Ryggskott Lumbago – Symptom, övningar och behandling
Ryggskott är en smärtsam upplevelse som drabbar tusentals människor varje år. Uppemot 80% av befolkningen i Sverige drabbas någon gång av ryggskott eller andra ryggsmärtor. Förutom att det gör ont kan även din rörlighet bli begränsad under en tid.
Vad är ryggskott/lumbago?
Att drabbas av ryggskott innebär att man får kraftiga smärtor i nedre delen av ryggen, den del som heter ländryggen. Det kan komma smygande, men ofta drabbar det plötsligt och helt utan egentlig anledning. Ryggskott kallades förr ”trollskott” i folkmun, och det formella namnet är ”lumbago acuta”.
Värken uppstår många gånger i samband med helt vanliga vardagsaktiviteter. Det kan vara att du möblerar om i ett rum eller lyfta ett föremål från golvet. Andra vanliga situationer är när du skottar snö eller gräver i trädgården. Men även i arbetslivet finns tillfällen med tunga lyft eller felaktiga arbetsställningar som kan orsaka ett lumbago.
Vanliga symptom vid lumbago och ryggskott
Symptomen på ryggskott är inte särskilt diskreta. Vad som händer är att det uppstår en skarp smärta i ryggens nedre regioner, särskilt i ländryggen. Man kan också känna det som att ryggen låser sig eller känns stel. Smärtan kan vara oerhört intensiv och det känns som om man håller på att gå av på mitten.
Ibland strålar smärtan över rumpan och ner i benen. Det kan vara ett tecken på att du drabbats av ischias, som i sin tur ofta beror på diskbråck.
Varför drabbas jag av ryggskott?
Ett ryggskott/lumbago beror i regel på att ländryggen har överbelastats, och kanske byggts upp under lång tid. Tunga lyft, vridningar eller en kombination av båda, är bara en del av orsakerna.
Skadan i ländryggen kan också ha sina rötter i långvarig stress med spänningar i ryggen som följd.
Ytterligare riskfaktorer hittar vi i den fysiska aktiviteten. Om du inte håller igång kroppen med träning eller motion, särskilt om du har ett stillasittande jobb vid ett skrivbord, kommer kroppen att bli allt stelare ju längre tid som går.
Men alla ryggskott beror inte på saker som byggts upp över lång tid. Det kan lika gärna handla om att du gör en oförsiktig rörelse, eller belastar ryggen felaktigt – och plötsligt kommer ryggskottet som ett brev på posten.
Hur undviker jag att drabbas av ryggskott?
Ingen av oss kan gå helt säker, och det finns inget som garanterar att du slipper ryggskott. Men visst går det att minimera risken att drabbas av ryggproblem. Den gamla klassiska uppmaningen att röra på kroppen kanske får dig att tänka ”Jaha? Har du inget annat att komma med än det?”, men faktum är att motion och träning är en av nycklarna till ett friskare liv överhuvudtaget. Inte bara för att hålla ryggen i trim.
Att röra på sig, genom träning och motion, gör att kroppen behåller sin rörlighet och smidighet, och därmed tål du större påfrestningar.
Om ditt arbete innebär att du sitter och hamrar på ett tangentbord hela dagarna eller på annat sätt har en stillasittande arbetsdag, prova med att byta ut skrivbordet mot ett höj- och sänkbart. Det gör att du kan byta arbetsställning med jämna mellanrum.
Stress är också en faktor som påverkar kroppen. Och i detta sammanhang avser vi kroppens psykiska påfrestning, alltså en typ av mental överansträngning. Många tolkar felaktigt ”stress” i den mening att man har bråttom, och mer att göra än vad man hinner med.
Ryggskott och lumbago övningar
Om du sitter och läser detta just nu, är sannolikheten ganska stor att du just drabbats av ryggskott och undrar vad du ska göra åt det.
Om smärtan är mycket intensiv, vilket den ofta är, så ta det lugnt de första två dagarna till den avtar något. Men sedan är det dags att bädda sängen och börja röra på dig. Att bli liggande i sängen och ”vila” gör bara att det tar mycket längre tid för kroppen att återhämta sig, än om du rör på dig. Vanliga receptfria värktabletter hjälper dig att ta dig igenom de första dagarna.
Rent generellt ska du försöka leva som vanligt. Men försök att undvika alltför tunga lyft eller vridningar i ryggen under denna tid. Om du absolut måste lyfta något, så håll några saker i minnet:
- Håll det föremål som ska flyttas så nära kroppen som möjligt
- Böj på benen, inte ryggen. Ryggen ska hållas rak. (Många tror att detta betyder att ryggen ska vara i 90 graders vinkel mot marken, vilket är helt galet. Det betyder helt enkelt att vinkeln inte spelar någon roll – men ryggen ska inte vara böjd).
- Undvik att vrida ryggen i sidled samtidigt som du lyfter.
Vad bör jag göra när jag har ont i ryggen / lumbago?
Lyssna när kroppen säger ifrån. Om det gör för ont, så säger den till dig att sluta upp med de dumheter du just håller på med.
Förutom att cykla, simma och promenera kan du prova dessa lumbago övningar för att lindra symptomen:
-Ligg ner på rygg på ett lite hårdare underlag, t.ex. golvet. Lyft knäna tills de har en position över magen. Ta sedan ett tag på insidan av båda smalbenen, och sära en aning på knäna. Andas ut – och låt under tiden knäna sära på sig lite till. Fortsätt så under några minuter, andas lugnt och sakta. Till sist för du försiktigt ihop dina knän igen.
-Ligg ner och dra upp knäna som i förra övningen. Dra försiktigt dina fötter mot golvet tills de befinner sig nära stussen. Pressa ryggen mot golvet, och andas sakta ut och in. Håll kvar i några sekunder, och sedan för du knäna tillbaka till utgångspositionen. Upprepa tre till fyra gånger.
Prova också att ”hänga ut” ryggen. Med händerna i ett grepp om dörrkarmen hänger du i cirka en minut. Upprepa detta flera gånger varje dag.
Ryggskottsbehandling
Vad gör man om inte värktabletter och övningar hjälper? Det kanske fortsätter att göra så ont att jag inte kan gå till jobbet, eller ens ta försiktiga promenader?
Det här kan vara ett tecken på en allvarligare skada, alltså något annat än ”bara” ett ryggskott. Och har det gått flera veckor utan att värken avtar, bör du överväga att söka vård för besvären.
Du är alltid välkommen att besöka någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Här får du hjälp av kunniga och erfarna naprapater eller kiropraktorer, och alla behandlare är självklart legitimerade.
En behandling hos oss föregås alltid av en noggrant utförd undersökning, i syfte att exakt fastställa orsaken till dina ryggsmärtor. Den syftar också till att säkerställa att du kan behandlas med våra metoder.
Har du smärtor i nedre delen av ryggen, kan orsaken delvis vara en försämrad rörlighet i ryggens leder. Detta är ett problem som kan behandlas av en naprapat, som försiktigt för leden till sitt ytterläge, följt av ett lätt tryck. Detta kan öka ledernas rörlighet och ge dem dess fulla funktion tillbaka.
Hos Idrottsskadeexperten får du snabb hjälp av en behandlare som är expert på just din åkomma. Vi använder oss av de allra senaste metoderna och erbjuder behandlingar som stötvågsbehandling, massage, triggerpunktsbehandling och mycket annat.
Samtliga av våra behandlare är legitimerade experter på sina områden, och arbetar enbart med väl fungerande metoder, godkända av Socialstyrelsen.