador. Meniskskador är mycket ovanliga hos barn.

 

Symtom på en meniskskada

Normalt känner man symptomen direkt vid skadetillfället men det behöver inte alltid vara så – ibland kan det dröja innan symptomen visar sig. En meniskskada är oftast mycket smärtsam, knät svullnar och man får ofta en huggande smärta i leden. Smärtan är ofta starkt stickande inne i knät och man kan känna sig stel vilket medför att det kan vara svårt att böja och sträcka ut benet fullt ut. Knät känns instabilt och det gör ont när man belastar benet och vid minsta vridning på knät.

Beroende på vilken meniskskada man har ger det olika symtom. Skadan kan drabba den inre och den yttre menisken. Vid skada på inre menisken upplever man smärtan i inre ledspringan mellan lår och underben. Vid yttre meniskskador upplever man smärtan mer lokalt över den yttre ledspringan.  De vanligaste är att det gör ont när man vrider lite på knät eller när man går ner på huk. Meniskskador kan orsaka låsningar i knäleden eller att det hakar upp sig.

Egen behandling av meniskskada

Vid skadetillfället är det viktigt med akut omhändertagande av skadan, viket kan vara avgörande för att få kortare rehabiliteringstid. Viktigast är att inte fortsätta med den aktivitet man håller på med och sluta genast. Linda knät med tryckförband så fort som möjligt och ge det skadade knät kompression och kylomslag för att hindra det från att svullna allt för mycket. Vila med benet i högläge därefter. Fortsätt med kompressionsbandage de första tre dygnen och vila med benet i högläge.

För att inte förvärra skadan är det bra att använda ett knäskydd som ger ett stabilt stöd och för att underlätta din vardag. Använder man ett knäskydd som avlastar och ger knät stabilitet under läkningen kan det på skynda läkningen och skadan kan läka ut av sig självt om det rör sig om en mindre skada. Det viktigt att avhålla sig från rörelser som böjning av knät i samband med rotation i minst några veckor för att inte förvärra skadan.

Behandling och rehabilitering av miniskskador

Relativt tidigt efter en meniskskada rekommenderar man rehabiliteringsträning, oavsett skadans omfattning. Läkare beslutar oftast inte om operation på en meniskskada de första veckorna, för att se om kroppen kan ta hand om skadan själv först. Tidigare opererade man ofta bort menisken vid dessa meniskskador men nya utredningar har visat att ett ingrepp inte tillför någon förbättring. Idag gör man en titthålsoperation då man antingen reparerar menisken eller ta bort bitar av den. Denna typ av operation är vanligast på yngre personer.

Idag rekommenderar man alltid rehabiliteringsträning i första hand och vid operation tar man sällan bort menisken. I de fall då man opererar bort hela menisken görs det endast på de personer som har svår smärta och inte blir bättre med sjukgymnastik. Största anledningen till att man inte opererar bort menisken är att det kan medföra en större risk för artros senare i livet.

Oavsett om du har genomgått en operation eller om ditt knä ska läka av sig själv behöver man minska viktbelastningen på det skadade knät den första månaden. Man rekommenderar alltid rörelseträning och styrkeövningar för att återfå styrkan i knät.

När du kommer till oss på Idrottsskadeexperten får du träffa rätt behandlare direkt. Vi gör alltid en grundlig utredning och undersökning för att kartlägga hur du ska återhämta dig på bästa möjliga sätt. Vi tar fram ett personligt träningsschema för ditt knä och hjälper dig att hitta de bästa hjälpmedlen som ger dig stöd och stabilitet som verkligen gör skillnad i din vardag.

Kontakta oss för att boka en tid för undersökning och behandling!

Ring oss på: 0770-17 50 51

E-post: bokning@idrottsskadeexperten.se

Du kan också boka direkt här på webbplatsen till alla städer.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Meniskskada - behandling, symtom, övningar

 

Publicerad 6 december 2019