Ben & Knäskador
Nedan följer en rad olika ben- och knäskador. Vi på Idrottsskadeexperten rekommenderar i 95% av fallen att man besöker en av våra experter inom området för att få en professionell och grundlig undersökning av sin skada. I vissa fall kanske en behandling inte behövs, men då är du i alla fall säker på din sak och behöver inte oroa dig för framtida problem.
Gubbvad
Får du krampliknande känningar i vaden när du springer i rask takt? Känns det som du fått något av en muskelbristning och kramp?
Schlatterknä
Schlatterknä förekommer oftast blad ungdomar som utövar idrott. Gör det ont under knäet och är svullet, så kan det vara en inflammation som uppståt. Ett av dom vanligaste besvären uppstår oftast i samband när man växer upp för fort.
Hopparknä
Hopparknä (patellar tendonitis) är en idrottsskada som uppstår när det finns en inflammation eller skada på knäskålssenan rätt under knäskålen. Hopparknä är en överanvändningsskada eller skada som uppstår med tiden.
Knäskador
Knäsmärta är ett mycket vanligt problem bland alla som tränar och knäskador är bland den vanligaste skadan bland aktiva personer.
Orsakerna till att du får olika typer av knäskador och knäproblem delas in mellan traumatiska skador och de där smärtan utvecklas gradvis utan tydlig anledning.
Löparknä
När du har Löparknä upplevs det oftast som en skärande smärta på knäts utsida.
Smärtan uppstår på grund av att senan som går längs utsidan av låret, tractus iliotibialis skapar friktion och inflammation då den glider fram och tillbaka över laterala femurkondylen.
Benhinneinflammation
Det första du känner är troligen att du är väldigt öm på framsidan eller insidan av ditt skenben.
Detta benhinneinflammations symptom uppkommer oftast först efter att du har avslutat fysisk aktivitet.
Knäartros
Artros. Vad är egentligen knäartros? Vad är myt och vad är sanning? Det har forskats kring artros i decennier, och ändå har man inte riktigt kunnat klura ut exakt vad det är som händer i kroppen när vi drabbas av knäartros..
Ont i insidan av knät
Det finns förstås en mängd olika vävnadsskador och andra orsaker till att man kan få ont i insidan av knät. En vanlig orsak kan vara att man inte har värmt upp tillräckligt innan träning. Men oftast handlar det om att man har utsatt knät för påfrestningar som musklerna i knät inte klarar eller är vana vid. .
Ont i Knät
Ont i Knät, smärta och problem med knäet uppstår oftast då knäet är svagt och musklerna (främre och bakre lårmuskeln) runt knät är svaga, risken för att skada sig är stor. Problem med knät kan uppstå även av Artros eller att kroppen växer för fort.
Ont i ljumsken
Det kan vara fruktansvärt jobbigt att ha ont i ljumskarna, men det är sällan eller nästan aldrig någon underliggande sjukdom som ligger bakom smärtan. Det är vanligt förekommande bland löpare, att man har överbelastat ljumskarna vid fysisk aktivitet.
Korsbandsskada
En korsbandsskada är ofta kopplad till idrott och orsakas av att det främre eller det bakre korsbandet översträcks. Knät har vid olyckan vridits kraftigt så att korsbandet helt eller delvis brister. Man delar upp de olika anledningarna till att man drabbas av korsbandsskada i inre och yttre faktorer.
Meniskskada
Meniskskador är en av de vanligaste skadorna som drabbar knät och det drabbar främst yngre idrottare. Den inre menisken drabbas ca 4 – 5 gånger oftare än den yttre. En meniskskada sker oftast i samband med en vridning av ett viktbärande knä, som är lätt böjt under en idrottsaktivitet.
Ont i vaden
Att få ont i vaden är en ganska vanlig åkomma och för det mesta helt ofarligt. Vadsmärta kan uppstå vid många olika tillfällen, men vanligast är det i samband med någon form av aktivitet som hopp eller löpning. Du kan få kramp i vaden av att du har ätit och druckit dåligt, men sen finns det lite allvarligare orsaker
Ont i höften
Vår kropp består av ungefär 200 ben som hålls ihop av olika typer av leder. Lederna i höften hör till de största av dem, och bidrar i hög grad till att kroppen kan hållas såväl stabil som rörlig. Höftleden är också en av de leder som arbetar hårdast – dess läge i kroppen är utsatt, och många av de olika rörelser och aktiviteter vi håller på med involverar höftlederna. Som en följd av detta är det också tyvärr ganska vanligt att vi får problem i höften.
Hos oss får du träffa en behandlare för just din skada. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idrottsskadeexperten är ett privat alternativ vi är ej anslutna till högkostnadsskyddet Klicka på din stad för att komma vidare till bokningenBoka en tid hos oss