tel: 0770-175051

Ont i foten

Att få ont i foten är inte ovanligt. I dagens samhälle pratar man ofta om att vi har en passiv livsstil och att varannan svensk är överviktig. Å andra sidan råder det en träningshets i vissa kretsar som aldrig förr. Många utmanar sig själv med långlopp, cross fit, barfotalöpning, frisim, yoga och multisport – ja, ”you name it”. Om din kropp inte är van vid att utföra vissa rörelser när du tränar kan det uppstå belastningsskador.

Ben och fötter behöver egenträning, det vill säga bygga upp muskler för att klara påfrestningar. Är du en av dom som har fått ont i foten på grund av träning eller av andra orsaker? Du är inte ensam. 3 av 4 svenskar drabbas av problem med fötterna. Orsakerna kan vara många, naturligtvis, men här är några av de vanligaste fotproblemen.

Professionell hjälp

Idrottsskadeexperten har engagerade legitimerade Naprapater och Kiropraktorer som är experter på idrottsskador. Hos oss får du alltid en grundlig undersökning där vi tittar på kärnan till problemet. Därefter börjar behandlingen med stärkande övningar och förebyggande åtgärder, dessutom får du prova ut hjälpmedel som underlättar din vardag.
Vill du träffa en naprapat/kiropraktor går det jättebra att boka en tid genom Idrottsskadeexperten. Vi finns i Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Hälseneinflammation

Är du öm, stel eller har värk i hälsenan efter fysisk aktivitet? Då kan du ha fått hälseneinflammation. Trots att det inte är en inflammation så kallas det felaktigt det ändå. Besvären uppstår vanligtvis vid hård träning eller annan fysisk aktivitet som man inte är van vid. Det kan också handla om att man har gått ovanligt mycket eller att man har olämpliga skor. För att det inte ska bli långvariga problem bör man behandla det på ett tidigt stadium.

Symtom

  • Ont i foten efter långvarig fysisk aktivitet
  • Det kan uppstå en svullnad runt fotens hälsena
  • Stelhet i fotleden och vaden
  • Värk i hälsenan och fotknölen
  • Ibland känna knölar på hälsenan

Behandling

Det är viktigt att man behandlar grundorsaken till problemet redan från början. Att minska träning och inte belasta din hälsena är första åtgärden som du kan vidta. Hos idrottsskadeexperten finns duktiga experter med lång erfarenhet av den här typen av skador, och som hjälper dig att hitta den bästa rehabiliteringen. Våra legitimerade naprapater och kiropraktorer är handplockade och vet exakt vad du behöver.

Stressfraktur i foten

Är du en aktiv person som tränar mycket, och får du en dov känsla i foten när du trampar ned när du går? Det brukar börja så. Smärtan kommer när du tar på dig skor eller när du springer.  Då kan du ha fått en så kallad stressfraktur eller utmattningsfraktur. Det kan uppkomma när man vid upprepade tillfällen överbelastar foten. Vid hård träning kan det uppstå små sprickor i kroppens ben vilket leder till en svullnad och man får ont i foten. Det är en relativ vanlig idrottsskada bland de som tränar mycket och utsätter underben och fötter för belastning som benen inte riktigt klarar av.

Symtom

  • Smygande dov känsla när du går eller springer
  • Den dova känslan övergår i smärta som tilltar för varje steg du tar
  • Även vid vila kan du ha ont i foten
  • Det känns varmt runt skadan och bland uppstår det en svullnad

Behandling

Det finns inte mycket du kan göra för att påskynda läkningen. Det läker av sig självt oavsett om du använder foten eller inte. Inom sjukvården erbjuder man smärtstillande medel men annars finns det ingen annan hjälp att få där.

Vi på idrottsskadeexperten är precis vad vi heter, experter på den här typen av skador. Vi tar reda på vad grundorsaken är till din skada, och därefter påbörjas en behandling så att man förebygger och att det inte uppstår några fler skador. För att du ska bibehålla styrka och kondition är det viktigt att du tränar, men att du gör det rätt för att inte dra på dig fler skador. Undvik träning som utlöser smärta. Vi tar fram ett träningsprogram som underlättar din läkning och hjälper dig att hitta de bästa hjälpmedlen om det behövs.

Ont i hälen

Det finns en mängd orsaker till att man har ont i hälen. Om du har överbelastat fötterna och hälen med att ha gått, sprungit mycket eller haft olämpliga skor. Du kan också få ont om du har skadat dig genom att ha ramlat, trampat snett eller fått ett slag mot hälen. Hälen fungerar som en stötdämpare när vi går och springer, dessutom hjälper den till att minska belastningen på de stora lederna som bär kroppstyngden. Här listar vi några av de allra vanligaste orsakerna.

  • Hälkuddesyndrom – Den mjuka stötdämpande vävnaden under hälen har blivit överbelastad. När man har överbelastat hälens trampdynor ger det ömhet och smärta. Det gör ont när man går, springer och även när man står. Vid slutet av dagen kan man känna av molande värk och trötthet. Väldämpade skor är bra för att avlasta den värkande foten.
  • Hälsporre –  Senstråket finns under hålfoten för att stödja hålfotens båge. När skadan sitter i senstråket kallas det för hälsporre. Oftast beror smärtan på överbelastning vilket leder till att det blir små bristningar infästningen av senfästet som sitter direkt under hälkudden i foten. Smärtan kan uppstå både i och under hälen, hålfoten och i baktill på hälen.
  • Slemsäcksinflammation i hälen – I foten mellan hälsenan och hälbenet som är innanför sitter en slemsäck. Den är främst till för att skydda senan från friktion från benet. Om slemsäcken överbelastas eller irriteras kan det uppstå en inflammation. Ofta uppstår en svullnad på baksidan av hälen som gör att det värker eller känns ömt, när man bär skor som trycker på svullnaden. I bästa fall går det över av sig självt med rätt träning och vila, men i svårare fall kan det ibland behövas en operation.

Vad kan jag göra själv?

Man behöver inte sluta träna om det inte smärtar alltför mycket. Lyssna på kroppen – den säger alltid till om det inte är bra det du gör. Börja försiktigt och trappa upp träningen allteftersom, men glöm inte att vila för att återhämta dig efter träning. Ett av de bästa sätten att träna utan att belasta foten och upprätthålla träning för hela kroppen är vattenlöpning. Att träna i vatten överhuvudtaget är en allsidig träning men framförallt belastar du inte dina fötter och ben, vilket är syftet.

Läs även om ”Stukad fot” här

Publicerad 11 juni 2018