tel: 0770-175051

Diskbråck – sympton, behandling och övningar


Om diskbråck och hur du behandlar det

Ont i ryggen? Välkommen i klubben – det är ett av människans vanligaste problem, och betraktas i det närmaste som en folksjukdom, även fast det inte är en ”sjukdom” utan en skada.

Det kan självklart bero på att du tillfälligt lyft lite fel eller överbelastat ryggen, precis som vi kan få temporära smärtor i andra delar av kroppen. Men det kan också handla om att du drabbats av diskbråck.

Ryggproblemet kan drabba oss på olika sätt. Till att börja med kan det smyga sig på oss över lång tid för att slutligen utvecklas till smärtor i ländrygg eller nacke. Men lika gärna kan det slå till som en blixt från klarblå himmel, om uttrycket ursäktas.

Du kan faktiskt gå omkring med ryggbesväret idag, utan att ha en aning om det. Tusentals svenskar får diskbråck utan att känna av det eller ha det minsta ont. Andra blir näst intill invalidiserade av smärta de första dagarna och blir liggande i sängen utan att kunna röra sig utan att det känns som om kroppen är på väg att slitas itu.

Symptom

Vid ett diskbråck försöker din kropp på olika sätt att få dig att förstå vad som har hänt. Dessa symptom innebär så klart inte att du måste ha fått diskbråck, men skadan kan yttra sig på något eller några av följande sätt.

Diskbråck i nacken:

  • Smärta i nacken, som löper vidare ner i armar och ut i fingrarna.
  • ont i axlar
  • Domningar och/eller stickningar i armar och händer

Känner du domningar eller svaghet i armarna bör du uppsöka vård.

Diskbråck i ländryggen

  • Ont i nedre delen av ryggen
  • Smärta som strålar ner i benen
  • Domningar i benen
  • Svårt att kontrollera benens och fötternas rörelser
  • Sämre känsel i ben och fötter
  • ”Tunga” ben
  • Du har svårt att stå på tå eller hälar

I de flesta fall går värk och andra symptom över av sig självt inom några veckor. Men om du känner av något eller några av följande symptom bör du omedelbart söka vård:

  • Om du är yngre än 18 och har svår värk
  • Om du känner av domningar runt ändtarm och könsorgan
  • Om du inte märker att du är kissnödig, eller inte klarar av att kontrollera urin och avföring
  • Om det sticker och känns avdomnat i ben och fötter
  • Om du inte har någon kraft i benen
  • Om du har svårt att hålla balansen
  • Akuta smärtor i samband med olycka

Diskbråck kan orsaka ischias

Det händer relativt ofta att problemet inte stannar vid ett diskbråck i ländryggen. Om disken har brustit kan vätska läcka ut och orsaka tryck och/eller inflammation på ischiasnervens rötter. Ischiasnerven är kroppens största nerv och löper från ryggslutet och hela vägen ner till tårna. Läs mer om Ischias här.

Diskbråcksbehandling

Läkemedel: Som vi nämnde tidigare behöver man många gånger inte behandla alls, utan smärtorna avtar gradvis och de flesta är i stort sett återställda efter några veckor upp till två eller tre månader. Under tiden kan det räcka med receptfria värktabletter eller, om det inte hjälper, få receptbelagda värktabletter utskrivna hos läkare.

Behandling av diskbråck hos sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor: Om tabletter inte hjälper mot värken kan ett besök hos någon av våra behandlare hjälpa dig tillbaka till ett normalt liv. Här kan du få hjälp med att lindra smärtan och återställa ryggens normala funktion och rörlighet.

Idrottsskadeexperten är ett nätverk av kunniga, legitimerade sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer med stor erfarenhet av skador i rygg och nacke. Skulle dock din skada vara av sådan art att vi ser att vår typ av behandling inte är rätt för dig, remitterar vi vidare till lämplig vårdform.

Operation

Hos en av tio går inte smärtan över. Och har du fortfarande mycket ont efter två till tre månader så kan det vara aktuellt med en operation. Men det är alltid endast som sista utväg.

Vid en diskbråcksoperation går kirurgen in till kotorna i ländryggen och tar helt sonika bort problemet. Ibland görs en steloperation, men det sker oftast om du har diskbråck uppe i nacken.

De allra flesta blir helt eller nästan helt återställda efter en operation.

Diskbråck symptomÖvningar som hjälper mot värken

En av de mest beprövade teknikerna för att lindra snärta genom övningar är den s.k. McKenzie-metoden, skapad av Robert McKenzie. Det officiella namnet är MDT, Medicinsk Diagnostik och Terapi.

Metoden utförs i tre steg. Först görs en undersökning som går igenom alla problem i ryggen och klargör exakt varför du har ont. Behandlingen utgörs av anpassade övningar som hjälper dig att lindra värken. Sista steget handlar om förebyggande: du får lära dig hur du i möjligaste mån undviker att drabbas av nya ryggproblem.

Det sista du ska fundera på är att försöka ”vila” dig frisk. Det är alltid bättre att hålla kroppen i rörelse.

Idrottsskadeexperten – vi behandlar din onda rygg

Besök oss på någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Här får du snabb och kunnig hjälp att lindra smärtorna. Vi hjälper dig även med att ta fram ett träningsprogram så att du kan träna upp både kondition och muskler.

FAQ – Frågor och svar

Vad är en disk?

I människans rygg sitter 24 kotor. Från nacken och nedåt sitter halsryggen och därefter följer bröstryggen och ländryggen. Nere i bäckenet hittar vi korsbenet och till sist svansbenet. Mellan kotorna hittar vi boven i detta drama. Här sitter de stötdämpande diskarna, en marshmallowliknande liten ”puck” som även ser till att ryggen är elastisk.

Jag har fått diskbråck – men vad är det som har hänt?

När en eller flera av diskarna har spruckit, försvagats eller deformerats uppstår ett diskbråck. Detta kan i sin tur medföra att den vätska som finns inne i disken rinner ut i ryggmärgskanalen. Ett annat scenario är när den buktar utåt från ryggraden och skapar ett tryck mot ryggmärgen eller ryggkanalens nerver.

Riskerar jag att drabbas av diskbråck?

Det finns inget säkert sätt att förutsäga vem som riskerar att få diskbråck. Vissa studier har funnit att ärftlighet har en viss roll, och andra har sett att det är större risk om du har ett arbete där du sitter i t.ex. starkt vibrerande fordon eller maskiner. Arbeten där du upprepar lyft och vridningar kan påverka, liksom om du sitter vid ett skrivbord hela dagarna. Även ålder spelar in. I takt med att vi blir äldre åldras även diskarna i ryggen, och förlorar en del av sin rörlighet och elasticitet. Det skulle vara trevligt att kunna peka på vissa faktorer och säga: ”undvik detta så slipper du diskbråck”, men den trista sanningen är att alla kan drabbas – utan synbar orsak.

Kan jag förebygga diskbråck?

Bortsett från specialanpassade övningar finns det även saker du kan göra i din vardag för att minska riskerna för att få diskbråck. Träning och annan fysisk aktivitet bygger upp musklerna i kroppen och håller igång blodcirkulationen. Kroppen blir helt enkelt motståndskraftigare i största allmänhet. Tänk också på din kroppshållning. Sitter du hukad över ett tangentbord hela dagarna? Och hur sitter du i bilen? Ett bra sätt att förbättra din hållning är övningar som tränar mag- och ryggmuskler, vilket även i övrigt förbättrar ditt allmäntillstånd.

Publicerad 13 februari 2017, uppdaterat 10 juni 2020