tel: 0770-175051

Ont i knät – Boka behandling hos oss

Vem får ont i knät?

ont i knätMånga aktiva personer får tyvärr någon gång uppleva att de har ont i knät. Det är nästan ofrånkomligt om man ägnar mycket tid åt någon idrott eller annan fysisk aktivitet.

Smärtan kan sitta i allt från 10 minuter till flera månader och ibland går smärtan över för att sedan återkomma igen vid aktivitet. Ett svullet knä är mycket besvärligt och det är viktigt att snabbt söka vård om man misstänker att man drabbats av en knäskada.

Det finns flera olika orsaker till att en aktiv person får värk i knät, det kan vara alltifrån en överansträngning i musklerna till en mer direkt skada som vid en tackling i fotboll eller handboll.

Att knäskador är den allra vanligaste skadan för aktiva personer är idag allmänt känt. Det är också en form av skada som man utvecklat mycket avancerade metoder för att behandla.

Här är en lista samt kort beskrivning över vanliga skador som kan orsaka ont i knä:

Ont i Knät – Vanliga skador

Hos oss på Idrottsskadeexperten får du behandling och hjälp av en legitimerad och erfaren behandlare.

Vi finns i  Stockholm, Göteborg och Malmö där vi har fasta kliniker och behandlare.

Boka tid för undersökning och behandling? – Kontakta oss här

Värk i knä – Orsaker

Ett vanligt fel många som får ont i ett knä gör är att de går ut för hårt när de börjar att träna. Det gör att kroppen inte hänger med. Om man börjar med exempelvis löpning är det viktigt att även träna coremuskulaturen, de utgör stommen i nästan all träning.

Om du får ont i knäna kan det också bero på att du har för svaga lår- och/eller rumpmuskler. När dessa muskler är för svaga tar knäna emot de värsta stötarna när man tränar vilket orsakar slitage på knä och omkringliggande muskulatur.

Andra mer icke idrottsrelaterade orsaker till att man får ont i knät är bland annat knäartros som kan orsakas av stigande ålder, tidigare knäskador, kroppsvikten samt ärftlighet. Det går utmärkt att behandla även knäartros.

Fördjupad information om knäartros

Knäartros kan orsaka smärta på flera olika ställen i och runt knät. Var smärtan sitter beror på vilken ledyta som är den mest drabbade och därmed smärtgivande. Den absolut vanligaste formen av artros är av den inre ledytan. Då brukar patienten känna en smärta på insidan av knät som dessutom kan stråla ner en bit i underbenet. Vid artros av den yttre ledytan brukar värken sitta mer på utsidan av knät. Den typ artros som drabbat ledytan bakom knäskålen brukar vanligen ge en mer centralt placerad smärta. Detta brukar också kallas för främre knäsmärta. Typiskt för knäartros är även igångsättningssmärta och dessutom att smärta förekommer då man ägnat sig åt en stunds aktivitet. Vid överbelastnings perioder kan knäleden bli vätskefylld och med tiden blir leden även förstorad. Att få vatten i knät kan vara mycket obehagligt. Detta brukar gå att se när man tittar på knäna. Det är av yttersta vikt att man söker vård om man har minsta misstanke om knäartros. Ju tidigare en bedömning och påbörjade åtgärder kan göras desto bättre brukar resultaten bli. Många studier har visat att fysioterapeuter kan hjälpa till att skapa goda resultat om de får möjlighet att påbörja behandlingen av ditt onda knä tidigt i processen.

Nedan följer några vanliga symtom vid knäartros:

  • Funktionen blir nedsatt
  • Stelhet på morgonen
  • Smärta vid belastning – ont i knäna
  • Rörligheten i knät blir begränsad
  • Knaster i leder
  • Knäledens bredd ökar

Boka en tid hos oss om du har ont i knät

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Fördjupad information om ledbandsskador

En annan väldigt vanlig form av knäskada är ledbandsskada. Den kan drabba både yttre och inre ledbanden i knät. Den absolut vanligaste formen av knäskada är inre ledbandsskada. Man uppskattar att den står för totalt ca 35% av alla knäskador. Skadan uppstår oftast på det sättet att en man faller över ett något böjt knä så att det vrids och böjs inåt. Yttre ledbandsskador är betydligt mer ovanliga men också mer komplicerade. Detta beror på att det i yttersidan av knät finns så pass många fler senstrukturer än på insidan. Ofta blir även andra delar i kroppen påverkade av en yttre ledbandsskada. Det kan handla om tibial bandet, baksida lår senan och yttre delen av vadmuskeln. Yttre ledbandsskador brukar ofta uppstår genom att insidan av knäleden blir utsatt för påfrestning medan leden befinner sig i sträckläge.

Inre och yttre ledbandsskada brukar klassificeras enligt en skala från 1-3. Vid grad 2-3 är det vanligt att det förekommer kombinerade skador där menisk och korsbandet kan vara påverkade.

Symtom på ledbandsskada

Patienten upplever ofta starka smärtor på utsidan eller insidan av knät. Leden brukar inte svullna men i den mest akuta fasen (de första 2-6 dagarna) märker man ofta av en nedsatt funktion i knäleden när det gäller möjligheterna att sträcka och böja.

Behandling av ledbandsskada

Det är viktigt att man försöker förkorta rehabiliteringsfasen så mycket som möjligt. Vid skador av graden 2-3 bör man genomgå en röntgenundersökning för att säkerställa att inte menisken eller korsbandet har skadats. Efter att det är genomfört brukar man påbörja rehabiliteringen med styrketräning, rörlighetsövningar och balansträning.

Slemsäcksinflammation

Runt knät finns det flera slemsäckar. Dessa kan alla bli inflammerade. Patienter drabbas vanligtvis av detta på grund av en överbelastning av senstrukturerna runt knäleden. En annan orsak kan vara upprepade slag mot knät. Ett exempel på det kan vara vid fall inom en sport som till exempel handboll. Det förekommer också att blödningar uppstår i en slemsäck efter att man blivit utsatt för kraftig direkt stöt.

Den absolut vanligaste slemsäcken som kan bli inflammerad i knät är den som kallas för prepatelara. Den sitter precis på knäskålen. Detta brukar märkas genom en mjuk knöl på knäskålen som oftast uppstår efter att man slagit i knäskålen vid ett fall.

Det förekommer också att det i knävecket kan uppstår en kraftig förstoring av en eller många slemsäckar. Detta fenomen kan också breda ut sig till underbenet. Denna förstorade slemsäck brukar kallas för bakercysta.

Symtom

Patienten drabbas av smärtor och svullnad. Om slemsäcken är infekterad brukar man också se röd hud och en lokal temperaturökning.

Andra vanliga orsaker till ont i knät och knäsmärta

Det finns många fler vanliga orsaker till att man kan drabbas av smärta i knät. Nedan listar vi och beskriver två av dessa.

Ledinflammation

En vanlig orsak till att man kan få ont i knät är inflammation i leder. Detta brukar kännas som en något diffus smärta i knät. Samtidigt kan man ha svårt att böja knät. Inflammation i knät kan ha många olika orsaker och det brukar behandlas bäst med injektion av kortison i leden.

Smärtor i muskelfästen

En annan vanlig form av knäsmärta är den när man får ont i muskelfästen i knät. Detta brukar ge en lokal smärta när patienten till exempel går ner på huk eller går i trappor. Detta är en väldigt vanlig orsak till smärta hos yngre killar som ägnar sig åt fotboll. Behandling brukar ske med hjälp av djup tvärmassage och ibland förekommer även injektion av kortison.

Ont i Knät – Behandling

knäskador och ont i knätHos oss på Idrottsskadeexperten får du som har ont i knät ett individuellt utformad behandlingsprogram så att du snabbt ska kunna börja träna och bli smärtfri igen.

Här kan du läsa mer om hur du själv kan förebygga och försöka undvika knäskador som orsakar ont i knät: Förebygga knäskador

Har du fått ont i knät och vill ha hjälp? Ring oss idag för rådgivning och behandling

Boka en tid redan idag för att få en bra behandling. 

Knäskydd & Knästöd →

Boka en tid hos oss

Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet

Publicerad 13 november 2014, senast uppdaterad 23 augusti 2016