Ont i hälen

halseneinflammation

Har du ont i hälen och kanske till och med svårt att stå eller gå?

Ont i hälen kan bero på en mängd olika saker. Här kan du läsa mer om orsaker, symtom och behandlingar. Ont i hälen kan bero på hälsporre men det finns även andra förklaringar. Du kanske upplever att smärtan sitter i och under hälen? Eller så känner du smärta baktill och runt din hälsena. Nedan fördjupar vi oss olika orsaker till smärta i hälen.

Vad har orsakat att du har ont i hälen?

Fyra ganska vanliga orsaker till att du har drabbats av hälsmärta är:

 1. Överbelastning på hälen
 2. Hård träning under längre tidsperiod
 3. Övervikt
 4. Dåliga eller olämpliga skor

Hälsmärta orsakas sällan av bara en enda skada, så som ett fall, utan ofta är det ett resultat av upprepad stress och tryck mot hälen. Nedan följer några vanliga exempel på åkommor som kan drabba din häl.

Här kan du även läsa om sex ytterligare orsaker till hälproblem/hälsporre.

Plantar fasciit – inflammation i plantar fascia

Plantar fascia är en bågsträng som löper från hälbenet till spetsen av foten. När plantar fasciit sträcks alldeles för långt kan dess mjukdelsfibrer bli inflammerade, oftast sker detta där vid hälbenet. Ibland kan problemet uppstå i mitten av foten. Då kan den drabbade uppleva smärta under foten, särskilt efter längre perioder av vila. Somliga kan även uppleva muskelkramper i vaden i de fall där hälsenan stramar alltför mycket.

Häl bursit – innebär en inflammation i baksidan av hälen

Detta kan orsakas av att du landar alldeles för hårt eller på ett konstigt sätt på din häl. Det kan också orsakas av ett tryck som kommer från dina skor. Smärtan känns oftast antingen långt in i hälen eller också på baksidan av hälen. I vissa fall kan även hälsenan svullna. Smärtan brukar bli värre ju längre dag av dagen som har passerat.

Kronisk inflammation i hälkudden. Detta kan orsakas av att hälenkudden blir för smal eller av allt för tunga steg

Stressfraktur

Detta är en fraktur som orsakas av upprepad stress. Det brukar vara ansträngande sport, träning eller tungt arbete. Särskilt löpare är benägna att få fraktur i mellanfotsbenen i foten. Detta kan dock också orsakas av benskörhet.

Severs sjukdom (apofysitis calcanei)

Detta är den absolut vanligaste orsaken till att barn och tonåringar som tränar mycket upplever smärta i hälen. Sjukdomen orsakas av upprepad stress eller överanvändning av tillväxtplattor i hälbenet. De som är mest berörda är barn i åldrarna 6-16.

Achilles tendonosis – brukar också kallas tendinit, tendinos och tendinopati.

Detta är ett långvarigt tillstånd som hänger ihop med den progressiva degenereringen av hälsenan. När hälsenan inte fungerar som den ska på grund av många små förslitningar på senan, som inte läker på rätt sätt så drabbas hälsenan av mer spänning än vad den klarar av. Då utvecklas mycket små förslitningar. Efter hand tjocknar senan och försvagas – vilket leder till smärta.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Klicka på din stad för att komma vidare till bokningen

STOCKHOLM MALMÖ GÖTEBORG LUND
Ring oss idag på: 0770 – 17 50 51
E-post: bokning@idrottsskadeexperten.se

Rekommendation från Reco.se

Ont i hälen – Vanliga problem

Här är en sammanfattande lista över olika problem som kan vara orsaken till att just du fått ont i hälen

   • Hälsporre
   • Inflammerad Plantar Fasciit
   • Retrokalkaneär bursit – slemsäcksinflammation i bakre delen av hälbenet
   • Hälseneinflammation – Inflammation i hälsena hälsenefäste
   • Akillesbursit – problem med slemsäcken mellan hälsena och hälben
   • Stressfraktur
   • Mortons neurom – Inklämning av nerv mellan dina tåleder
   • Hammartå – Böjda och krökta tår
   • Hälkuddesyndrom – Överbelastning av den mjuka stötdämpande vävnaden under hälen samt den hinna som täcker hälbenet
   • med mera

Hos oss får du grundlig diagnos, behandling, stärkande övningar samt förebyggande åtgärder.

Din behandling genomförs av en legitimerad Kiropraktor eller Naprapat med mycket lång erfarenhet.

I vårt nätverk har vi flera specialister samt tillgång till mycket modern utrustning, till exempel stötvågsbehandling.

Vad är hälsporre?

Hälsporre kan orsaka mycket stark smärta under hälen. Ibland i framkant av hälen men även på insidan av hälen t.ex. när du går eller står. Ofta är det så att de första stegen på morgonen eller efter vila brukar göra extra ont. Andra vanliga symtom är att det gör ont eller känns obehagligt att hälen belastas barfota och det brukar lindra att gå i riktigt mjuka skor. Det är dock inte hälsporren i sig som är det som gör att det gör ont under hälen. Det är den irritation i senan som fäster mot och under hälbenet som frambringar en smärta i hälen. När det gäller behandling av hälsporre så finns det många bra alternativ, t.ex. egenvård, avlastande hälkoppsinlägg och stötvågsbehandling, tejpning, skoinlägg och kortisoninjektionsbehandling.

Din häl är din stötdämpare!

Ditt största ben i foten är hälbenet. Under ditt hälben har du olika fjädrande vävnader som fungerar likt en kudde. Dessa har till funktion att dämpa trycket mot ditt hälben vid aktivitet som till exempel att gå och springa. Syftet är att minska din belastning på de stora lederna som bär upp din kroppstyngd, det vill säga dina fotleder, knäleder, höftleder och nedre delen av din rygg.

I hålfoten har du en mycket bred och tjock sena som kallas plantarfascian. Denna sena är fäst i hälbenet på undersidan av foten och är ett viktigt stöd för foten.

Runt senorna och lederna i hälen finns också så kallade slemsäckar. Slemsäckar är små vätskefyllda påsar som bland annat har till uppgift att skydda lederna och underlätta rörelserna.

Alla dessa delar kan bli överbelastade, inflammerade eller på annat sätt utslitna vilket kan orsaka att du får ont i hälen.

Vilken behandling hjälper bäst vid Ont i hälen?

Om du får ont i hälen när du motionerar eller idrottar bör du vända sig till en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor för att slippa mer kroniska problem.

Vi på Idrottsskadeexperten har lång erfarenhet av att behandla personer som har ont i hälen. Vi har bra resultat och över 94% nöjda kunder.

En behandling i sig är inte bara en behandling hos oss. Vi fokuserar alltid på att hitta det som orsakat dina problem och sedan korrigera denna grundorsak. Vi ser alltså till patientens hela livssituationen och försöker gå till botten med orsaken till skadan. Vi har en helhetssyn på människokroppen och förstår att olika delar av kroppen samverkar med andra delar.

Det gör att du minskar risken för att du i framtiden ska drabbas av samma problem igen. Vi jobbar förebyggande och vill att patienten så snabbt som möjligt ska hitta tillbaka till en smärtfri tillvaro och kunna återgå till sina vanliga aktiviteter.

Experter på att behandla ont i hälen!

ont i hälen behandlingHos oss får du lätt och snabbt tid och får möta en expert som har tillgång till modern och vetenskapligt bevisade tekniker och metoder. Det gör att du kan känna dig trygg med ett besök hos oss.

Allt för att du snabbt ska kunna återgå till normal aktivitet utan smärta.

Alla våra behandlare är legitimerade naprapater eller kiropraktorer med många års erfarenhet av att behandla olika idrottsskador såsom ont i hälen.

Du får också ett individuellt anpassat rehabiliteringsprogram som du kan tillämpa hemma eller på gym och som gör att du kan undvika problem med ont i hälen i framtiden.

Några vanliga behandlingsmetoder som vi använder oss av är avancerad massage, dry needling, tejpning, stötvågsbehandling med mera.

Du kan även få hjälp att ta fram till exempel anpassade skoinlägg om det skulle vara aktuellt.

Boka en behandling redan idag för att få en bra behandling!

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Klicka på din stad för att komma vidare till bokningen

STOCKHOLM MALMÖ GÖTEBORG LUND
Ring oss idag på: 0770 – 17 50 51
E-post: bokning@idrottsskadeexperten.se