tel: 0770-175051

Migrän – Symtom, Behandling och Orsak

Migrän ont i huvudet Migrän klassas som en kronisk huvudvärksjukdom och det är mer än en miljon svenskar som är drabbade. Det betyder att över 15% av befolkningen har migrän, varav 65% av de drabbade är kvinnor. Migrän är en folksjukdom som kan spåras tillbaka till tidernas begynnelse i alla kulturer.

Hippokrates som är läkekonstens fader beskrev på 400-talet sjukdomen som aurafenomen, och man tror att redan på stenåldern utförde man operationer med trepan för att ta bort det onda i huvudet. Det är fortfarande okänt exakt vad migrän beror på, det finns vitt spridda teorier om att de som drabbas är överkänsliga för nervsignaler. Man tror att det kanske är ett grundläggande fel i nervsystemet och att det finns en stor ärftlighetsfaktor kring sjukdomen.

Finns migrän i släkten är risken att drabbas så hög som ca 50%. Migrän är återkommande och kännetecknas av måttlig till svår huvudvärk och huvudvärken kommer oftast i kraftigt pulserande attacker. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor än män.

Orsaker till din Migrän

Även om man inte vet vad som är orsaken till att man får migrän så vet man ändå att vissa saker kan trigga migränanfall. Att få migrän är som att få en sprängande huvudvärk som varar i många timmar, upp till ca ett dygn. Migrän kan sätta livet ur spel för många personer som drabbas, de har oftast svårt att klara av att fortsätta sin vardag och behöver oftast vila liggande i ett mörkt rum utan ljud när anfallen kommer.

För en del kan huvudvärken komma plötsligt och helt utan förvarning, eller triggas av någon händelse. Orsakerna till det som utlöser attackerna kan vara varierande för de drabbade. Det kan handla att man har ätit eller druckit något, humörsvängningar, magproblem, hormonförändringarna vid menstruation eller efter en tid av stress av olika slag och när man äntligen kan slappna av.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Förkänningar

Det är ganska vanligt att man får förkänningar att ett anfall är på intågande, det kan komma föraningar några timmar upp till ett dygn innan huvudvärken sätter fart. Föraningarna är ofta diffusa och det visar sig på olika sätt hos olika människor. Ca 50% av de som lider av migrän får känningar innan migränanfallet kommer.

Studier har visat att vissa personer som har tendenser till migrän är ibland känsligare för dofter, väderväxlingar, varmt klimat och starkt ljus. Personer som har oregelbundna måltider eller har fastat och även de som lider av sömnstörningar på nätterna har lättare att få migränanfall. De som har anlag för migrän får ofta huvudvärken under vissa premisser.

Förkänningarna kan komma i form av:

  • Att man känner sig upprymd och klartänkt
  • Att man känner sig pigg och alert
  • Olustkänslor i kroppen
  • Sötsug
  • Svullna händer och fötter
  • Magsmärtor och gaser
  • Spänningar och värk i nacken
  • Humörsvängningar
  • Magbesvär
  • Onormal trötthet
  • Illamående

Aura

En del som har migrän får så kallad ”aura”. Auran kommer oftast före värken och varar oftast ca tjugo minuter och upp till en timme. När auran börjar tona bort brukar huvudvärken komma men ibland kan auran infinna sig under huvudvärksfasen. Med stigande ålder kan migränattackerna bestå av bara aura utan någon huvudvärk.

Symtomen vid i auratillståndet varierar mycket från person till person men många upplever någon form av synfenomen. Det kan ge sig uttryck i dubbelseende, ögonflimmer, sicksackmönster, blixtar, suddiga dallrande synintryck eller ett tomt hål i synfältet som tycks växa.

Det kan komma i form av stickningar och domningar i ansikte och mun eller i en arm. Stickningarna kan börja nere i handen för att sedan sprida sig upp längs armen. En del upplever att de får en förvrängd kroppsuppfattning och får ibland svårt att styra kroppen. Man kan också uppleva att det är svårt att prata som vanligt.

Efter det att man har genomgått ett migränanfall kan man känna sig mycket trött och apatisk, vilket gör att man har svårt att orka med sin omgivning. Efter ett riktigt kraftigt anfall kan många behöva återhämta sig några dagar, för man kan känna sig mörbultad och slut efteråt.

Symtom på Migrän

Symtomen på migrän hos både vuxna och barn är att man får huvudvärk som varierar i intensitet från måttlig, svår och intensiv under ett migränanfall. Vissa människor känner av när ett ankommande migränanfall är på gång och andra får det plötsligt utan förvarning.

Så här kan symtomen vara:

  • Värken känns pulserande, dunkande eller borrande
  • Värken förstärks när man vrider på huvudet
  • Värken kan vara dubbelsidig eller sitta på ena sidan av huvudet
  • Värken kan sitta vid ena ögat
  • Illamående
  • Känslig för ljud, ljus och dofter
  • Värken blir värre vid fysisk aktivitet

Behandling av Migrän

Det är inte ovanligt att man förväxlar migrän med spänningshuvudvärk, men det finns fem typiska symtom vid migrän utan aura och två typiska om det handlar om migrän med aura. Det fastställer man genom undersökningar och samtal med patienten. En av de viktigaste förbyggande åtgärderna är att inte utsätta sig för stress eller oro.

Man kan göra mycket själv för att förebygga eller lindra ett migränanfall men det finns också en hel del hjälp att få både via behandlingar och läkemedel som lindrar eller förbygger att du får ett anfall. Om du accepterar att behandla med läkemedel är det viktigt att du förstår vilka biverkningar som finns.

Vi på Idrottsskadeexperten jobbar efter ett motto som är ”Frihet är att vara smärtfri”. Samtliga i vårt team har en gedigen utbildning inom rörelseapparaten och neurologi och vi behandlar patienter med migrän och utreder vad som kan trigga dina migränanfall. Tillsammans planerar vi både din behandling och tittar på vad du kan ändra i din livsstil som kan förebygga migränanfallen. Många patienterna upplever en tydlig smärtlindring efter bara ett besök.

När du bokar tid hos oss har vi ett system som gör att du får träffa rätt behandlare direkt. Vi är Utbildade kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster lång erfarenhet av denna typ av behandlingar. Vi uppdaterar oss regelbundet med den senaste tekniken och använder oss av de nyaste metoderna när vi behandlar.

Kontakta oss för att boka en tid för undersökning!

Ring oss på telefon: 0770-17 50 51

E-post: bokning@idrottsskadeexperten.se

Du kan också boka direkt här på webbplatsen till alla städer.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, och Malmö.

Publicerad 12 februari 2020