Stressfraktur i foten. Råd & Behandling av Stressfaktur
Känner du en dov smärta i foten när du går? Ökar smärtan när du springer eller går fort? Känner du smärta när du tar på dig skor? Då kan du ha drabbats av en stressfraktur i foten En stressfraktur kan uppkomma på fler ställen. Stressfraktur i foten kallas också marschfraktur eftersom det förr i tiden var en vanlig skada hos militärer som marscherade långa sträckor. Stressfrakturer i foten är idag vanliga idrottsskador. Det är då främst skenbenet eller de mindre benen i foten som drabbas. En stressfraktur i foten uppstår när benet utsätts för en större belastning än det tål och oftast handlar det om att det uppstår sprickor i benet. Detta drabbar oftast några av dina små mellanfotsbenen, men kan ibland också få påföljder i din häl.
Varför har du fått stressfraktur i foten?
Din stressfraktur i foten har med största sannolikhet uppkommit på grund av att du belastat ett ben mer än benet tål. Våra behandlare ser ofta denna typ av skador hos personer som tränar mycket, som exempelvis långdistanslöpare. Du som inte är så van vid träning drabbas lättare av stressfraktur i foten än vad mer erfarna idrottsutövare gör. Vi kan ofta se stressfraktur som en följd av att man på något sätt utökat träningen. Intensivare träning, ökning av frekvensen och längre pass löpning kan vara orsak till att det uppstår en stressfraktur i något av fotens ben. Men löpning har också en skyddande effekt och ju mer du löptränar desto starkare blir ditt skelett. Det gäller bara att öka träningsbelastningen successivt innan du byggt upp tillräcklig styrka, så att du inte utsätter din kropp för skaderisk. Även faktorer som nya eller dåliga skor, hårt underlag eller tidigare skador som gör att du belastar fel, kan vara orsaker till att en stressfraktur i foten uppstår, liksom felställning i foten och låga eller höga fotvalv.
Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddetBoka en tid hos oss
Vem drabbas av stressfrakturer?
Stressfrakturer är som sagt en vanlig idrottsskada bland de som löptränar mycket. I och med att vi är allt fler som börjat löpträna ser vi också fler stressfrakturer på fot och underben på våra idrottsskadekliniker i Sverige. Det är också vanligt att vi ser denna typ av skada hos exempelvis balettdansare, gymnaster och motionslöpare. Andra träningsformer som löper högre risker jämfört med andra är de som utövar aerobics och liknande träningsformer. Dessa personer kan drabbas av stressfraktur i foten och underbenet. Även personer med reumatoid artrit (RA) eller med benskörhet drabbas lättare av stressfraktur fot.
Symptom – hur känns det?
En stressfraktur i foten kommer oftast smygande och känns först som en dov smärta, främst när du går eller löper på foten. Om du springer brukar smärtan bli värre för varje steg du tar. Symptomen kommer alltså inte helt akut, utan mer smygande, vilket gör att du har lättare att fortsätta träna i början, medan det blir allt svårare med tilltagande smärta. I början gör det oftast bara ont vid motion, men allteftersom du känner mer av din stressfraktur kan det också uppstå smärta vid vila, även om det inte är så vanligt. Ibland svullnar också foten upp, och området runt skadan känns varmt. Smärtan brukar öka vid tryck mot det skadade området, vilket kan göra att det till exempel blir svårt att använda skor som sitter åt.
Behandling vid stressfraktur i foten hos Idrottsskadeexperten
En fot med stressfraktur läker för det mesta av sig själv och det gör den oavsett om du använder foten eller inte.
Inom sjukvården finns ingen behandling att få, annat än eventuellt smärtstillande medel. Men en av våra erfarna och legitimerad kiropraktorer och naprapater kan hjälpa dig. Din behandling inleds med att vi först tar reda på vad som orsakat skadan. Därefter påbörjas din behandling utifrån vad din behandlare kommer fram till. Både för att underlätta läkningen och för undvika nya stressfrakturer är det viktigt att man behandlar orsaken till skadan. Det är också viktigt att fortsätta träna, för att upprätthålla din kondition, styrka och uthållighet men du ska undvika träning som ger ökad smärta. Din kiropraktor, eller naprapat, kan hjälpa dig att ta fram ett program med den träning och de övningar som är bäst för dig.
Så kan du själv behandla din stressfraktur
Oftast brukar inte stressfrakturer i foten behandlas rent medicinskt över huvud taget. Du behöver inte vila foten om du inte har så mycket smärta att du inte kan använda den. Men du bör inte träna löpning eller hoppa på hårt underlag och du ska naturligtvis lyssna på kroppen och inte göra sådant som gör för ont. Vattenlöpning är en bra metod att upprätthålla din träning utan att belasta den skadade foten för mycket.
Det kan hjälpa att använda hålfotsinlägg under läkningen. Det är också bra med ett par stadiga skor som avlastar foten. Det kan lindra smärtan vid rörelse.
Hur kan du undvika en stressfraktur i din fot?
Det finns faktiskt en hel del du kan göra både för att förebygga och undvika nya stressfrakturer. Träning stärker skelettet, så att fortsätta träna är självklart, men tänk på att öka träningen successivt och lyssna på din kropp. Tänk på att din kropp inte bara behöver träning utan också vila för att kunna återhämta sig. Eftersom en fot med stressfraktur ofta uppstår på grund av en felbelastning är det också viktigt att en kiropraktor undersöker dig och tar reda på vad den bakomliggande orsaken är. Genom att korrigera de fel som kan ha orsakat skadan kan du undvika att drabbas av en ny stressfraktur.