tel: 0770-175051

Ont i hälen

halseneinflammation

Har du ont i hälen och kanske till och med svårt att stå eller gå?

Ont i hälen kan bero på en mängd olika saker. Här kan du läsa mer om orsaker, symtom och behandlingar. Ont i hälen kan bero på hälsporre men det finns även andra förklaringar till smärtan. Upplever du att smärtan sitter i och under hälen? Känner du smärta baktill och runt din hälsena? Nedan fördjupar vi oss olika anledningar till att du kan ha ont i hälen.

Vad har orsakat att du har ont i hälen?

Fyra relativt vanliga orsaker till att du har drabbats av hälsmärta är:

  1. Överbelastning av häl
  2. Hård träning under en längre tidsperiod
  3. Övervikt
  4. Användning av skor som inte är fotriktiga

Hälsmärta orsakas sällan av en skada, så som ett fall, utan oftast är det ett resultat av överbelastning och tryck mot hälen. Nedan följer några vanliga exempel på åkommor som kan drabba din häl.

Plantar fasciit – inflammation i plantar fascia

Plantar Fasciit är en inflammation som drabbar ligamentet under hälen och sträcker sig hela vägen fram till tårna. Smärtan är som värst på morgonen eller när du suttit still en längre period för att sedan succesivt bli bättre när du har rört på dig en stund.

Det kan bli aktuellt med ett besök hos oss.

Häl bursit – innebär en inflammation i baksidan av hälen

En inflammation i slemsäcken som sitter mellan hälbenet och hälsenan. Drabbar ofta människor som är äldre eller i medelåldern. Det är inte en ovanlig komplikation bland idrottare. Trycket från skor kan göra ont, därför kan det vara bra att gå barfota eller använda skor med öppen häl så mycket man kan. I värre fall kan man få kortisoninjektioner eller operation.

Stressfraktur

Balettdansare, långdistanslöpare, militärer och äldre kan drabbas av stressfraktur. Det är på grund av upprepad överbelastning, utmattningsfraktur. Stressfrakturer sker i skenben, vadben och benen i foten. Det är ett problem som ofta är återkommande och kvinnor drabbas i större utsträckning än män. Läkning sker genom avlastning och vila, kryckor kan behövas.

Läkningen av frakturen i foten kan ibland vara svårläkt, därför väljer man att gipsa dessa skador eller använda en så kallad ortos.

Severs sjukdom (apofysitis calcanei)

Detta är den absolut vanligaste orsaken till att de barn och tonåringar som tränar mycket upplever en smärta bak i hälen. Orsaken till inflammationen är upprepad stress samt överanvändning av tillväxtplattorna i hälbenet. De mest berörda är barn i åldern 6–16, detta beror på att det är då de växer som mest. Läs mer på Wikipedia om Severs skada.

Achilles tendonosis – brukar också kallas tendinit, tendinos och tendinopati.

Detta är ett långvarigt tillstånd som hänger ihop med den progressiva degenereringen av hälsenan. När hälsenan inte fungerar som den ska på grund av många små förslitningar, kan den bli drabbad av mer spänning än vad den klarar av. Efter hand tjocknar senan och försvagas – vilket leder till smärta. Rehabilitering, behandling och avlastning kan hjälpa.

Boka tid för undersökning och behandling? – Kontakta oss här

Vad är hälsporre?

Hälsporre kan orsaka en mycket stark smärta under hälen. Ibland mer i framkant av hälen men även på insidan t.ex. när du går eller står. Ofta är det som så att de första stegen på morgonen eller efter vila tenderar att göra mer ont. Andra vanliga symtom är att det gör ont eller känns obehagligt när du går barfota, det brukar gå att lindra genom att gå i riktigt mjuka skor. Dock är det inte hälsporren i sig som gör att det smärtar utan det onda kommer från den irritation som uppstår i den sena som fäster mot/under hälbenet. Det finns många bra alternativ till behandling när det kommer till hälsporre. Egenvård genom avlastande hälkoppsinlägg ,stötvågsbehandling, tejpning, skoinlägg eller kortisoninjektionsbehandling. Läs gärna om sju sätt att behandla hälsporre här. 

Ont i hälen – Vanliga problem

Här är en lista med exempel på olika problem som kan vara orsak till att du har fått ont i hälen

Hos oss får du en grundlig diagnos, behandling, stärkande övningar samt förebyggande åtgärder.

Din behandling genomförs av en legitimerad Kiropraktor eller Naprapat med mycket lång erfarenhet.

I vårt nätverk har vi flera specialister som har tillgång till modern utrustning, som exempelvis stötvågsbehandling.

Din häl är din stötdämpare!

Ditt största ben i foten är det så kallade hälbenet. Under det har du olika fjädrande vävnader som fungerar likt en kudde. Dessa har till funktion att dämpa trycket mot ditt hälben som uppstår vid aktiviteter som exempelvis när du går och springer. Syftet är att minska belastningen på de större lederna, de som bär upp din kroppstyngd. Dessa leder är fotleder, knäleder, höftleder och i nedre delen av ryggen.

I hålfoten har du en mycket bred och tjock sena som heter plantarfascian. Denna sena är fäst i hälbenet som sitter på undersidan av foten och är ett viktigt stöd för din fot.Runt ligamenten och lederna i hälen finns också så kallade slemsäckar. Slemsäckar är små vätskefyllda påsar som bland annat har till uppgift att skydda lederna och underlätta rörelserna vi utför.

Alla dessa delar kan bli överbelastade, inflammerade eller på annat sätt utslitna vilket kan vara orsaken till att du får ont i hälen.

Vilken behandling hjälper bäst vid Ont i hälen?

Om du får ont i hälen när du motionerar eller idrottar bör du vända sig till en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor för att slippa att problemen blir kroniska.

Vi på Idrottsskadeexperten har en lång erfarenhet av att behandla personer som har ont i hälen. Vi har bra resultat och över 94% av våra kunder är nöjda.

Vi fokuserar alltid på att hitta det som är orsaken till dina problem och sedan korrigerar vi det. Vi ser till patientens hela livssituation och försöker gå till botten med orsaken till symtomen du lider av. Vi har en helhetssyn över människokroppen och vi vet att olika delar av kroppen samverkar med varandra. Detta gör att risken minskar att du i framtiden ska behöva bli drabbad av samma problem igen. Vi jobbar förebyggande och önskar att patienten ska få hitta tillbaka till en smärtfri tillvaro och kunna återgå till sina vanliga aktiviteter så snabbt som möjligt.

 

ont i hälen behandling

Experter på att behandla ont i hälen!

Hos oss får du enkelt en tid och bemöts av en expert som har tillgång till moderna samt vetenskapligt bevisade tekniker/metoder. Vi vill att du ska känna dig trygg under ett besök hos oss. Alla våra behandlare är legitimerade naprapater och kiropraktorer med många års erfarenhet av att behandla olika idrottsskador såsom ont i hälen.

Du får även ett individuellt anpassat rehabiliteringsprogram som du kan tillämpa hemma eller på gymmet. Några vanliga behandlingsmetoder vi använder oss av är avancerad massage, dry needling, tejpning, stötvågsbehandling med mera.

Du kan även få hjälp av oss att ta fram anpassade skoinlägg eller andra hjälpmedel om det skulle vara aktuellt.

Boka en behandling redan idag för att få en bra behandling!

Texten uppdaterad 2019-11-27

Publicerad 16 november 2014, senast uppdaterad 24 augusti 2016