Tennisarmbåge Symptom

“Tennisarmbåge” är en skada som leder till att du får ont i armbågens muskelfästen. En anledning till att skadan skett kan involvera monotona jobb utan reguljär förändring, men det kan också innebära att du har arbetat med för tunga föremål och därför sträckt handleden.

Tennisarmbåge kan uppstå av skador i musklerna som uppkommer plötsligt eller gradvist blir värre. Tennisarmbåge symptom IdrottsskadeexpertenTennisarmbåge är en skada i det område där muskler och senor i underarmen ansluter sig. Detta tillstånd heter med ett finare namn lateral epikondylit. ”Golfarmbåge”, som det ofta kallas, är ett inte så olikartat skede som förekommer på insidan av armbågen. Detta kallas med ett finare namn medial epikondylit. Den bakre delen av armbågen kan också påverkas av överansträngning. I den här texten ska jag informera om varför man får tennisarmbåge samt tala om de olika tennisarmbåge symptom som uppstår vid den här skadan.

Vilka Tennisarmbåge symptom finns det?

Tennisarmbåge symptom:

• En smärta som gradvis sprider sig runt utsidan av armbågen. Trots att det är relativt ovanligt kan smärtan även vara mer plötsligt.

• Vid vissa rörelser (exempelvis handskakning eller upplockande av ett objekt) känner man smärta i armen.

• När du utför olika lyft, borstar tänderna, använder bestick eller flyttar din hand på ett kraftfullt sätt blir smärtan endast värre.

• När man gör hastiga rörelser eller exempelvis öppnar en dörr känner man smärta. Likadant när man vrider sin underarm.

• När man sträcker ut armen helt känns den stel och skadad.

Vilka personer får Tennisarmbåge?

Tennisarmbåge drabbar ungefär två procent av befolkningen och så mycket som hälften av tennisspelare under sin karriär. Mindre än fem procent av alla diagnoser av tennisarmbåge kan kopplas till faktiskt tennisspelande. Tennisarmbåge drabbar män mer än kvinnor, och oftast personer som är i medelåldern, även om människor i alla åldrar kan utsättas för det.

Trots att det är mer vanligt att tennisspelare blir påverkade av tennisarmbåge finns det även andra personer som skadas lika illa. Om man exempelvis deltar i sporter eller arbeten som kräver monotona armrörelser kan man ha oturen att få tennisarmbåge. Exempel på detta är golfare, basebollspelare, bowlare, trädgårdsmästare, kontorsstädare (på grund av dammsugning, sopning och skurande), snickare, mekaniker och löpande bandet arbetare.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Hur kan du undvika Tennisarmbåge?

För att bidra till att minska den fortsatta stressen och skadan av tennisarmbåge bör du följa dessa steg:

• Se till så att du använder rätt utrustning när du tar del i sport eller endast är på jobbet.
• Ta hjälp av ett elastiskt band som du sveper runt underarmen. Detta kan hjälpa till att lindra smärtan hos vissa personer.
• Undvik hårda tag och överanvändning av handleden.
• Var uppmärksam på de rörelser som orsakar smärtan.

Hur farligt är Tennisarmbåge?

Totalt sett kommer ungefär nio av tio med tennisarmbåge att förbättras och återhämta sig med en behandlingsplan. Dock finns det fortfarande de fem till tio procent av befolkningen som inte blir bättre med reguljär behandling. Dessa människor kommer därför att behöva en operation för att reparera den skadade enheten av muskelsenor runt armbågen. Lite mer än åtta av tio personer som undergår en operation påstår att det resulterade i smärtlindring och återhämtning vad gäller styrka.

Tennisarmbåge → Övningar Tennisarmbåge →

Köp Armbågsskydd & Armbågsstöd här →